Menu Zavřít

Rozpaky na palubě

25. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Za designem podniku připomínajícím luxusní jachty se skrývá prostá kuchyně italského venkova. Navzdory nadějným zábleskům však zatím nemá šanci hosty oslnit

Atraktivní spojení moderní architektury a dobových budov bývalého holešovického přístavu dalo vzniknout nevšednímu místu. V netypickém prostředí lákajícím k relaxaci se zrodila restaurace stejně netypická jako její okolí. Vyhlíží totiž jako jakási čekárna pro ty, kdo se rozhodli koupit nebo najmout člun či jachtu ve vedlejší prodejně.

Pod dohledem kapitána

Se svéráznou elegancí pojednaná Riva Bella Porto’s Ristorante je podnikem komorním, který zahrnuje nějakých třicet čtyřicet míst v podlouhlém prostoru, malý salonek a pár stolků před vchodem. Restaurace je cele prosklená, což jí společně s bizarním mobiliářem (zejména židle vypadají jako z pozinku), působícím příliš obyčejně na to, aby byl levný, s malou kuchyní dopředu a ještě menším barem dodává osobité kouzlo. Dojem umocňuje jednoduché založení na efektních dřevěných deskách stolů, zvětšené výkresy návrhů noblesních lodí zdobící společně s velkoformátovými fotografiemi prostor a bohaté použití dřeva, drahého a s citem zpracovaného, jak už to na jachtách bývá. Nevšední prožitek graduje skutečným vznosným člunem hned za sklem salonku, jako by kapitán nezvládl přistání a na svou rundu si vplul až do nitra restaurace.
Dosud byl pobyt v restauraci Riva Bella veskrze přívětivý. Jak se ukáže za pár chvil, ostatní trochu pokulhává. Počíná to notoricky známým nedotahováním detailů. Lístek vyhlíží jako letitý, kdesi v zásuvce dlouho ukrytý spis. Prajednoduše napsaný na listech sešitých kancelářskou svorkou nevyvolává právě potěšení z touhy v něm hledat. Sama nabídka, ač nikterak obsáhlá, však přece jen jistou naději skýtá.
Do programu vstupuji předkrmem ryze italským se slibujícím názvem – polpo con rucola. V kupě zubatých rukolových listů se jako v korunách deštného pralesa skrývá pět, možná šest malých chobotniček. Jukají z houští a na pohled jsou hodně, hodně tmavé. Když však s příjemným křupnutím po skusu praskly, nevytryskla z nich ale bohužel ta jedinečná, jódem a solí jemně parfémovaná chuť pevného masa. Skrznaskrz žárem přetavený hlavonožec se rozpadl na drobné „uhlíky“ skřípající mezi zuby. Nálada rybářské taverny byla rázem pryč. A když ani rukola neměla ten správný tah a ladění dresinku také nějak drhlo, nastoupilo rozčarování.

Vítaný obrat

Doufaje v lepší průběh věcí příštích, pozoruji dění na place. A nelze si nevšimnout, že číšník, jakkoli příjemný a profese znalý, trochu disonuje s elegantním prostředím evokujícím noblesní jachtu. Ve firemním tričku sporné elegance má totiž do perfekcionistického stevarda na námořní míle daleko.
Ani česnekový krém – ten vzápětí servírovala o dvě třídy působivější číšnice – neoslnil. Béžová hladina postrádala sebemenší ozdobu, i pár kousků čehokoli barevného by přitom snadno narušilo vzhled matné kaluže, kterým se polévka prezentovala oku. Do výrazu chutě, dílem i vůně, se navíc vmísil nezdravý odér vlhkého sklepení, druhořadému česneku tak často vlastní. Není lehké obstarat dobrý česnek, není to ani levné. Ovšem restaurace, která si buduje pověst prestižní zastávky na trase vysoké pražské gastronomie, by se s tím měla umět vypořádat.
Ten správný vítr do plachet naštěstí zavál při příští kreaci. Pasta Alfredo byla zablýsknutím naděje v zatímní šedi průměru podniku této cenové úrovně nedůstojné. Chutné, pevné fettucinne odolávaly skusu přesně tu správnou chvíli, chuť obilí pak dobře doprovodila máslovosýrovou omáčku, hutnou, jednoduchou, umně komponovanou. Nepostrádal jsem navrch nastrouhaný parmazán, který krmi často a snad nesprávně dokrašluje. Nezachvátila mne sice nadšená extáze, jako prý kdysi Mary Pickfordovou a Douglase Fairbankse v římské restauraci autora receptu, ale dobrý pocit z poctivě odvedeného jídla, ten jsem měl.

