Menu Zavřít

Rozhořčení Španělé pokračují v protestech i po volbách

23. 5. 2011
Autor: profit

Nespokojení Španělé nehledě na nedělní výsledky voleb pokračují v protestech proti vysoké nezaměstnanosti, korupci a současné politické situaci. V pondělí o tom informovaly španělský list ABC a agentura AFP.

Rozhořčení Španělé pokračují v protestech i po volbách

Foto: Profimedia.cz

Hlavním symbolem spontánního hnutí, kterému se přezdívá „Hnutí 15. května“ či „Opravdová demokracie teď“ se stalo madridské náměstí Puerta del Sol. „Plánujeme tady zůstat do příští neděle, ale nevylučujeme, že tu zůstaneme déle,“ sdělila pro agenturu AFP jedna z mluvčích skupiny.

Stovky lidí si na náměstí během uplynulého týdne postavily provizorní stanové městečko. „Rozhořčení“ španělé protestují i v dalších městech po celé zemi, včetně Barcelony, Valencie, Granady či Zaragozy a trvají na tom, že nedělní volby manifestace neukončily. „Výsledky voleb nás nezajímají,“ sdělila jedna z mluvčích pro list ABC s tím, že již tisíce lidí požadují změnu.

Nevšimli jsme si, že by po včerejších volbách klesla účast,“ dodala mluvčí s tím, že hnutí je nyní lépe organizováno. Během pondělí se do protestů zapojili zejména mladí lidé, nezaměstnaní všech věkových kategorií i důchodci.

ebf - tip - debata

Deník ABC uvedl, že se původně očekávalo, že vliv hnutí na volby bude silnější. Počet neplatných hlasovacích lístků v nedělních regionálních a lokálních volbách dosáhl téměř jednoho milionu. Dobrou zprávou pro hnutí je skutečnost, že dvě největší politické strany, socialistická PSOE a opoziční PP, dohromady získaly zhruba 65 procent hlasů, což je o šest procentních bodů méně, než v roce 2007.

španělskou ekonomiku trápí vysoká nezaměstnanost. V prvním čtvrtletí letošního roku míra nezaměstnanosti stoupla na 21,29 procenta. Celkem bylo bez práce 4 910 200 španělů. Vláda očekává, že ekonomika začne vytvářet nová pracovní místa až v druhé polovině letošního roku a míra nezaměstnanosti v průměru dosáhne 19,8 procenta. španělská centrální banka je ale pesimističtější a odhaduje, že míra se bude držet nad 20 procenty. Počet lidí zapsaných na úřadech práce je dvakrát vyšší, než je unijní průměr a je vůbec nejvyšší v celé Evropské unii (EU).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).