Menu Zavřít

ROZDĚL A PANUJ

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Mannesmann

Německý koncern Mannesmann se rozdělí na dvě části. Pod jedním jménem budou vystupovat strojírenská a automobilová divize Mannesmann Engineering & Automotive a do další společnosti, Mannesmann Telecommunication, převede koncern své telekomunikační služby.

Mannesmann Telecommunication, jehož hodnota podle analytiků činí 68,4 miliardy eur, se opírá o své dva hlavní trhy: Německo a Itálii. Jeho snahou je stát se evropskou jedničkou v telekomunikacích. Strojírenská firma, kterou analytici cení na 8,1 miliardy eur, se bude snažit prosadit na celosvětovém trhu a dosáhnout kýženou dvacetiprocentní návratnost investic.

MMF24

Dělení bude probíhat postupně. Na konci příštího roku už by měly mít obě divize vlastní ředitele a od roku 2001 budou na sobě nezávislé i po finanční stránce. Ve stejném roce poputují jejich akcie na frankfurtskou burzu.

Z tradiční strojírenské skupiny se Mannesmann za posledních deset let proměnil v jednoho z hlavních konkurentů bývalých telekomunikačních monopolů. Přesto se dostal pod tlak investorů, aby oddělil své divize. Investorům se nelíbilo pomalé temp o růstu jednotlivých divizí, jež se promítalo do cen akcií a vyvolávalo spekulace o možném převzetí jinou firmou.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).