Menu Zavřít

Rozkol na Praze 11

2. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Komunální politika

Sociální demokracií na Praze 11 otřásají vnitřní spory, které zatím vyústily v reálné rozštěpení zastupitelů této strany. Strana přitom tvoří společně s občanskými demokraty a Pražany za svá práva vládní koalici na jihoměstské radnici. Krajním důsledkem současných sporů může být konec koalice, která má v současnosti jen těsnou většinu.
Neshody uvnitř ČSSD začaly zhruba před měsícem. Rada městské části odebrala 9. srpna kompetence místostarostovi Josefu Belaníkovi. Požádali o to tři zbývající sociálnědemokratičtí radní – Oleg Rybníkář, Josef Mráz a Vítězslav Bílek. Kamenem úrazu se Belaníkovi stala odpovědnost za privatizaci bytů na Praze 11, protože podle některých svých kolegů při její přípravě selhal. (Den před Belaníkovým odvoláním týdeník Euro 32–33/2011 informoval o „velrybaření“, k němuž v souvislosti s plánovanou privatizací mělo docházet ze strany některých členů místní ČSSD, a to i místostarostů Olega Rybníkáře a Josefa Belaníka.) Už na konci července přitom Belaník podal trestní oznámení na Rybníkáře, neboť ten mu prý nabízel úplatek v souvislosti s vypsáním výběrového řízení na firmu, která má privatizaci připravovat. Belaník úplatek podle svých slov nepřijal. Rybníkář obvinění odmítá.
Pět ze sedmi sociálnědemokratických zastupitelů proto minulý týden vystoupilo ze zastupitelského klubu ČSSD a vytvořili klub nový – ČSSD 1. Jeho představitelé kritizují Rybníkářovo jednání a „snahu ovlivnit mínění členské základny ČSSD v Praze 11“. Dokumenty, které měly dokazovat Belaníkovo selhání v pozici místostarosty a které Rybníkář rozeslal jako „oficiální“, totiž sice vzešly z jednání obvodního výkonného výboru ČSSD, ten ovšem pro nízký počet přítomných členů nebyl usnášeníschopný. Pod společným prohlášením nově vzniklého klubu je podepsán i Josef Mráz, který původně požadoval Belaníkovo odvolání, což nyní vysvětluje nedostatkem informací. Tento týden se má na zasedání rady městské části rozhodnout o tom, zda budou Josefu Belaníkovi jeho kompetence vráceny, či nikoliv.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).