Menu Zavřít

ROZJEZD PRIVATIZACE

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

České radiokomunikace

Příprava privatizace zbylých 51 procent státních akcií Českých radiokomunikací (ČRa) začala. Fond národního majetku (FNM) minulou středu vyhlásil výběrové řízení na globálního koordinátora celé akce. Tendru na poradce při umísťování akcií na kapitálových trzích se mohou účastnit české i zahraniční právnické osoby.

Zadání a podmínky výběrového řízení budou na FNM k mání tento týden. Nabídky zájemců mají být fondu doručeny 29. a 30. září. Vlastní prodej se má uskutečnit formou veřejné nabídky akcií na domácím trhu i světových kapitálových trzích . Část akcií bude zřejmě nabídnuta dánskému operátoru TeleDanmark, který již drží téměř 21 procent akcií. Podle odhadu americké investiční banky Donaldson, Lufkin & Jenrette (DLJ) činí v současnosti tržní hodnota státního podílu v ČRa kolem 570 milionů dolarů, tedy téměř 20 miliard korun. Banka má za to, že hodnota se může ještě zvýšit, pokud budou osloveni američtí investoři. Podnik je zajímavý hlavně kvůli dvěma dceřiným společnostem - „mobilnímu RadioMobilu a nedávno založenému Contac telu. V první firmě drží ČRa 51 procent akcií, ve druhé 50 procent.

CIF24

Contactel, který se chce stát po liberalizaci druhým operátorem pevných telefonních linek vedle SPT Telecom, oznámil minulý týden navýšení základního jmění ze sto tisíc korun na 420 milionů. ČRa vkládají do podniku 349,95 milionu, d ruhý akcionář, TeleDanmark, 69,95 milionu. Dánové však navíc poskytnou Contactelu konvertibilní půjčku ve výši 280 milionů. Výsledkem celé operace by měl být rovnovážný stav, kdy finanční vklad obou společníků bude po 350 milionech korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).