Menu Zavřít

ROZDÍLNÉ ODHADY

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Airbus, Boeing, Matra, Lockheed

NA AEROSALONU v Le Bourget (u Paříže) minulý týden světoví výrobci letadel představili kromě nových exponátů také odhady dalšího vývoje trhu velkých letadel a uzavírali rovněž předběžné dohody o partnerství a zakázkách.

Světový trh nových letadel by měl podle studie vypracované největším světovým výrobcem komerčních letadel firmou Boeing za dvacet let přesáhnout miliardu dolarů. Studie předpokládá, že do roku 2018 se světový letecký park zdvojnásobí zhruba na 930 strojů. Konkurent Boeingu francouzský Airbus naproti tomu očekává, že trh velkokapacitních letadel (nad 500 osob) bude ještě větší - kolem 1200 strojů.

Dohodu o partnerství oznámily v Le Bourget americký Lockheed a francouzská Matra. Společně chtějí využít příležitostí v jihokorejském leteckém průmyslu. Jako potenciálního partnera si vybraly novou korejskou společnost Korean Aircraft, ve které se korejská vláda snaží konsolidovat celý sektor leteckého strojírenství v zemi.

WT100

Boeing a Airbus na aerosalonu pokračovaly v tradičním souboji. Američané trumfovali zakázkami a záměry v celkové hodnotě přes sedm miliard dolarů. Leasingová společnost International Lease Finance chce od nich údajně koupit rekordní počet velkých letadel typu 737 (hovoří se o stovce strojů). Airbus ohlásil (v prvních dvou dnech) zakázku jen v hodnotě jedné miliardy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).