Menu Zavřít

Rovné pracovní podmínky mužů a žen? Až za 170 let

26. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

Rozdíl mezi pracovními příležitostmi a platy mužů a žen je nejvyšší od dob finanční krize. Podle současného trendu bude trvat 170 let, než se odměny žen vyrovnají těm mužským. Vyplývá to ze zprávy Světového ekonomického fóra (WEF).

WEF zkoumá rozdíly v životních podmínkách mužů a žen ve čtyřech kategoriích už jedenáct let. Kromě pracovních příležitostí ještě v přístupu ke zdravotní péči, vzdělání a v politických příležitostech.

V minulých letech se rozdíl v pracovních podmínkách mezi muži a ženami zmenšoval, v poslední době však došlo k obratu a z nejnovějšího měření vyplývá, že se vychýlil nejvíce od roku 2008, na současnou hodnotu 59 procent. Podle trendu by došlo na narovnání podmínek v roce 2186, tedy až za 170 let, přičemž ještě v loňském roce to bylo 118 let.

Ekonomickou nerovnost tvoří několik faktorů, například výrazně nižší platy žen, které navíc v průměru pracují o 50 minut denně déle (za rok v součtu 39 dní) a mají mnohem nižší šanci na povýšení do vedoucích pozic.

Jedná se přitom o celosvětový problém. V každé ze 144 zkoumaných zemí jsou ženy placeny hůře. A to včetně Islandu, který je jinak v celkovém žebříčku rovných příležitostí na prvním místě. Na začátku tohoto týdne na ostrově dokonce proběhla protestní akce. Tisíce žen odešly v pondělí z práce už ve 14:28. Právě za takový odpracovaný čas jsou totiž podle statistik ohodnoceny, pokud by za hodinu práce dostávaly stejně jako muži.

Zvyšuje se také pracovní nerovnováha mezi bělochy a černochy. Čtěte více:

Platový rozdíl mezi bělochy a černochy je nejvyšší za 40 let

 Práce - ilustrační foto

Autoři výzkumu Richard Samans a Saadia Zahidiová doufají, že jejich zpráva povede ke zrychlení snah o genderovou rovnost. Požadují například odvážnější kroky vlád při návrzích příslušných zákonů. Zdůrazňují, že je to i ve vlastním zájmu jednotlivých států. Například ekonomika Spojených států kvůli genderové nerovnosti podle nich ročně přichází o 1,2 bilionu dolarů (téměř 30 bilionů korun).

Největší rozdíly mezi muži a ženami lze pozorovat v politice. I v současné době existuje výrazný nepoměr v jejich zastoupení. Zároveň se však jedná o kategorii, v níž dochází k nejrychlejšímu vyrovnávání, za posledních deset let se rozdíl zmenšil o devět procent. Podle současného trendu by tak trvalo 82 let, než bude úplně smazán.

Celosvětově prakticky rovné podmínky naopak platí u vzdělání a přístupu ke zdravotní péči. V těchto kategoriích je na předních příčkách i Česká republika, která je jinak v celkovém hodnocení na 77. místě, tedy přesně uprostřed. Oproti loňsku si polepšila o čtyři pozice. Slovensko obsadilo 94. příčku, na úplném konci žebříčku jsou Sýrie, Pákistán a Jemen. Nejmenší rozdíly v životní úrovni mužů a žen jsou ve Skandinávii. Za prvním Islandem následují Finsko, Norsko a Švédsko.

10 zemí s nejmenšími rozdíly mezi muži a ženami
1. Island
2. Finsko
3. Norsko
4. Švédsko
5. Rwanda
6. Irsko
7. Filipíny
8. Slovinsko
9. Nový Zéland
10. Nikaragua

Zdroj tabulky: Světové ekonomické fórum


Dále čtěte:

WT100

Britská praxe: manažeři berou 129krát víc než podřízení

Dosáhli jsme rasové a genderové rovnováhy, tvrdí Apple


  • Našli jste v článku chybu?