Menu Zavřít

Rozhodne se v listopadu

30. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Terminál Sever 2

MMF24

PRAHA (men)- Výsledek výběrového řízení na stavbu haly nově budovaného Terminálu Sever 2 na pražském ruzyňském letišti by měl být znám v průběhu listopadu (EURO 41/2003). Vítěz získá kontrakt v hodnotě kolem tří miliard korun. Mezi zájemci figurují konsorcium společností Skanska a Strabag, ŽS Brno, jehož partnerem je mateřská firma OHL, Hochtief a Metrostav.
Tendru se neúčastní americký Bechtel, přestože o letišti Ruzyně jedná s českou vládou. „Společnost Bechtel nemá zájem o jednotlivou zakázku, ale usiluje o převzetí celého modernizačního projektu (včetně takzvané kladenské rychlodráhy a dalších souvisejících dopravních staveb). Chce investovat vlastní prostředky, ale výměnou žádá od vlády dlouhodobou koncesi na provozování aeroportu. Mělo by tedy jít o spolupráci se státem formou BOT (Build, Operate and Transfer),“ řekl týdeníku EURO zdroj obeznámený s aktivitami Američanů.
Výstavba terminálu Sever 2, jehož investorem je Česká správa letišť (ČSL), má přijít na deset miliard korun. Devět miliard si ČSL půjčila od Evropské investiční banky. Tyto prostředky však zatím nemůže čerpat, neboť doposud neběží garance konsorcia komerčních bank ABN Amro, Bank Austria Creditanstalt a HSBC Bank.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).