Menu Zavřít

ROZLET PO PŮL ROCE

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Erste Bank Sparkassen

Bývalý člen bankovní rady a bývalý viceguvernér ČNB Pavel Kysilka se stal členem představenstva Erste Bank Sparkassen. Z informací finančního ústavu vyplývá, že svoji funkci měl začít vykonávat 1. října. V bance bude odpovídat za organizac i, informační systémy a technologie, vnitřní správu, platební styk a vypořádání transakcí na finančních trzích.

Kysilkovi uplynula půlroční lhůta, v níž nesměl přijmout žádný obdobný post. Právě před šesti měsíci mu totiž skončil mandát v bankovní radě. Po jeho zániku zůstávají bývalí členové tohoto orgánu automaticky minimálně na půl roku zaměstnanci ČNB a v této době nesmějí odejít do bankovního sektoru.

ebf - tip - debata

Toto opatření znemožnilo Kysilkovi vstup do řad zaměstnanců České spořitelny, o němž se spekulovalo. Objevily se dokonce informace, že by měl nahradit tehdejšího generálního ředitele Jaroslava Klapala. Erste Bank Sparkassen je nejvýznamnějším zájemc em o privatizaci České spořitelny. Podle doporučení řídícího výboru pro privatizaci bank by jí dokonce měla vláda na určitou dobu poskytnout exkluzivitu v jednání o prodeji státního balíku akcií tohoto peněžního ústavu. Kysilka by zřejmě m ěl být posilou v tomto jednání, ačkoliv není spojován s žádnými politickými silami (je bývalým členem KSČ a po roce 1989 mu svého času měla být blízká ODA) ani s lobbistickými skupinami. Před nástupem do ČNB pracoval jako poradce u ministra hospodářství Karla Dyby, předtím působil v Ekonomickém ústavu ČSAV a na Vysoké škole ekonomické v Praze.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).