Menu Zavřít

Rok 2017: oči investorů jsou upřené na Rusko

28. 12. 2016
Autor: ČTK

Investoři na rozvíjejících trzích favorizují ruská aktiva, ale sázejí třeba i na posílení české koruny. Vyhýbají se naopak Turecku.

Pozornost manažerů spravujících peněžní fondy i investorů obecně se podle agentury Bloomberg v příštím roce upíná k trhům, jejichž politické klima se zlepšuje a aktiva nejsou ohrožena vnějšími otřesy. Investoři rovněž opouštějí Spojené státy, kde ekonomiku budou ohrožovat vyšší náklady na obsluhu státního dluhu, poté co Federální rezervní systém zvýší úrokové sazby. Rizikem může být i nevyzpytatelná protekcionistická hospodářská politika prezidenta Donalda Trumpa.

Pokud jde o investování do měn na rozvíjejících se trzích, skupina UBS tvrdí, že v příštích dvanácti měsících nabídne nejlepší příležitosti pro carry trade (investiční strategie, kdy si investor půjčí peníze v jedné zemi za nízkou úrokovou sazbu a investuje v jiné zemi s vyšší sazbou) právě ruský rubl. Očekávají zhodnocení až 26 procent. K posílení měny přispějí relativně vysoké úrokové sazby a rostoucí cena ropy.

V české koruně vidí příležitost banka JP Morgan. Očekává, že koruna nepodlehne globálním rizikům a posílí více než ostatní měny z regionu i díky solidní platební bilanci Česka. Podle Morgan Stanley může být příležitostí i polský zlotý, pokud se politická situace v Evropské unii nezhorší. Investoři se naopak shodují v názorech na turecká aktiva, kde je investice nejistá hlavně kvůli nevyzpytatelné politické situaci.

Jasný kandidát

Na akciovém trhu je rovněž favoritem Rusko. Podle Nathana Griffithse, který se podílí na správě 750 milionů dolarů ve fondu NN Investments Partners, porostou ruské akcie hlavně kvůli vyšší ceně ropy, silnějšímu rublu a klesající inflaci, kvůli níž může ruská centrální banka uvolňovat svou měnovou politiku.

MMF24

Griffiths také sází na růst indexu FTSE/JSE All Share Index v Johanesburgu kvůli omezení moci prezidenta Jacoba Zumy. Společnost Capital Economics uvedla, že vhodnou investicí mohou být banky ve střední a východní Evropě, na středním východě a v Africe, jelikož se jim zlepšují finanční ukazatele. Výjimkou je Rusko a zmíněné Turecko.

I v oblasti dluhopisů může být dobrou sázkou Rusko a Jižní Afrika. Doporučuje to Deutsche Bank kvůli stabilitě tamní politiky. Rusku mohou prospět lepší vztahy se Spojenými státy, v Jižní Africe pak nemusí dojít k snížení hodnocení státního dluhu. Obrovskou příležitostí jsou podle dánské společnosti Global Evolution Fonds egyptské lokální dluhopisy, jejichž výnosy se zvýšily o 20 procent a měna kvůli přechodu na plovoucí kurz spadla o polovinu.

Přečtěte si: Rok zlomu. Evropské politiky čeká zátěžový test

Vojenská přehlídka v Moskvě

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).