Menu Zavřít

Rohlíky s vůní benzínu. Na zákazu prodeje o svátcích profitují pumpaři

27. 4. 2018
Autor: čtk

Čerpací stanice Shell zaznamenávají významný nárůst zákazníků během svátků, kdy musí mít obchody zavřeno. Řada z nich si přitom nepřijela natankovat, někteří chodí i pěšky.

Rok a půl platný zákon o zákazu prodeje v prodejnách větších než 200 metrů čtverečních v průběhu osmi svátků má očekávaný výsledek. Lidé netráví volné dny rozjímáním, ale jezdí do prodejen, na které se norma nevztahuje.

Mezi ty se řadí i čerpací stanice. „Napomáhá nám, že v určité svátky musí mít zavřeny větší prodejny, a lidé si tak nekoupí potraviny. Nemají jinou možnost,“ říká vedoucí oddělení velkoobchodu Billa Radovan Šesták, který je zodpovědný za spolupráci řetězce se sítí čerpacích stanic Shell.

Obě firmy před čtyřmi lety rozjely společný koncept stop & shop, v rámci kterého došlo k významnému rozšíření nepalivového sortimentu na vybraných stanicích Shell. Na 64 pumpách je tak možné nakoupit například čerstvé pečivo nebo zeleninu.

Podle průzkumu mezi zákazníky stanic stop & shop přitom 29 procent z nich oceňuje nejvíce právě možnost nakoupit si v době, kdy ostatní obchody mají zavřeno. Část z nich na čerpací stanice zajíždí, aniž potřebují natankovat a službu využívají i lidé, kteří nevlastní auto.

Podle ředitele provozu čerpacích stanic Shell Jana Čapského společnost zvýšenou poptávku po potravinách během svátků zaznamenává i na stanicích, které do konceptu nespadají, a nabídka potravin, případně drogerie, je tam výrazně omezenější.

„Není přitom svátek jako svátek, existují mezi nimi obrovské výkyvy. Je to také otázka, jak moc jsme schopni se předzásobit. Někdy bychom prodali i více,“ říká Čapský s tím, že velikost skladovacích prostor na čerpacích stanicích v některých dnech nedostačuje „sváteční“ poptávce.

Situace v Česku se ale ani zdaleka nedá srovnat třeba s Rakouskem, kde zákaz prodeje pro většinu obchodů platí nejen o svátcích, ale i každou neděli. Tamní čerpací stanice pro řadu Rakušanů zcela nahrazují zavřené supermarkety. „Když otevřu v pět hodin ráno, přijdou první zákazníci a pak je frmol až do osmi večer, pak je to trochu jednoduší,“ citovala veřejnoprávní televize ORF Alberta Martha, provozovatele pumpy v městečku Mattersburg v Burgenlandu. Neděle je pro něj nejdůležitější den v týdnu.

EBF24

Podle provozovatelů klasických obchodů a nákupních center jde přitom o neférovou konkurenci a už léta požadují po rakouských politicích, aby zrovnoprávnili jejich podnikání s pumpami, ale také třeba nádražními prodejnami. Prozatím bez úspěchu.

Dále čtěte:

Zákon o zákazu prodeje o svátcích míří k Ústavnímu soudu

Růst v maloobchodu v únoru zpomalil na 6 procent. Táhl jej online prodej

Biopaliva nejsou tak lukrativní byznys, jak se může zdát, říká šéf Temperatioru Fišer


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).