Menu Zavřít

Rok solárů

8. 9. 2010
Autor: Euro.cz

Letošní rok začal pro advokátní kanceláře s rakouskými kořeny dobře

Přestože loni česká ekonomika poklesla, advokátní kanceláře s rakouskými kořeny působící na tuzemském trhu si většinou nemohly stěžovat na nedostatek práce. K největším z nich patří především společnosti Schönherr, Wolf Theiss a e|n|w|c Natlacen Walderdorff Cancola (ENWC). „Rozhodně jsme loni měli co dělat, změnila se ale velmi povaha naší práce. Dramaticky klesl počet fúzí a akvizic (M&A), odhaduji až o 80 procent. To bylo vykompenzováno nárůstem práce v oblasti restrukturalizací firem a předinsolvenčního právního poradenství,“ popisuje situaci partner Wolf Theiss Pavel Marc, s nímž souhlasí i partner pražské kanceláře Schönherr Martin Kubánek. „Práce jsme v první polovině letošního roku měli více než loni, ale je to za méně peněz. Na trhu je obrovský tlak na ceny, ty klesly až o 20 procent,“ říká Kubánek, jehož zkušenost potvrzuje i partner ENWC Erwin Hanslik. „Před třemi lety se klienti zeptali, kolik chceme na hodinu. Dnes následuje druhá otázka, jaký paušál nebo maximální cenu můžeme nabídnout,“ sděluje Hanslik.

Oživené fúze A o jaké služby z oblasti insolvenčního práva byl největší zájem? „Nejčastěji jsme radili při restrukturalizaci a dozajištění úvěrů, především se to týkalo výrobců dílů pro automobilky,“ říká Marc z Wolf Theiss. Ekonomická recese přinesla i další zajímavý druh právnické práce – poradenství při slučování divizí a dceřiných společností do větších celků. „Zhoršená ekonomická situace nutí firmy, aby tak šetřily náklady,“ vysvětluje Kubánek a dodává, že impulzy českému trhu M&A dodávají zejména zahraniční společnosti. „Již se objevují firmy, které chtějí kupovat, ale představy obou stran o ceně transakce se míjejí,“ vysvětluje Kubánek. Přes rozdíly ve vnímání cen již nyní některé transakce probíhají – například ENWC radila světově druhému největšímu producentovi elektroměrů, egyptské společnosti El Sewedy Electrometer, při akvizici české firmy ZPA Smart Energy. „Celkově letošní rok začal velmi dobře a vidíme tak jakési světlo na konci tunelu,“ pochvaluje si Hanslik z ENWC. Rakouská právní kancelář, konkrétně Wolf Theiss, radila financujícím bankám i při zřejmě zatím největší letošní akvizici, kdy rakouský výrobce vláken Lenzing koupil společnost Biocel Paskov, která je největším evropským výrobcem sulfitové buničiny s ročními tržbami mezi třemi a čtyřmi miliardami korun. A právě díky schopnosti právně zastřešit rozsáhlé transakce se pražské pobočce Wolf Theiss podařilo získat titul Nejlepší právnická firma roku v České republice za rok 2010 od prestižního měsíčníku International Financial Law Review.

Pád v realitách Podobně jako M&A loni zamrzlo i obchodování s nemovitostmi. „Naše kancelář naštěstí nebyla v tomto oboru přehnaně exponovaná, tak nás útlum tolik nepostihl,“ říká další partner pražské kanceláře Wolf Theiss Jakub Adam a dodává, že přesto Wolf Theiss asistoval u dvou velkých realitních transakcí, které se v uplynulém roce uskutečnily. Jednalo se o prodej kancelářského komplexu Gemini, který koupil německý realitní fond Deka Immobilien za 110 milionů eur a prodej budovy Jungmannova Plaza za 40 milionů eur stejnému subjektu. Zajímavé realitní transakce si ale připsal Schönherr i ENWC. „Například pro rakouského investora Hypo Real Invest pracujeme letos již na třetí akvizici. První byl nákup budovy Vyšehrad Victoria a následně kanceláře na Smíchově,“ potvrzuje Hanslik s tím, že počítá s dalšími transakcemi. Schönherr zase radil německému fondu IVG při akvizici domu na Václavském náměstí za 60 milionů eur.

