Menu Zavřít

Romantika za zpěvu ptáků a šumění lesa

7. 10. 2019
Autor: Euro.cz

Na dohled od Olomouce stojí jedno z nejkouzelnějších míst, která jsme v Česku objevili. Stylová rustikální stodola v sobě skrývá neuvěřitelně klidnou a přívětivou atmosféru. Pro mě je tu každý pobyt příležitostí k napojení se na přírodu a návratu k přirozenému způsobu života, kdy oceníte jednoduché věci jako hrnek bylinkového čaje, dobrou hudbu, pohled do lesa nebo hořící oheň v kamnech.

Majitelka Daniela Janssen se svým mužem a dětmi bydlí v hájence na kraji obce. K ní patří stodola, jejíchž 140 metrů čtverečních budete mít jen pro sebe. Daniela je profesí interiérová designérka, její rukopis je poznat v každém koutu stodoly. Navíc je jedním z nejmilejších lidí, které jsem mezi majiteli kouzelných míst potkala. Nabije vás pozitivní energií, která vám vydrží ještě dlouho po odjezdu z okraje Olomouce.

Design stodoly koresponduje s historií budovy i přírodou všude kolem. Zůstalo tu původní kamenné zdivo, k němu ladí masivní dřevo, lněný textil a obrovská francouzská okna, jimiž vidíte přímo do lesa. Pozorujte jimi krmelec, ke kterému pravidelně přicházejí srnky, aby si vyzvedly dobroty od majitelů. Útulnější místo budete hledat jen těžko. Vše tu svádí k odpočinku a klidnému rozjímání. Nejen v době před Vánoci, kdy to tu mám nejraději.

Právě vkusná vánoční výzdoba mě při první návštěvě naprosto ohromila. Třímetrový strom, přírodní ozdoby, hrnek horké čokolády a koledy, které jsme si pouštěli na gramofonu, vytvořily náladu pravých Vánoc bez shonu a spěchu. Lichtensteinská stodola je nádherná ale i v létě. Jistě budete po celý pobyt využívat terasu a různá zákoutí zahrady k posezení. Nedávno tu vzniklo i malé venkovní wellness, kde se v teplých dnech můžete koupat v kádích se spoustou podomácku sušených bylinek.

KL24

Pobyt v Lichtensteinské stodole neplánujte jako návštěvu Olomouce. Až sem přijedete, sami zjistíte, že se vám nebude chtít odjíždět do města. Raději si kupte něco dobrého na zub, láhev vína, zapalte si svíčky, pusťte hudbu a vypněte telefony. Tak si užijete přesně to nejlepší, co stodola nabízí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).