Menu Zavřít

Rok Lorda Rogerse

19. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Architektura

Nový terminál madridského letiště od Richarda Rogerse byl vyhlášen nejlepší britskou stavbou uplynulého roku. Mezi šesticí finalistů Stirlingovy ceny měl Rogers hned dvě realizace, což se v jedenáctileté historii soutěže stalo poprvé. Vedle madridského Terminálu 4, který byl předem považován za favorita, ještě budovu regionálního parlamentu ve Walesu.
Třiasedmdesátiletý Lord Rogers of Riverside – stejně jako Norman Foster byl královnou povýšen do šlechtického stavu – je považován za jednoho z otců-zakladatelů hi-tech architektury. Byl spoluautorem (spolu s Renzem Pianem) pařížského Centre Pompidou, od jehož dokončení letos uplynulo již třicet let. Dalšími jeho stavbami jsou například mrakodrap banky Lloyd’s či Millenium Dome, obě v Londýně.
Madridské letiště dnes ročně obslouží přes 40 milionů pasažérů a Rogersův Terminál 4, uvedený do provozu počátkem letošního roku, jeho celkovou kapacitu zdvojnásobil. „Velikost a komplexnost této úlohy a toho, čeho zde bylo dosaženo, snad ani nejde dost docenit,“ nešetří chválou porotci Stirlingovy ceny. Vyzdvihují funkčnost stavby i její eleganci a prostorové kvality. Charakteristickým prvkem je zvlněná střecha obložená bambusem a podpíraná barevně natřenými ocelovými nosníky. Použití takto pestré barevné škály je v Rogersově tvorbě novinkou.
Cenu, honorovanou částkou 20 tisíc liber, v minulosti získaly například Fosterův mrakodrap Gerkin, taneční centrum Laban od švýcarské dvojice Herzog & de Meuron či novinářská tribuna na kriketovém stadionu Lord’s od Future Systems Jana Kaplického.
Stirlingova cena ale není jediným prestižním oceněním, které Rogers letos získal. Pořadatelé benátského bienále architektury mu začátkem září udělili Zlatého lva za celoživotní dílo. „Celý život je dlouhá doba, ale pokud jde o práci, kterou bych ještě rád vykonal, začínám mít pocit, že není dlouhý dost,“ řekl Rogers při jeho přebírání. Možná i proto, že na rozdíl od Piana i Fostera dosud nedostal „nobelovku“ za architekturu - Pritzkerovu cenu. Má se zkrátka stále ještě o co snažit.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).