Menu Zavřít

Rozmyslí si Británie brexit? Dveře máte otevřené, vzkazují Německo a Francie

14. 6. 2017
Autor: čtk

Británie se po parlamentních volbách nachází ve stavu nejistoty, zejména s ohledem na blížící se vyjednávání o brexitu. Posilují tak hlasy, které vyzývají k přehodnocení záměru opustit EU. Dveře máte stále otevřené, vzkazují do Londýna vrcholní představitelé Německa a Francie.

Jednání o brexitu měla původně začít 19. června, kvůli průtahům kolem sestavení nové britské vlády se ale o několik dní posunou. Stále je to však relativně málo času, vzhledem k tomu, že premiérka Theresa Mayová dosud nedojednala předpokládanou koalici se severoirskou DUP. Nejasnosti panují i kolem toho, zda půjde do vyjednávání s představiteli EU se strategií tzv. tvrdého brexitu, tedy zpřetrhání vazeb s unií.

Těžká pozice Británie a obavy z dosažení nevýhodné dohody vedou k výzvám, aby si Británie svůj odchod z unie ještě rozmyslela, navzdory názoru britských občanů z loňského referenda. „Dveře samozřejmě zůstávají otevřené,“ přisadil si před novináři po setkání s Mayovou francouzský prezident Emmanuel Macron. „Budou otevřené do té doby, dokud se vyjednávání o brexitu neuzavřou,“ dodal s tím, že jakmile jednání začnou, bude případné vycouvání už těžší.

Macronovy výroky přišly jen pár hodin poté, co se prakticky totožně vyjádřil německý ministr financí Wolfgang Schäuble. „Britská vláda uvedla, že zůstane u brexitu, což respektujeme. Ale pokud by chtěli změnit názor, tak mají určitě otevřené dveře,“ řekl v rozhovoru pro Bloomberg TV. Zmínil vzepjetí mladých voličů v britských parlamentních volbách, kteří podle něj spíše vyjádřili svůj negativní postoj k brexitu než zapálení pro labouristy.

Británie má dveře otevřené, vzkazuje Schäuble:

Na Mayovou hned po volbách zatlačil i německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel, který ji vyzval k tomu, aby zvážila, zda je pro Británii skutečně dobré opustit Evropskou unii. „Theresa Mayová chtěla silnou většinu pro vyjednávání o odchodu z EU, ale nedostala ji. Britští voliči jí ukázali, že si s nimi nemůže zahrávat,“ prohlásil. „Můžu jen doufat, že rychle zformují vládu, se kterou budeme moci seriózně jednat a podaří se nám udržet Británii tak blízko EU, jak jen to bude možné.“

Ke změně postoje vyzval Mayovou i její předchůdce David Cameron. Podle něj by premiérka měla přijmout „měkčí“ verzi brexitu a konzultovat postup s opozicí, zejména s labouristy, a dosáhnout shody na společném postupu.

Mayová vyvolala předčasné volby s cílem posílit svou pozici před vyjednáváním o brexitu. Učinila tak v době, kdy měli konzervativci obrovský náskok v průzkumech preferencí. Během volební kampaně však udělala několik chyb, vyhořela v debatě s vůdcem labouristů Jeremym Corbynem a další s ostatními lídry stran se odmítla zúčastnit. Náskok Konzervativní strany se nakonec ztenčil na minimum a po volbách dokonce přišla o většinu. Mayová se tak musí spoléhat na severoirskou DUP, což vyvolává kritiku a obavy z narušení stále křehkého míru v Severním Irsku. Mayová navíc čelí tlakům uvnitř své vlastní strany a řada politických expertů jí prorokuje rychlý konec. Zájem sestavit vládu a začít vyjednávat s EU už projevil lídr opozice Corbyn.

Jaký bude další osud Mayové? Přečtěte si komentář Daniela Deyla

Kuřácký koutek Daniela Deyla

MMF24

Dále čtěte:

Další poražená premiérka. Britské volby oslabily i šéfku skotských nacionalistů

Johnson se postavil za Mayovou, poslance vyzval k loajalitě

Pomsta eurofilů. Konzervativci volby vyhráli i prohráli

Komentář: Není nad vítěznou střelu do vlastní brány aneb Daň za Alzheimera

Makrooko Miroslava Zámečníka


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).