Menu Zavřít

Rozdováděná Angelina před Rudou zemí

1. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Tři obrazy českého výtvarníka v hollywoodském filmu

ebf - tip - debata

Nestává se často, aby se český umělec prosadil do hollywoodského trháku. Malíři Dominiku Marešovi se to podařilo. „Možná jsem šťastné dítě, ale člověk tomu štěstí jít musí dost naproti,“ říká o své „filmové“ kariéře pětatřicetiletý výtvarník. Do hollywoodského filmu vstoupil nikoli jako herec či komparsista, ale svými obrazy.
Tři Marešova plátna zdobí jednu ze scén filmu Wanted, který letos v létě natáčel jako svou první práci pro Hollywood úspěšný ruský (přesněji kazachstánský) režisér Timur Bekmambetov s americkou hvězdou Angelinou Jolie i v Praze. Snímek vzniká na základě úspěšného komiksu, a tak současný sexsymbol planety prý před Marešovými plátny provádí pěkně divoké kousky.
„Jde o závěrečnou scénu, kdy Jolie vyskakuje z rozjetého vlaku a skáče do kanceláře, kde okolo stolu sedí dvanáct kravaťáků. A právě na stěnách za nimi visí moje obrazy,“ shrnul úlohu svých pláten Mareš. O kvalitě filmu Wanted si nedělá příliš velké iluze, jak říká, raději by byl, kdyby jeho plátna hrála třeba u Bergmana. Ale na Wanted se podívat půjde.
Jak se díla českého malíře dostanou do hollywoodské produkce? Mareš spolupracuje s Barrandovem už osm let. Díky tomu se o něm zřejmě dověděla společnost Stillking Films, která měla na starost celou produkci amerického snímku. A při výběru důležitých rekvizit sáhla po jeho plátnech. Prakticky bez ohlášení se v Marešově pražském ateliéru objevil odborník z Londýna, který měl výběr rekvizit na starosti. Nejprve si dal stranou deset obrazů, pak pět, až zůstaly tři: Rudá zem, Dvojnice a Moje duše. A ty hrají. „Plátna měla být nejdříve zapůjčená na týden, ale pak se to protáhlo. A každý den byl dobře placený. Nemohu říct, kolik jsem dostal, ale v konečném výsledku to bylo, jako bych jeden obraz prodal. Za peníze jsem nakoupil materiál na dva roky dopředu,“ konstatuje Dominik Mareš. A ještě mu zbude na cestování. Rád by se na konci roku zase podíval do jihovýchodní Asie. „Už jsem tam byl třikrát, a když to vyjde i tentokrát, budu moct říct, že jsem v Asii prožil rok.“
Marešovy obrazy jsou v několika českých galeriích. Pokud jde o soukromé sbírky, vlastní je vedle českých i sběratelé například v Itálii, Francii, Kanadě či Spojených státech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).