Menu Zavřít

Roman Vaškůj dostal 7,5 roku

1. 8. 2008
Autor: Euro.cz

Kriminalita mgr.

Podnikatel ze Zlína Roman Vaškůj, známý jako příznivec šéfa lidovců Jiřího Čunka, byl odsouzen k 7,5 roku odnětí svobody ve věznici s ostrahou. Trest mu za daňové úniky při obchodování s palivy uložil Krajský soud v Brně. Vaškůj musí navíc zaplatit dvoumilionovou pokutu a v budoucnu bude mít omezenou možnost podnikání. Proti trestu se podnikatel na místě odvolal.
Vaškůj údajně v letech 1994 a 1995 dovážel ze Slovenska motorovou naftu a benzin, ale neplatil daně, takže stát ošidil o více než půl miliardy korun. Dovážené zboží převáděl formálně na další lidi, takzvané bílé koně. Ti pak měli povinnost daň zaplatit, ačkoli zbožím fakticky nedisponovali. Soudce Daniel Plšek v odůvodnění řekl, že roli bílých koní sehráli čtyři mladíci, jimž v té době bylo mezi dvaceti až 24 lety a s dovozem pohonných hmot neměli zkušenosti. „Všichni byli v minulosti soudně trestáni,“ řekl Plšek. Podle něj se na trestné činnosti nejspíš podíleli i celníci.
Státní zástupce případ označil za jeden z nejzávažnějších daňových trestných činů v historii země. Vaškůj řekl novinářům, že ho rozsudek překvapil. Vaškůj dostal trest v dolní polovině trestní sazby - hrozilo mu až dvanáct let. Podle soudce Plška nelze opomenout ani to, že dovoz paliv uškodil některým řidičům, kteří je přes hranice vozili a podepisovali dokumenty, v nichž za náklad převzali odpovědnost. Exekutoři jim později zabavovali majetek a někteří se i úředně rozvedli, aby nepřišli o všechno. Podle spisu ve Vaškůjově případu nešlo o známou machinaci s lehkými topnými oleji.
Vaškůjův případ je mediálně sledován i proto, že se podnikatel angažoval v kauze vicepremiéra Jiřího Čunka. Údajně chtěl podplatit korunní svědkyni Marcelu Urbanovou. Přerovský okresní soud v červnu odročil jeho kauzu na neurčito.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).