Menu Zavřít

Roman uhlobaronem

30. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Severočeské doly

MMF24

Praha (pp) - Za devět miliard korun získala minulý týden Severočeské doly energetická společnost ČEZ. Výsledek tříměsíčního exkluzivního vyjednávání schválila vláda. Jak uvedly dobře informované zdroje, kabinet tlačil na navýšení ceny na deset miliard korun, ale neuspěl. Šéf energetické společnosti Martin Roman nabídnutou částku uhájil, a to prospělo i akciím ČEZ. Stát jako majoritní akcionář ČEZ tedy na transakci vydělal ještě zhodnocením svých akcií. Odborníci odhadují, že ihned po zveřejnění informací o exkluzivním jednání, narostla cena akcií jen z tohoto titulu minimálně o deset korun a státní akciový balík se zhodnotil přinejmenším o čtyři miliardy.
K transakci mohlo dojít už před dvěma lety, ale vláda v té době ČEZ vyřadila ze soutěže a její tehdejší generální ředitel Jaroslav Míl zaplatil za přihlášku do tendru svým křeslem. Tehdejší soutěž, v níž neuspěl vládní favorit, kterým byla Mostecká uhelná (MUS), byla nakonec zrušena. Ministerstvo průmyslu se ještě poté nějaký čas neúspěšně pokoušelo o spojení ČEZ s Mosteckou uhelnou při privatizaci Severočeských dolů, ale nakonec zvolilo nejjednodušší cestu.
Lze očekávat, že nový majitel Severočeských dolů bude usilovat o prolomení těžebních limitů, zejména v Dole Bílina, kde je možné získat zhruba 120 milionů tun kvalitního hnědého uhlí. Neměly by s tím být potíže, protože zde není třeba bourat žádné vesnice, ani přemísťovat významné liniové stavby.
Tyto problémy jsou s případným prolomením limitů v těžebních lokalitách Mostecké uhelné. Ta se nyní podle expertů může stát sama předmětem akvizice ze strany Severočeských dolů. ČEZ už dříve nabízel skupině kolem Antonína Koláčka za MUS částku kolem patnácti miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).