Menu Zavřít

Roman v kolotoči zájmů

18. 2. 2010
Autor: Euro.cz

Kapitola 215

Koalice proti ČEZ * Svět se zbláznil * Gore se stěhuje * Evropa a opium * Tušení deficitu * Svatý lalok

Koalice proti ČEZ

Jen nezasvěcený divák může věřit, že za gigantickou kampaní proti „komandům“ ČEZ je jen pobouření nad jeho nátlakovým jednáním se zloději elektřiny. Tohoto mimořádného úspěchu se podařilo dosáhnout zvláštní koalicí nepřátel ČEZ. Ta funguje natolik dobře proto, protože každý její člen má sice jiný cíl, ale všichni používají jeden společný nástroj – tlak na šéfa ČEZ Martina Romana. Podívejme se na ně.
Zakládajícím členem a hlavním hybatelem je Petr Cibulka. Tomu jde výhradně o byznys. Jeden z otců „slavného“ projektu Internet do škol, alias „Indoš“, a pravá ruka poslance ODS Vlastimila Tlustého během volební kampaně a pak i na ministerstvu financí – razance, s níž začal ovlivňovat chod úřadu, přispěla k pádu jeho chlebodárce – si vybral ČEZ jako toho, kdo ho odškodní za ztrátu výnosného koryta. S plánem dodat energetické firmě nové „inteligentní“ elektroměry od svého dodavatele prý přišel přímo za Romanem. Nabídku, kterou „nelze odmítnout“, doprovodil hrozbou, již čestně splnil poté, co ho z ČEZ vyhodili. Jeho Sponel, Spolek proti nemravným cenám elektřiny, zahájil proti ČEZ a Romanovi osobně nevybíravou kampaň.
Druhou nohu kampaně tvoří společenství neoprávněných odběratelů elektřiny zastupované právníkem Janem Rytířem. Tomu jde o politiku. Bývalý kriminalista a pak generální ředitel masokombinátu Martinov dva roky bojuje se společností ČEZ Distribuce. V právní oblasti zatím bez valných úspěchů. U soudů několikrát prohrál a na pravomocné vítězství teprve čeká. Publicitu okolo boje s ČEZ se snaží proměnit v politický kapitál – dosud neúspěšně. V evropských volbách kandidoval jako jednička Strany pro důstojný život (SDŽ) v Olomouckém kraji. V něm SDŽ získala procento hlasů. Mimochodem na volebních billboardech, na nichž pózoval s Milošem Zemanem, poprvé použil výraz „komando ČEZ“. V letošních volbách Rytíř vsadil na jiného koně. Zemana nahradila Jana Bobošíková, komunikační profesionálka, která je pro údernou kampaň skvělým partnerem.
Třetím prvkem útoku na největší státní firmu je elitní složka Policie ČR, Úřad pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Říká se, že jeden z exponentů ODS, jemuž jde o moc, chtěl před dvěma lety získat na ČEZ nějakou páku, a proto vyslal do boje své věrné důstojníky z ÚOOZ. Útvar, který má bojovat s nejnebezpečnějšími zločinci v zemi, se pustil do monstrózní akce proti bandě elektrikářů, kteří si občas hloupě zahráli na vojáčky. V listopadu 2008 pozatýkal 32 zaměstnanců ČEZ Měření, dlouhé hodiny je vyslýchal, udělal jim domovní prohlídky a ČEZ zabavil veškerou dokumentaci, která se vztahovala k odhalování krádeží elektřiny. Desítky zaměstnanců ÚOOZ se pak většinu roku 2009 probíraly patnácti tisíci zabavenými DVD se záznamy všech výjezdů a jednání a tunami písemné dokumentace. Až po 1,5 roku dospělo vyšetřování k podání návrhů na obžalobu. Státní zástupce prý nebyl z kvality shromážděného materiálu nijak nadšený. Čistě náhodou se týden před odesláním spisu na státní zastupitelství začaly vybrané kousky objevovat v médiích…
Koalice touhy po penězích, politické kariéře a po moci v minulých týdnech slušně zabodovala. Zpovzdálí se určitě usmívá uhlobaron Pavel Tykač, kterému každé oslabení managementu ČEZ hraje do karet. A pokud se do hry přidají zájemci o dostavbu Temelína a budovatelé slunečních elektráren, mezi nimiž jsou desítky vysoce postavených politiků jako tiší společníci nebo držitelé akcií na doručitele, tak se mají hoši v ČEZ na co těšit.

