Menu Zavřít

Ropa opět prolomila 50 dolarů. Trh doufá ve zmrazení těžby

18. 8. 2016
Autor: Pixabay.com

Světové ceny ropy dnes dál rostou a severomořská ropa Brent se poprvé po šesti týdnech vyhoupla nad 50 dolarů za barel. Ropný trh se chystá na diskuse předních světových producentů o možném zmrazení těžby.

Brent kolem SELČ v 16:35 SELČ získal 0,9 procenta na 50,3 dolaru za barel a je na maximu od 4. července. Americká lehká ropa WTI v té době posílila o 1,9 procenta na 47,70 dolaru.

Ceny ropy počátkem srpna klesly ke 40 dolarům za barel, od minulého týdne ale výrazně rostou a Brent za týden získal asi 20 procent. Trh oživuje od chvíle, kdy saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih řekl, že členové ropného kartelu OPEC budou v rámci zářijového neoficiálního zasedání jednat s nečlenskými zeměmi o krocích na podporu cen.

Analytici ale vůči dohodě o zmrazení produkce zůstávají vesměs skeptičtí. Saúdská Arábie naznačila, že tento měsíc možná zvýší těžbu na nový rekord. Omezení těžby by navíc přišlo v době, kdy končí sezonně zvýšená poptávka na severní polokouli.

ebf - tip - debata

„Nejnovější zprávy ze Saúdské Arábie ceny nijak nepodporují,“ řekl agentuře Reuters analytik německé Commerzbank Carsten Fritsch. „Je celkem možné, že ceny budou testovat minima z počátku srpna,“ dodal.

3měsíční vývoj ropy Brent

Stanou se Spojené státy novou ropnou velmocí? Čtěte:

Ani Venezuela, ani Arábie. Nejvíce ropy se má nacházet v USA

Ropná plošina v USA (Zdroj: čtk)

Čtěte dále:

Hledání rovnováhy. Moskva jedná s Rijádem o ropě

Závody pokračují. Arábie a OPEC těží rekordní množství ropy

Ropní giganti hlásí hluboké propady zisků


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).