Menu Zavřít

Rozhýbaná konsolidace

11. 3. 2005
Autor: Euro.cz

Všichni operátoři nyní bojují zejména cenou, říká šéf GTS Novera

Milan Rusnák (44), rodák ze Žiliny, vystudoval zahraniční obchod na bratislavské Vysoké škole ekonomické. Prakticky celou svou dosavadní kariéru strávil v telekomunikacích. Od roku 1989 pracoval v australském dominantním operátorovi Telstra, v roce 1992 byl touto společností vyslán do Kazachstánu, aby jako country manager vybudoval novou telekomunikační firmu. Po třech a půl letech se přesunul do Kyjeva, kde působil jako ředitel pevných sítí tamní pobočky operátora GTS. Na konci roku 1998 GTS koupila českou telekomunikační společnost Dattel, v níž se Rusnák stal ředitelem. Od roku 2000 byl generálním ředitelem společnosti GTS Czech, po jejím sloučení s konkurenčním operátorem Aliatel na začátku letošního roku, se stal generálním ředitelem nástupnické firmy GTS Novera. V letech 2001 a 2003 byl zvolen Osobností roku českých telekomunikací. S manželkou Annou má dvě děti, ve volném čase se věnuje golfu a tenisu. Hovoří anglicky, německy a rusky.

EURO: Těsně před Vánoci jste ovládli konkurenčního operátora Aliatel. Jak dlouho trval celý proces akvizice? RUSNÁK: Těžko říci, kdy začal, protože o jakési představě, že se někdy v budoucnu sloučíme, jsme diskutovali jak s akcionáři GTS, tak s tehdejším vedením Aliatelu, již možná před třemi lety. Samotný prodej operátora začal vloni v červnu, kdy se akcionáři Aliatelu rozhodli firmu prodat prostřednictvím tendru. Pravdou je, že vezmeme-li v úvahu obrovské množství administrativní práce, byl časový program prodeje, který si majitelé Aliatelu stanovili a splnili, hodně agresivní.

EURO: V posledním kole tendru zůstala GTS Czech společně s Českými radiokomunikacemi a společností eTel. Myslíte si, že vaše nabídka vyhrála především díky nejvyšší nabídnuté ceně? RUSNÁK: Jsem přesvědčen, že výše nabídky byla sice velmi důležitá, ale ne rozhodující. Akcionáři Aliatelu zvažovali další faktory, například strategii do budoucna, nebo schopnost domluvit se na znění samotného kontraktu o prodeji, což bylo překvapivě důležité. Na konci celého tendru se všechny nabídky daly na stůl a kombinace všech faktorů hovořila v prospěch GTS.

EURO: O ceně, kterou jste za Aliatel zaplatili, se hodně spekulovalo v médiích. Nejčastěji se vyskytovala suma zhruba 1,8 miliardy korun. Můžete ji potvrdit? RUSNÁK: Bohužel, k této záležitosti se nemohu vyjadřovat.

EURO: Participují dosavadní akcionáři Aliatelu nějakým způsobem na vlastnictví GTS Novera? RUSNÁK: Ne, jde o převzetí všech sto procent akcií Aliatelu.

EURO: Jste spokojeni s cenou, kterou jste za Aliatel zaplatili? Byla výsledná částka vyšší, než jste původně předpokládali? RUSNÁK: Když jsme našim akcionářům avizovali úmysl do této akce jít, bavili jsme se samozřejmě o tom, kolik akvizice bude zhruba stát. Finální suma, kterou jsme zaplatili, se nijak dramaticky neodlišuje od toho, co jsme slíbili. V podstatě to splnilo naše očekávání.

EURO: Co značí slovo Novera v názvu nástupnické firmy? RUSNÁK: Nová éra telekomunikací.

EURO: V jaké provozní a finanční formě jste Aliatel „našli“, když jste firmu definitivně převzali? RUSNÁK: Due diligence samozřejmě odkryje hodně věcí, ale rozhodně ne všechno. Co jsme viděli v rámci prověrek, splnilo naše představy, nebylo tam žádné překvapení, které by změnilo náš názor. Ale ani poté jsme nenašli nic dramatického.

