Menu Zavřít

Rok 2017 ve stopách miliardářů. Kam jezdí nejčastěji?

3. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Nejbohatší lidé světa mají pěkně napěchovaný kalendář. Pokud zrovna nepracují na rozmnožování svého jmění, také oni tráví svůj čas na festivalech, sportovních kláních nebo módních přehlídkách. Jaké akce světoví miliardáři navštěvují každoročně nejčastěji?

Následující kalendář 19 akcí, které si boháči nejvíce oblíbili, vychází z průzkumu společnosti Wealth-X, který zkoumal miliardářské zvyky a trendy. Přinesl ho web BusinessInsider.

Leden

Světové ekonomické fórum v Davosu

Začátkem každého roku se ve švýcarském Davosu koná několikadenní konference, které se vedle světových státníků, centrálních bankéřů, ekonomů či novinářů účastní i špičky ze světa byznysu. Společně zde diskutují nejpalčivější politická, sociální a ekonomická témata. Letos se fórum uskuteční mezi 17. a 20. lednem. Mezi 2500 hosty by neměl chybět kupříkladu nejbohatší muž planety Bill Gates. Poprvé v historii by se ho měl také zúčastnit čínský prezident Si Ťin-pching.

Bill Gates na Světovém ekonomickém fóru v Davosu

Bill Gates na Světovém ekonomickém fóru v Davosu (Foto: ČTK)

Filmový festival Sundance

Jeden z nejprestižnějších filmových festivalů se zkraje roku pořádá v Park City v americkém Utahu. Jedná se o největší festival nezávislých filmů v USA a nechybí na něm hollywoodská elita. V roce 2017 se bude konat mezi 19. a 29. lednem.

Filmový festival v Sundance

Festival Sundance v roce 2014 (Foto: PunkToad, CC BY 2.0, Wikimedia Commons)

Únor

Super Bowl

Největší sportovní událost ve Spojených státech láká pochopitelně i nejmovitější vrstvy, pro které je to navíc velký byznys. Finále ligy amerického fotbalu každoročně sleduje v televizi kolem 110 milionů diváků. Pro toho, kdo chce být na místě a nemá hluboko do kapsy, existují různé zajímavé nabídky. Například loni hotel v San Francisku nabízel balíček s 22 lístky na zápas a pětihvězdičkovým ubytováním – za milion dolarů. V roce 2017 se Super Bowl koná v Houstonu 5. února, lístky „pro obyčejné lidi“ nejdou v přepočtu pod sto tisíc korun a ty nejdražší stojí přes 400 tisíc.

Šéf Applu Tim Cook během 50. Superbowlu

Šéf Applu Tim Cook během 50. Superbowlu (Foto: Profimedia)

Jachtařská výstava v Miami Beach

Druhý měsíc v roce se koná na Floridě přehlídka těch nejhezčích a také nejdražších jachet. V kilometr a půl dlouhém zálivu u Miami Beach se prezentují stovky nově vyrobených jachet v hodnotě, která dohromady prý přesahuje miliardu dolarů. Letos se mohou boháči na miliardovou přehlídku těšit mezi 16. a 20. únorem.

Miami Yacht Show v roce 2014

Miami Yacht Show v roce 2014 (Foto: Profimedia)

Fashion week v New Yorku, Londýně a Miláně

Móda už stvořila nemálo bohatých mužů i žen, a tak se není co divit, že mezi účastníky Fashion week patří vedle celebrit i špičky ze světa byznysu. Nejrespektovanější módní přehlídky hostí trojice světových metropolí každoročně v únoru a poté ještě jednou v září.

Přehlídka z Fashion Week v New Yorku

Přehlídka Fashion Week v New Yorku (Foto: Christopher Macsurak, CC BY 2.0, Wikimedia Commons)

Březen

Dostihy Dubai World Cup

Světový pohár v Dubaji je nejbohatším dostihem světa, na prize money teče kolem třiceti milionů dolarů (Velká pardubická rozdá pět milionů korun). Tamní šejkové mají zkrátka opravdu nadité peněženky. V roce 2017 se proženou koně v největším městě Spojených arabských emirátů 25. března.

