Menu Zavřít

Ropa neteče, a přesto zlevňuje. Spadla pod 50 dolarů za barel

16. 5. 2017
Autor: čtk/AP

Oblíbená strategie OPEC nezabírá, omezení těžby bohatě vynahradili američtí těžaři z břidlic a cena ropy spadla zpátky pod 50 dolarů za barel.

Tenhle boj se vede už od roku 2014. Rozsáhlá těžba břidlicové ropy v USA prudce srazila cenu ropy a Saúdská Arábie se rozhodla, že ji zlikviduje. Ropná velmoc roztočila kohouty naplno, aby zvětšila tržní podíl a malé americké těžaře nízkými cenami suroviny „vyhladověla“. Nakonec to ale byli sami Saúdové, kdo zlevnění ropy neunesli.

A nyní se zdá, že prohrávají i další dějství ropné války. Přestože se loni Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) velkolepě dohodla s Ruskem a dalšími významnými producenty a koordinovaně utlumili těžbu, nyní stojí barel ropy Brent méně než před omezením, tedy pod 50 dolarů.

Ještě v únoru přitom Saúdská Arábie chtěla něco úplně jiného. Cena barelu ropy se měla vyšplhat k60 dolarům. To by jí i dalším zemím Perského zálivu - Spojeným arabským emirátům, Kuvajtu a Kataru - umožnilo investovat do rozvoje nových ropných polí, ale nemělo vést ke zvýšení produkce ropy z břidlic v USA.

Americká odpověď šejkům

Cena sice po uzavření dohody o snížení těžby vzrostla ze zhruba 45 na 55 dolarů ke konci uplynulého roku, ale v posledních týdnech se opět propadla pod padesát dolarů na pětiměsíční minimum. Důvodem byla reakce amerických ropných firem. Ty využily dočasně vyšších cen a uzavřely dlouhodobé kontrakty na dodávku ropy. „Povzbudilo to ještě větší aktivitu těžařů v USA“dodává Petr Báča, analytik Československé obchodní banky. „Soustředili se na oblasti, kde tušili, že budou produktivní,“ řekl.

 Vývoj ceny ropy
Zdroj: Československá obchodní banka

A výsledek? Americká těžba ropy ze všech nalezišť je na nejvyšší úrovni od srpna 2015 a rostla jedenáct týdnů v řadě na 9,29 milionu barelů za den ke konci dubna. Počet vrtů z břidlicových nalezišť se pak meziročně téměř zdvojnásobil na 703. Zvýšená nabídka suroviny ze strany Američanů proto zabrzdila růst cen. OPEC si navíc evidentně neví s americkými těžaři rady, protože minulý čtvrtek vyzvala Spojené státy, aby omezily svou těžbu, aby se trh dostal do rovnováhy.

Americké firmy dokázaly rozjet těžbu nejen kvůli krátkodobému růstu cen, ale rovněž díky tomu, že v minulých letech dramaticky zvýšily efektivitu. Zatímco v roce 2012 se těžba ropy z břidlic vyplácela u ceny ropy ve výši 73,7 dolaru za barel, loni to bylo podle údajů konzultační firmy Rystad Energy jen 34,9 dolaru. U některých nalezišť se těžba loni vyplatila již při cenách pod třicet dolarů za barel.

Další snížení těžby?

Tento vývoj cen OPEC ajeho spojence vůbec nepotěšil. Na začátku minulého týdne proto Saúdská Arábie a Rusko - největší světoví těžaři ropy - vydaly během pár hodin prohlášení, že uvažují o prodloužení škrtů v objemu produkce až do roku 2018. Současné omezení těžby platí do poloviny letošního roku a na zasedání OPEC 25. května se očekává jeho prodloužení o dalších šest měsíců.

„Jednáme o řadě scénářů a věříme, že delší prodloužení by urychlilo nalezení rovnováhy na trhu,“uvedl ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Pro přiškrcení kohoutků až do příštího roku se vyjádřili rovněž představitelé Kuvajtu či Alžírska. Někteří ministři zemí OPEC dokonce podle zdrojů agentury Bloomberg uvažují o možnosti ještě dál snížit objem těžby. V reakci na tyto úvahy ropa mírně zdražila.

 Náklady na těžbu ropy
Zdroj: CNN Money

Problém je, že už současnou dohodu o omezení těžby ne všichni dodržují. Snížit těžbu o požadovaný objem dokázalo v březnu jen deset zemí z 21. Ze zemí mimo kartel neplní dohodu zejména Rusko, což není žádné překvapení. Podobně se totiž chovalo již v minulosti. Místo slíbeného snížení těžby o 300 tisíc barelů zatím ruští producenti podle údajů z března omezili produkci jen o 177 tisíc barelů.

Ale i kdyby kartel s Ruskem a dalšími zeměmi vzorně spolupracoval, nemusí být trh s ropou stabilní. Krátkodobě totiž mohou ceny ropy zareagovat na návrat Libye na trh. Severoafrická země totiž obnovila těžbu ze svých dvou největších nalezišť, což dostalo produkci na nejvyšší úroveň od prosince 2014. Dalších 200 tisíc barelů může na trh dodat Nigérie, která zprovoznila terminál Forcados poškozený separatisty.

A když k tomu přičtete zlepšení těžebních technologií, lze očekávat v dlouhodobém horizontu další snižování cen ropy.

Přečtěte si také:

Celosvětový trh s ropou se stabilizuje. Zásoby i přesto rostou

KL24

Další cíl arabských šejků: po ropě chtějí těžit vodu ve vesmíru

Dražší ropa a škrty zabraly. Ropní giganti mají konečně peníze


  • Našli jste v článku chybu?