EURO: GTS je na českém trhu známá jako aktivní na poli akvizic jiných telekomunikačních firem. Byl pro vás Aliatel, loňská jednička mezi alternativními operátory, hlavním akvizičním cílem v Česku? RUSNÁK: V České republice existují i další firmy, které by pro nás mohly být zajímavé, pokud by jejich majitelé měli zájem je prodat za rozumnou cenu, ale Aliatel byl pro nás ze všech operátorů na prvním místě.

EURO: Znamená to tedy, že pokud by byl na českém trhu k dispozici na prodej další alternativní operátor, měli by akcionáři GTS Novera zájem? RUSNÁK: Určitě ano. Naši majitelé vždy měli zájem o růst byznysu a zvyšování zisku, což akvizice svým způsobem je. Pokud se na trhu objeví nějaká možnost, tak ji vždy sledujeme a vyhodnocujeme, zda do toho jít, či ne. To automaticky neznamená, že budeme určitě nakupovat, nicméně nabídku zcela jistě zvážíme.

EURO: Víte o nějaké české telekomunikační firmě, která by byla aktuálně na prodej? RUSNÁK: Myslím, že nic takového se momentálně neděje. Samozřejmě, každá firma je svým způsobem na prodej.

EURO: Domníváte se, že jste koupí Aliatelu rozhýbali konsolidaci alternativních operátorů, o které se mluví již několik let? RUSNÁK: Určitě ano. Pokud se podíváte na celkový objem tržeb na trhu alternativních operátorů, GTS Novera se zhruba pětimiliardovým obratem drží většinu tohoto trhu.

EURO: Jakých tržeb dosahují zbývající alternativní operátoři? RUSNÁK: Součet tržeb všech ostatních alternativních operátorů je na nějakých třech až čtyřech miliardách korun. Větší část alternativního trhu je tedy zkonsolidovaná.

EURO: Předpokládáte, že vznik GTS Novera může odradit některé investory od vstupu na český telekomunikační trh, nebo naopak nové přilákat? RUSNÁK: Myslím, že ani jedno, ani druhé. Kvůli tomu, že se sloučila GTS Czech s Aliatelem, nebudou investoři odcházet z českého trhu. Mají vytvořené své strategie a v tomto duchu budou pokračovat, i když budou muset určitým způsobem brát na vznik naší firmy ohled. Už vůbec neočekávám vstup nových investorů na český telekomunikační trh, myslím, že jich je tu dost a není to momentálně sektor, kde investoři získávají výnosné dividendy.

EURO: Jak byla GTS Czech odlišná od Aliatelu co do stylu podnikání, velikostí tržeb, ziskovostí? RUSNÁK: GTS byla vloni, co se výnosů týká, menším operátorem než Aliatel. Jiná byla i struktura tržeb. GTS kladla větší důraz na tržby od koncových uživatelů, od našich zákazníků, kdežto u Aliatelu hrál velký význam velkoobchod, takzvaný wholesale. Ten dokáže velmi rychle zahýbat tržbami, ale má specifická rizika, především nižší marže a riziko nesplácení pohledávek. I proto byl provozní zisk u GTS Czech zhruba o 30 až 40 procent vyšší než u Aliatelu.

EURO: Očekávaný obrat GTS Novera kolem pěti miliard korun, je prostým součtem tržeb GTS Czech a Aliatelu? Počítáte s růstem nad tento rámec? RUSNÁK: Oněch pět miliard je opravdu součtem tržeb jedné a druhé firmy. Tento údaj se bude mírně korigovat směrem dolů kvůli tomu, že některé produkty jsme si kupovali vzájemně od sebe. Na druhé straně zmizí i náklady s tím spojené, dopad na zisk by měl být tedy nulový. Počítáme ale s nárůstem tržeb díky novým produktům a službám. Tím by celkový obrat firmy mohl být vyšší než zmiňovaných pět miliard.

EURO: Předpokládáte, že se po fúzi změní styl podnikání, které se doposud zaměřovalo zejména na firemní zákazníky? RUSNÁK: Máme strategii, která byla pro obě společnosti podobná, tedy zaměření se na firemní zákazníky a z toho vyplývající nabídky služeb. Rádi bychom zkoncentrovali produktové řady dohromady a připravili služby, které budou vycházet z toho, co nabízela jedna a druhá firma, s drobnými rozdíly v cenách, technologiích a především bezpečnosti poskytovaných produktů.