Dubai World Cup z roku 2014

Dubai World Cup z roku 2014 (Foto: Land Rover MENA, CC BY 2.0, Wikimedia Commons)

Duben

Masters Tournament

Již od svého počátku před 80 lety je golfový turnaj v americké Augustě exkluzivní událostí. Nevynechávají ho Bill Gates nebo investorská legenda a třetí nejbohatší muž světa Warren Buffett. Na rozdíl od zbylých tří grandslamů je Masters limitovaný, hraje zde méně hráčů a dodržuje celou řadu tradic. Hraje se vždy první týden v dubnu, v roce 2017 ukáží nejlepší golfisté světa své umění mezi 6. a 9. dubnem.

Anglický golfista Danny Willett dostává zelené sako pro vítěze Masters

Anglický golfista Danny Willett dostává zelené sako pro vítěze Masters (Foto: ČTK)

Květen

Kentucky Derby

„Nejnapínavější dvě minuty ve sportu“, jak se říká legendárním dostihům v americkém Louisville, navštěvuje americká smetánka z politiky, byznysu i světa zábavy nebo třeba britská královská rodina. V příštím roce se bude konat 8. května.

Začátek závodu na Kentucky Derby z roku 2014

Začátek závodu na Kentucky Derby z roku 2014 (Foto: Bill Brine, CC BY 2.0, Wikimedia Commons)

Filmový festival v Cannes

Po červeném koberci v Cannes se každý rok projdou ti nejlepší z nejlepších. Herci, režiséři, producenti ale i další boháči míří na francouzskou riviéru vždy v květnu, často připlouvají ve svých jachtách. Loni festival nevynechali Roman Abramovič (ruský magnát vlastnící fotbalový klub Chelsea), Alisher Usmanov (nejbohatší Rus, byť ve skutečnosti Uzbek) nebo Steven Spielberg (ano, i slavný režisér patří mezi miliardáře). 11denní prestižní událost se v roce 2017 koná od 17. do 28. května.

Pověstný červený koberec na festivalu v Cannes

Pověstný červený koberec na festivalu v Cannes (Foto: Profimedia)

Velká cena Monaka

Ač je ve světě motosportu tento závod formule 1 někdy kritizován, má velkou tradici, těší se velikému zájmu fanoušků a hlavně je důležitou událostí pro světové elity, pro které je malé knížectví vůbec oblíbenou destinací. Formule se v roce 2017 budou prohánět ulicemi daňového ráje mezi 25. a 28. květnem.

Pohled na Monako a tribuny při Velké ceně Monaka

Pohled na Monako a tribuny (Foto: Mike Norton, CC BY 2.0, Wikimedia Commons)

Červen

Royal Ascot

Před zraky královské rodiny a dalších exkluzivních hostů, kteří si drahý lístek na tuto akci mohou dovolit, závodí každý červen západně od Londýna ti nejlepší závodní koně z Británie i celého světa. Série dostihů se datuje až do roku 1711. Akci navštíví celkem za pár dní na 300 tisíc lidí, obyčejný lístek na jeden den vyjde v přepočtu na nejméně tisíc korun. Pro všechny hosty platí striktní dresscode, dámy například musí mít klobouk. V roce 2017 se dostihy uskuteční mezi 20. a 24. červnem.

Královna Alžběta II. na dostizích Royal Ascot

Královna Alžběta II. na dostizích Royal Ascot (Foto: Pixabay)

Červenec

Wimbledon

Nejstarší a nejprestižnější tenisový turnaj na světě láká i ty nejbohatší, mezi nimiž byl bílý sport vždy oblíben. K fanouškům tenisu patří Bill Gates, britský excentrický boháč Richard Branson (ten Wimbledon navštívil již mnohokrát) nebo Larry Ellison (sedmý nejmajetnější člověk světa). Mnozí to mají blízko – v Londýně se nachází nejvíce miliardářů z evropských metropolí a Wimbledon je jednou z nejprominentnějších čtvrtí. Turnaj se navíc vyznačuje svým důrazem na tradice a eleganci – hráči kupříkladu musí hrát v ryze bílém oblečení. V roce 2017 se turnaj odehraje mezi 3. a 16. červencem.

