Menu Zavřít

Rozhodnou strany a vláda

16. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Ředitel vojenských tajných služeb Miroslav Krejčík opouští funkci

Zprávu o tom, že ředitel vojenských tajných služeb Miroslav Krejčík opustí předčasně svou funkci, přinesl týdeník EURO v pondělí 26. února. Rozčilený mluvčí Vojenského zpravodajství tehdy zprávu označil za spekulaci a dodal, že autor podlehl dezinformacím bývalých estébáků.
V ten samý den otiskl s Krejčíkem rozhovor deník MF Dnes. Krejčík ze sebe udělal hrdinu, který patnáct let po převratu očistil tajnou službu od důstojníků StB: „Zamlčovali nepohodlná fakta. Řídili se heslem: čím hůře, tím lépe. Práci sabotovali,“ řekl. Na kolik estébáků Krejčík podal trestní oznámení? Kolika z nich dokázal sabotáž? Žádnému! Všichni vyhození od něj dostali na rozloučenou odchodné, řada z nich bude až do konce života pobírat výsluhový příspěvek! Ministryně obrany Vlasta Parkanová vzápětí oznámila, že ke Krejčíkovi ztratila důvěru a že ve své funkci předčasně skončí… Kruh se uzavřel, kviz ale nekončí. Kdo Krejčíka vystřídá? Týdeník EURO na konci února napsal, že ve hře je někdejší ředitel armádní kontrarozvědky Růžek a bývalý šéf vojenské rozvědky Pelz. Jiří Růžek je zkušený zpravodajec, ke kontrarozvědce nastoupil už v červnu 1990. Špionáž opustil v roce 2003 po neshodách s expremiérem Grossem. Odešel odhalovat pojistné podvody. Petr Pelz řídil v 90. letech armádní rozvědku, později byl „uklizen“ jako bezpečnostní poradce na českou misi při OSN. Těsně před návratem do vlasti mu tehdejší ministr Kühnl oznámil, že mu neprodlouží smlouvu, Kühnlův nástupce Šedivý mu ale nabídl místo poradce. Parkanová ho podědila.
Teď ovšem nepůjde o odbornost, ale o politiku. Spojaře Krejčíka vytáhl nahoru sociálnědemokratický exministr Tvrdík. „Pojišťovák“ Růžek bude mít podporu KDU-ČSL (členem je od roku 2004) i svého přítele Miroslava Kalouska. A rozvědčík Pezl? Ten má zase velmi blízko k ODS. Rozhodnou strany a vláda.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).