Menu Zavřít

Rozhodne se v Ropici

30. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Vítěz si jede pro sto tisíc Kč

WT100

Jamková hra je tradičním golfovým formátem. Řada velkých světových turnajů, dnes již hraných na rány, se v minulosti rozhodovala tímto prastarým způsobem. Princip je jednoduchý – kdo z hráčů zahraje jednotlivou jamku na méně ran, získává za ni bod. Ve chvíli, kdy tak odehrají celé osmnáctijamkové hřiště, respektive v okamžiku, kdy do konce osmnáctky zbývá méně jamek, než jaký je rozdíl skóre mezi hráči, dosáhne jeden z nich vítězství. Je to přehledné jako tenisový zápas a pro diváka o to zajímavější, že hráči jdou do rizik, která by si ve formátu klasické hry na rány dovolit nemohli. Tam dokáže jediný úder z bezmála tří set, které si většinou vyžádá čtyřkolová soutěž, rozhodnout o vítězi. V jamkové hře se vlastně každou jamkou jakoby začíná znova, proto jsou zde k vidění riskantní, agresivní údery, které kromě jiného jsou i součástí specifické taktiky „jamkovky“, jež vychází z psychologie hry. Kořením hry je právě vytváření tlaku na soupeře výbornou ranou, na kterou musí vzápětí odpovědět, ale i tím, že mu mohu například darovat dle vlastní úvahy libovolně dlouhý putt, ale také ho mohu nechat otrocky dohrát posledních několik centimetrů. To vše dodává i do golfu více adrenalinu.
Proto se například velké pozornosti těší turnaje světových profesionálů hrané touto formou – první z nich se již po desítky let odehrává každoročně ve Wentworthu nedaleko Londýna, v sídle evropské profesionální série, další pak se hraje jako součást seriálu WGC – World Golf Championships, který umožňuje start jen přibližně prvním padesáti hráčům světového pořadí.
Česká republika má tradičně své jamkové mistrovství amatérů a už řadu let zažívala pokusy o ustavení mistrovství v jamkové hře profesionálů. V loňském roce se poprvé pod hlavičkou Credit Suisse PGA Match Play odehrálo ve spolupráci s českou PGA první z nové řady profesionálních jamkových mistrovství České republiky. Hrálo se v Golf Resortu Konopiště a pamětníci si vzpomenou na dramatické finále mezi tehdy nejlepším amatérem Romanem Svobodou a profesionální jedničkou Jiřím Němečkem. Rozhodnutí nepřineslo šestatřicet základních jamek, ani tříjamkové prodloužení, a tak od loňského roku drží pomyslný titul oba finalisté.
Také letos se česká profesionální špička setká ve vyřazovacím pavouku jamkové hry 6. října. Stane se tak na novém hřišti v Ropici nedaleko Třince, kam se letošní Credit Suisse PGA Match Play přesouvá. Devítijamkové hřiště vzniklo podle designu Rakušana Erhardta a má všechny předpoklady pro zajímavý průběh hry. Na dvaatřicet míst startovního pole se kromě špičky českého profesionálního žebříčku dostanou na divoké karty i přední čeští amatéři. Vítězství na tomto vysoce dotovaném turnaji (pro vítěze je připraveno opět sto tisíc korun) rozhodne o tom, kdo přezimuje jako česká profesionální jednička. V současné době po turnaji ve Slavkově vede Jakub Kučera, ale šance mají také Robert Schovánek, Jan Juhaniak a Petr Štrougal.

  • Našli jste v článku chybu?