EURO: Jakým dílem se velkoobchodní prodej ostatním operátorům podílí na výnosech firmy? RUSNÁK: Přesnou informaci nemáme momentálně ještě k dispozici, jsme ve stadiu, kdy dáváme dohromady finanční výkazy obou firem. Ale soudím, že to bude méně než 50 procent.

EURO: Nakolik dominantní, co do výnosů firmy, je poskytování hlasových služeb? RUSNÁK: Ačkoliv mnoho optimistů v minulosti tvrdilo, že z hlediska tržeb datové služby jednoznačně hlasové převálcují, jsou hlasové stále dominantní. Tento jev je prakticky totožný u všech telekomunikačních firem v zemi.

EURO: Z hlediska výnosů by měla být GTS Novera zhruba „jen“ sedmkrát menší než Český Telecom (ČTc) v segmentu pevných linek. Myslíte, že se vám bude dařit prosazovat z této pozice zájmy alternativních operátorů jednodušeji než v minulosti? RUSNÁK: Strategie určitého konkurenčního boje proti Českému Telecomu se výrazně nemění, velikost firmy s tím nemá příliš společného. Pokud si z Českého Telecomu virtuálně oddělíme rezidenční byznys, tedy poskytování služeb domácnostem, v čemž si vzájemně nekonkurujeme, blíží se náš tržní podíl ve firemním segmentu k 25 procentům. To je již poměrně silný záběr. S Telecomem jsme v minulosti bojovali, bojujeme a zásadní změny kvůli sloučení v tomto směru neočekáváme. Určitě ale budeme schopni poskytovat služby v lokalitách, v nichž jsme v minulosti nemohli. Také synergie, které vzniknou snížením nákladů, napomohou vyšší konkurenceschopnosti firmy.

EURO: Předpokládáte, že hlavní konkurenční boj budete nyní vést proti Českému Telecomu, nebo proti zbytku pole alternativních operátorů? RUSNÁK: Trh je dnes v situaci, kdy všichni operátoři bojují zejména cenou. V Česku je hodně operátorů, kteří jsou zejména menším zákazníkům schopni nabídnout minutovou cenu o pět až deset haléřů nižší. To je v pořádku, pokud služby fungují. Když tomu tak není, řada lidí ráda zaplatí o pár procent více za služby na úrovni. Nicméně pro nás je docela zajímavé vést konkururenční boj na jedné straně s těmito operátory, na druhé straně s Českým Telecomem, který je mimochodem v poslední době také mimořádně cenově agresivní.

EURO: Fúze přinese i snižování stavu zaměstnanců. Můžete v této chvíli říci, zda odejde více lidí z Aliatelu, nebo z GTS Czech? RUSNÁK: V tuto chvíli nemáme žádné závěrečné číslo, ale výsledný stav by se neměl nijak dramaticky lišit od poměru padesát na padesát, maximálně 60:40 z hlediska bývalé GTS Czech. Z celkového počtu asi 750 zaměstnanců by měl být poměr velmi vyrovnaný.

EURO: Na základě čeho se rozhodovalo o personálním obsazení topmanagementu firmy? RUSNÁK: Na všechny pozice, které jsou pode mnou, byla vyhlášena interní výběrová řízení, která byla otevřená uchazečům z obou firem. Pokud se na některou pozici hlásil jen jeden člověk - a měli jsme i takové případy - práci automaticky dostal. Samozřejmě, na některé pozice se hlásilo více zájemců, v jednom případě dokonce čtyři. Jediným kritériem bylo určité očekávání, který z uchazečů lépe splní určitou cestu, kterou máme před sebou. Tedy to, co od nich očekáváme do budoucna. Manažeři, kteří byli vybráni, poté udělali to samé ve svých odděleních.

EURO: Nehrozí, že by v nové firmě existovaly dvě větve, jakési klany, které by proti sobě bojovaly? RUSNÁK: Zaměstnanci, kteří přišli do nové firmy, mají logicky blíže k lidem, které znají z předchozího působiště. Je jasné, že podobné trendy budou určitou dobu panovat, ale případné problémy by mělo otupit sjednocení platových podmínek, benefitů. Tak by žádný zaměstnanec neměl pocit, že je znevýhodněný jen proto, že je z druhé firmy a naopak.

EURO: Počítá se ve struktuře GTS Novera i s bývalým generálním ředitelem Aliatelu Bernhardem Fangerem? RUSNÁK: Pan Fanger má zatím platnou smlouvu s Aliatelem, na jejím základě se bude postupovat dál. Do budoucna existují určité zajímavé možnosti jeho uplatnění v rámci středoevropské sítě GTS.

EURO: Nová firma sídlí v budově bývalého Aliatelu, proč padla volba umístění v Karlíně? RUSNÁK: Rozhodnutí je logicky zdůvodnitelné. Prostory, které jsou k dispozici v budově bývalého Aliatelu, jsou větší než ty v bývalé GTS. Zaměstnanci potřebují být co nejdříve spolu, tak jsme logicky zvolili lokalitu, která je větší.

EURO: GTS Novera před dvěma týdny získala licenci pro poskytování mobilních telekomunikačních služeb. Jak bylo provozně a finančně obtížné splnit podmínky regulátora trhu, Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ)? RUSNÁK: Získat takovou licenci není složité, ani zvlášť drahé. Velké sumy, které platí mobilní operátoři, se váží především na poskytování frekvencí, tedy na práva výstavby a provozování mobilních sítí, ne na poskytování služeb.

EURO: Jste alespoň předběžně dohodnuti s některým ze tří mobilních operátorů na možnosti využívat jeho síť pro vaše služby? RUSNÁK: Zatím ne. Momentálně jsme ve stadiu průzkumu trhu a přípravy nabídky. Byl bych velmi rád, kdyby se podařilo uzavřít smlouvu v průběhu tohoto roku.

EURO: Dokdy plánujete spuštění samotných mobilních služeb? RUSNÁK: V jakémsi interním scénáři je na prvním místě velkoobchodní dohoda s mobilním operátorem, teprve poté začneme připravovat naši nabídku. Odhaduji, že v případě pozitivního vývoje bychom mohli začít poskytovat služby začátkem příštího roku.

EURO: Myslíte, že bude hodně těžké přesvědčit současné mobilní operátory, aby vám pronajímali kapacitu ve svých sítích? RUSNÁK: Nebude to jednoduché. V minulosti se k podobným dohodám stavěli poměrně negativně. Situace v mobilním sektoru se však neustále vyvíjí a počet virtuálních mobilních operátorů v Evropě se zvyšuje. Takže věříme, že budeme schopni dosáhnout dohody.

EURO: Jaký bude váš další postup pokud k dohodě nedojde? Máte v plánu se obrátit na ČTÚ se žádostí o propojení sítí? RUSNÁK: Zvážíme další kroky. Jednoznačně preferovanou cestou je však dohoda, a ne řešení konfliktu prostřednictvím regulátora.

EURO: Máte představu o rozdílu mezi maloobchodní koncovou cenou pro současné zákazníky mobilních operátorů a velkoobchodní nákupní cenou pro vaši firmu? RUSNÁK: To je zatím předčasná otázka. Cena je věcí obchodních vyjednávání, která se ještě ani nerozeběhla.

MMF24

EURO: Získali jste „vlastní“ mobilní předčíslí, nebo budete využívat již fungující číslovací plán? RUSNÁK: Zatím jsme neobdrželi vlastní předčíslí, to bude potřebné až ve chvíli, kdy budeme chtít začít poskytovat služby. A tam dnes ještě nejsme.

EURO: Hodláte nabídku směřovat čistě na segment firem, nebo by se váš virtuální operátor zaměřil i na nabídku drobným zákazníkům? RUSNÁK: Nadále budeme pokračovat v naší firemní strategii. Věříme, že dokážeme zákazníkům z určitých korporátních segmentů poskytnout nabídku ve formě balíčků mobilních a pevných služeb, které budou oproti současnému stavu představovat přidanou hodnotu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).