Britský miliardář Richard Branson a bývalá česká tenisová hráčka Martina Navrátilová při sledování Wimbledonu

Britský miliardář Richard Branson a bývalá česká tenisová hráčka Martina Navrátilová při sledování Wimbledonu (Foto: Profimedia)

Srpen

Benátský filmový festival

Na konci srpna začíná na ostrově Lido v italských Benátkách jeden z nejstarších a nejproslulejších filmových festivalů, jenž přitáhne vždy ty největší a nejbohatší postavy ze světa showbyznysu. A kromě promítání filmů se zde těší velké oblibě i velkolepé večírky. V roce 2017 se může město zamilovaných na filmové hvězdy těšit od 30. srpna do 9. září.

Sošku zlatého lva (Leone d'Oro) dostává každý rok nejlepší film festivalu

Sošku zlatého lva (Leone d'Oro) dostává každý rok nejlepší film festivalu (Foto: Profimedia)

Září

Velká cena Singapuru

Závod monopostů F1 v malém asijském státě byl sice obnoven před osmi lety, dokázal však již nabrat na velké popularitě. Samotný závod včetně doprovodného programu (módní přehlídka či párty) přilákaly britského prince Harryho, zpěváka Bona a spolu s nimi mnoho miliardářů.

Formule francouzského jezdce Romaina Grosjeana při Velké ceně Singapuru

Formule francouzského jezdce Romaina Grosjeana při Velké ceně Singapuru (Foto: Profimedia)

Jachtařská výstava v Monaku

Napodruhé Monako. Malé knížectví na francouzské riviéře hostí výstavu těch nejdražších jachet světových miliardářů či milionářů. Setkání je to vskutku unikátní, jinde by jedna taková jachta vynikala, zde zapadne mezi asi pět stovek ostatních. A několik z nich se i prodá. Jachty oslní Monako v roce 2017 mezi 27. a 30. zářím.

Záliv plný jachet v Monaku Záliv plný jachet v Monaku (Foto: Pixabay)

Listopad

Ples Bal des Débutantes

Prestižní ples v pařížském hotelu Crillon není nijak běžným plesem debutantek. Dámy, jinak dcery těch nejbohatších a neslavnějších, se zde mohou chlubit těmi nejlepšími šaty ušitými na míru. Jedná se nejen o důležitý milník v životě pro zmíněné dámy, ale také o významnou módní událost a charitativní akci. V Crilloně uvedly své dcery různé královské rodiny nebo Kennedyovi. V roce 2017 se dámy roztančí 25. listopadu.

Skupinová fotografie debutantek na plese Bal des débutantes v Paříži

Skupinová fotografie debutantek (Foto: Bal des débutantes, CC BY 3.0, Wikimedia Commons)

Prosinec

Zahájení sezony v La Scale

Už v 18. století se ve slavném operním domě La Scala scházela elita Milána; dnes se sem sjíždí z celého světa. Sezona zde začíná tradičně 7. prosince, v den svatého Ambrože, patrona města Milána. V roce 2016 se konala u této příležitosti obnovená premiéra opery Giacoma Pucciniho Madama Butterfly, která se i vysílala do mnoha zemí včetně Česka.

Milánský operní dům La Scala

Milánský operní dům La Scala (Foto: Profimedia)

Veletrh Art Basel v Miami

Jedná se o odnož slavnějšího stejnojmenného švýcarského veletrhu, který se koná vždy v červnu. V americkém Miami to ovšem není ani tolik o umění, jako o možnosti ukázat se ve společnosti a seznámit se s významnými lidmi. Větší část výstavy zabírají večírky. Kolem přehlídky současného a moderního umění se tak vždy schází umělci, celebrity i miliardáři. V roce 2017 se událost koná mezi 7. a 10. prosincem.

Výstava moderního umění Art Basel v Miami

Výstava moderního umění Art Basel v Miami (Foto: Joyce at STPI Gallery, CC BY 4.0, Wikimedia Commons)

ebf - tip - debata

Silvestr na ostrově Svatého Bartoloměje

Oslavy Nového roku je pro bohaté lidi a celebrity nejlepší oslavit v Karibiku. Konkrétně na ostrově Svatého Bartloměje, který je dosti „nóbl“. Týden ve zdejší vile či jachtě stojí 160 tisíc dolarů (přibližně čtyři miliony korun).

Silvestrovský ohňostroj na ostrově Svatého Bartoloměje

Silvestrovský ohňostroj na ostrově Svatého Bartoloměje (Foto: Profimedia)


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).