Pokus o prolnutí v čase

Potěšen těstovinami, číšníka nesoucího objednanou pražmu jsem očekával s daleko menší beznadějí. V prosté úpravě al forno s rajčaty a bramborem mohla dále poopravit nešťastný start oběda. Zvláště když se před jídlem samým u stolu odehrála povedená etuda. Číšník totiž s přehledem rybu vykostil, navíc s elegancí dnes už málokdy vídanou. Bez nervozity, znamenitě, zkrátka bylo znát, že jej tahle hra těší.
Ryba byla šťavnatá, voněla čerstvostí a mořem a byla upečena s hodinářskou přesností. Potud se odebíralo vše správným směrem a naznačovalo to vysoké možnosti kuchařovy. Vzápětí se ale i zde prosadily rušivé prvky. Především šťáva výpekem z rajčat zkysla, zřídla a ztratila na chuti. Možná za to může i citron, který se hodně tlačil dopředu a očekávanou příchuť moře a čisté rybiny odsunul kamsi k prahu rozpoznání. Ostatně rajčata s odstávající slupkou jako dresem rozervaným po náročném mači nebyla ta pravá. Postrádala plnou, živou chuť, působila mdle a skleníkově. Brambory pak chuti nepomohly a samostatně nenadchly.
Na poslední chvíli, vlastně už jen letmo jsem zahlédl mezi dezerty zabaglione. Zbystřil jsem a objednal si je. Lehce jsem zprvu zaváhal nad způsobem úpravy, žloutkový krém byl totiž zmražený. Jelikož jsem ale dosud tuhle verzi neznal, zvědavost zvítězila. Přiznávám, že nevím, co si myslet. Chlad přidal krému svěžesti, zmrazil však podle mého filigránskou chuťovou strukturu. Vše pro mne zachraňovala znamenitá, provokující jahodová omáčka, která se postarala o jakýs takýs výsledný sukces dezertu.
V zajímavém místě střetávání věků se prolnutí v čase u Riva Bella podařilo jen prostředně. Za působivým designem současného světa prostá kuchyně italského venkova z časů minulých tak nějak zaostává. Přes některé signály vyslané kuchařem v podobě vydařených variací by proto vedle blýskavé parády navýsost elegantních lodí, zakotvených v okolí, potřebovala trochu „přeleštit“.

Plusy

+ přívětivý, neotřelý interiér
+ sympatická zahrádka se stálým, osvěžujícím větříkem od vody

Minusy

- podceněná ústroj obsluhy, přesněji její pánské části
- vzhledem k úrovni restaurace nedostatečně zpracované menu
- nesourodá skladba nádobí, vedle excelentních příborů sériové kousky z nabídky marketů
- přes jistě vyšší možnosti překvapivě nesourodá a ne vždy stoprocentní práce kuchyně

Riva Bella Porto’s Ristorante

Jankovcova 1587/8, 170 00 Praha 7, tel.: 283 870 033
email: info@rivabella.cz, http: www.rivabella.cz otevírací doba restaurace: Po– Pá 08.00–22.00, So–Ne 09.00–22.00
Kuchyně: italská
Země původu nabízených vín: Itálie

KL24

Výběr z jídelního lístku

Antipasto misto – italské salámy, sýry a další pochutiny 160 Kč
Mozarrella bufala D.O.P. con pomodori – mozzarella z buvolího mléka s rajčaty 140 Kč
Zuppa di lenti alla certosina – čočková polévka 50 Kč
Insalata mista con pecorino – ledový salát, rajčata, pečené pecorino 140 Kč
Ragu alla cinghialle – hovězí a kančí ragú 160 Kč
Riso di sepia con funghi – rýže, sepie, hříbky 180 Kč
Pasta con pesto di basillico – česnek, bazalka, vlašské ořechy, olivový olej 150 Kč
Petto di tacchino, asparagi al buro, patate – krůtí steak na grilu, chřest na másle, brambory 195 Kč
Rumpsteak alla griglia, peperone al forno – rumpsteak na grilu, zapečená paprika s bramborem 240 Kč
Spiedino di maiale, spinaci, patate – vepřový špíz, špenát, brambory 195 Kč
Orata al forno – pražma pečená s rajčaty a brambory 260 Kč
Crespella alla Londra – palačinka s moučkovým cukrem a citronem 58 Kč

Výběr z vinného lístku

Franciacorta Parosé – Pinot Noir-Chardonnay/Il Mosnel, Lombardia 1590 Kč Bianco di Pitigliano – Trebbiano/Montauto, Toscana 270 Kč Costa al Sole – Chardonnay/Castello di Razzano, Piemonte 350 Kč Sauvignon Gessaia/Montauto, Toscana 480 Kč Müller Thurgau/E. Walch, Alto Adige 490 Kč Gavi di Gavi Minaia/Nicola Bergaglio, Piemonte 610 Kč Pinot Bianco/E. Walch, Kastelaz 650 Kč
Langhe – Nebiolo D.O.C/Brezza, Piemonte 390 Kč
Réserve del Conte – Merlot-Lagrein-Cabernet/Manincor, Alto Adige 550 Kč
Tiburzio – Sangiovese-Alicante/Montauto, