Menu Zavřít

Rok za 7 milionů

3. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Za obchody s LTO 7,5 roku

PLZEŇ (ČTK, buš) - Plzeňský krajský soud odsoudil Bohuslava Radu za podvodné obchody s lehkými topnými oleji (LTO) k sedmi a půl letům vězení. Osmačtyřicetiletý podnikatel z Teplé na Karlovarsku podle verdiktu od listopadu 1993 až do března 1994 nakoupil lehký topný olej, který nepodléhal spotřební dani, a pak ho prodal jako pohonnou hmotu. V tomto případě však už daň zaplatit měl, ale nezaplatil. Stát tím přišel na spotřební dani o 55 milionů korun, a soud tedy ohodnotil každých 7,3 milionu úniku na rok za mřížemi. Odsouzený požádal soud, aby rozsudek vynesl v jeho nepřítomnosti a soud mu vyhověl. Radův advokát odvolal, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.
Předseda senátu uvedl, že soud uvažoval i o zabavení Radova majetku. „Nakonec dospěl k názoru, že obžalovaný měl spoustu času na to, aby majetek zašantročil. Rozhodnutí o jeho zabavení by tedy zřejmě nemělo význam,“ řekl. V kauze bylo původně stíháno devět mužů, kteří podle žalobce připravili stát na daních bezmála o 700 milionů korun. Vyšetřování se táhlo od roku 1995. První hlavní líčení bylo nařízeno v září 1999. Soud po čase kauzu rozdělil na několik samostatných případů. Loni odsoudil organizátory Františka Boháčka a Arnošta Panenku k deseti letům vězení. Jiřího Carvana poslal do vězení na osm let. Některé z obžalovaných i osvobodil.

Loňské verdikty v kauzách LTO

10 července

Plzeňský krajský soud odsoudil Františka Boháčka za podvodné obchody s lehkými topnými oleji (LTO) k deseti letům vězení. Jeho společníka Jiřího Carvana poslal do vězení na osm let. Vyšetřování se táhlo od roku 1995.

WT100

24. července

Šumperští podnikatelé Milan Šišma a Vratislav Kutal, v minulosti zapojení do obchodů s lehkými topnými oleji (LTO), mají jít na 13,5 a deset let do vězení. Oba odsouzení se proti verdiktu odvolali a případ se dostane k Vrchnímu soudu, který ho již v minulosti řešil.

4. prosince

Několikanásobný mistr republiky v rallye Michal Gargulák a hodonínský podnikatel Antonín Anders, podezřelí z mnohamiliónových podvodů s lehkými topnými oleji (LTO) u brněnského krajského soudu odmítli vypovídat. Podle žaloby způsobili v roce 1994 státu škodu přes 61 miliónů korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).