CIF24

Energetický boom Na rozdíl od stagnujícího trhu M&A a nemovitostí v uplynulém roce velké množství práce zajistil rakouským právníkům boom fotovoltaických elektráren. „Zejména z Německa přišla celá řada investorů a zájem trvá, i proto řadu právních kanceláří včetně naší zajímavě vytěžuje,“ vysvětluje Marc z Wolf Theiss s tím, že zájem o investice do obnovitelných zdrojů i přes určité zpomalení vyvolané avizovanými kroky vlády stále trvá. „Hlavní zájem je o projekty stabilizované, nejlépe ty, které mají rezervováno napojení do sítě. Naopak u investic, kde není zajištěno napojení za podmínek tarifu letošního roku, je trh již velmi opatrný,“ dodává Adam a doplňuje, že v některých obdobích uplynulého roku se transakcím v oblasti obnovitelných zdrojů věnovala téměř polovina právníků pražského týmu Wolf Theiss. To není určitě náhoda – Wolf Theiss totiž disponuje vlastní specializovanou skupinou advokátů zaměřenou na obnovitelné zdroje a navíc se této kanceláři daří pronikat do řady méně tradičních oborů, například se věnuje právnímu poradenství pro farmaceutické a biotechnologické společnosti. Ovšem solární boom má svou odvrácenou stranu. „Vlna zájmu o soláry nejpozději příští rok na jaře opadne,“ upozorňuje Kubánek, jímž vedená pražská kancelář Schönherr se v uplynulém roce právnímu poradenství v oblasti fotovoltaiky také intenzivně věnovala. Dle Kubánka má kromě projektů slunečních elektráren zajímavý potenciál i oblast regulace energií. „Poskytujeme stanoviska na jednání s Energetickým regulačním úřadem,“ doplňuje Kubánek. Přitom právě pro Schönherr se veřejný sektor ukázal být velmi zajímavým zdrojem zakázek. „Radíme řadě krajů i větších měst při organizaci velkých tendrů v oblasti služeb,“ doplňuje Kubánek s tím, že poptávka po takových službách ze strany municipalit a krajů v poslední době roste.

Síla regionu Velkou výhodou rakouských právních kanceláří působících v Česku se loni ukázala jejich silná regionální síť ve střední a východní Evropě (CEE). „Úbytek klientů nevnímáme, rakouští investoři ze středoevropských trhů určitě neodejdou,“ říká Marc s tím, že právě síť poboček na Balkáně pomohla kanceláři Wolf Theiss získat zakázky od společnosti ČEZ a v několika zemích regionu pracuje Wolf Theiss i například pro H&M. „Tradičně jsme pro H&M pracovali v Česku a na základě této zkušenosti nás začali využívat i na rumunském a bulharském trhu,“ doplňuje Adam s tím, že Wolf Theiss působí ve dvanácti zemích CEE. Podobně význam středoevropské sítě kanceláří vidí i Hanslik z ENWC, která disponuje v CEE pobočkami v sedmi státech. „To oslovuje klienty, kteří chtějí právní poradenství od jedné společnosti v co možná nejvíce zemích. Takto zastupujeme například prodejce sportovního zboží Hervis, prodejce módy Mango či C&A nebo výrobce software CSC v několika zemích regionu včetně Česka,“ říká Hanslik. Sílu své sítě jedenácti poboček v regionu CEE využívá i Schönherr. „Radili jsme například Volkswagenu při akvizici poboček Porsche Inter Auto v celé střední a východní Evropě,“ popisuje Kubánek. Zatímco dříve byl často centrálním bodem všech transakcí rakouský investor, tak nyní se množí zakázky, kde tento bod zcela chybí. „Například nyní pracujeme pro maďarské banky v Česku,“ říká například Marc z Wolf Theiss. Obdobnou zkušenost má i Schönherr. „Do Česka stále více míří polské firmy a máme zprávy, že zájem o tuzemský trh mají bulharští investoři. Proto vysíláme jednoho našeho kolegu na podzim do Sofie, který potenciální klienty osloví,“ doplňuje Kubánek.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).