Svět se zbláznil

Nedávno umřela ve věku 98 let Irena Sendlerová. Během druhé světové války získala povolení k práci ve Varšavském ghettu jako instalatérka. Měla k tomu svůj důvod – věděla o plánech nacistů se židy. Na dně tašky s nářadím vynášela z ghetta malé děti. V zadní části svého náklaďáku pak měla místo pro starší děti. Tam také vozila psa, kterého naučila štěkat při projíždění auta branou. Vojáci to nechtěli řešit a štěkot také maskoval zvuky, které děti mohly případně vydávat. Během své činnosti dokázala takto zachránit až 2500 dětí. Nacisté ji chytili. A zlámali jí nohy a ruce a brutálně zmlátili.
Sendlerová si vedla poznámky o všech dětech, které se jí podařilo osvobodit. Uschovala je ve sklenici zahrabané pod stromem na její zahrádce. Po válce se pokusila najít rodiče a znovu spojit rodiny. Většina z nich však skončila v plynových komorách. Děti se dostaly do dětských domovů a byly adoptované.
V roce 2007 byla Irena Sendlerová nominována na Nobelovu cenu za mír. Zvolena však nebyla. Cenu dostal Al Gore, bojovník proti globálnímu oteplování…

Gore se stěhuje

Mimochodem Gore má v USA nový domov. Republikánský senátor ze státu Oklahoma James M. Inhofe s pomocí své rodiny postavil ve Washingtonu nedaleko sídla Kongresu dvoumetrové iglu s nápisem: Nový domov Ala Gora.
To je však pouze recese. Tvrdým faktem však je, že v minulých týdnech padal sníh ve všech 50 státech USA včetně Floridy, Alabamy a Havajských ostrovů! Na otázku, kdy v historii země takto celostátně sněžilo, nedokázali zástupci amerických meteorologů odpovědět. Obrovskou sněhovou nadílku využila konzervativní média, která již mnoho let tvrdí, že teorie o globálním oteplování je falešná. Naopak týdeník Time se domnívá, že nevídané sněžení způsobilo právě globální oteplování, protože v atmosféře zvyšuje výskyt páry.

Evropa a opium

V minulém čísle týdeníku EURO jsme psali o geopolitickém významu opia. Holdování této droze je historicky spojováno zejména s Čínou. Výrobu opia a jeho následnou hromadnou distribuci do Číny – s cílem ji oslabit a ekonomicky vysát – ve druhé polovině 18. století kontrolovala Východoindická společnost ovládaná Brity. Číňané se bránili tím, že dovoz opia zakázali. A poté, co Britové s exportem nepřestali, Peking vydal rozkaz jejich lodě potopit a obchodníky popravit. Spor vyústil ve válku, kterou Čína prohrála – ztratila Hongkong, musela zaplatit obrovskou válečnou reparaci a otevřít pět přístavů již legalizovanému obchodu s opiem.
„To, co se tenkrát dělo, se odehrává i dnes – s cílem podmanit si celý svět,“ napsal v roce 1916 jeden z nejoriginálnějších evropských myslitelů Rudolf Steiner. Zakladatele antropozofie lze doplnit filozofem Johnem Stuartem Millem. Ten v 19. století tvrdil, že potká-li Evropu stejný osud jako před staletími Čínu, bude to mít nedozírné duchovní následky. Rozvoj evropských kulturních sil se zpomalí a možná i zastaví. Dnes už víme, že tato věštba se zhruba naplnila. Evropa je bezkonkurenčně největším spotřebitelem opia na světě a vůči drogám nejliberálnějším politickým uskupením. Ještě nějaké další otázky?

MMF24

Tušení deficitu

V projevu k dvacátému výročí obnovení česko(slovensko)-izraelských diplomatických styků řekl expremiér Mirek Topolánek jedno své životní poznání, k němuž zřejmě vedla nelehká, až trnitá cesta: „Izrael patří do židovsko-křesťanského kulturního okruhu.“ Je to sice elementární, prostá, samozřejmá až zjevná, ba dalo by se říct fundamentální pravda – asi na úrovni poznání, že bez matky není rodina – ale něco tu nehraje. Tušíme, že má-li někdo takovou nutkavou potřebu veřejně sdělit výsledek svého poznání, že pro něho možná bylo svým způsobem průlomové. A je tudíž pravděpodobné, že bylo, když onoho poznání ještě nebylo. To by však naznačovalo vzdělanostní deficit jako Macocha.
O to větší, srovnáme-li jej s projevem současného premiéra Jana Fischera k téže příležitosti. Zakončil jej citátem z proroka Zachariáše: „Ne silou ani mocí, ale duchem mým, praví Hospodin zástupů.“ Tento verš, napsaný v průčelí smíchovské synagogy, je v této době obzvlášť nadějnou zvěstí!

Svatý lalok

V německém městečku Neuruppin se nedávno na průčelí soukromé evangelické školy objevil nápis Náboženství je vyléčitelné! Při pohledu na graffiti si pravděpodobně mnozí oddechli. Zejména v kontextu ohavných informací o sexuálním zneužívání na nedalekém jezuitském gymnáziu v Berlíně, které v poslední době šokují svět, zní poselství městského folkloru ulice docela nadějně.
Autor nápisu však netušil, že to funguje i opačně – náboženství je i naordinovatelné. To zjistili vědci univerzity v italské Udine. Stačí prý odříznout určitou část mozku a už vnímáte, co Oculus non vidit, nec auris udivit – oči neuvidí a uši neuslyší. „U pacientů, u nichž jsme odstranili tumor na části mozku, jsme zaznamenali mnohem větší otevřenost vůči spiritualitě a všemu náboženskému,“ informoval média doktor Cosimo Urgesie. Budou-li na berlínské chlapecké škole Canisius-Kolleg v budoucnosti operace mozku stejně populární jako znásilňování, se však týdeníku EURO zatím zjistit nepodařilo.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).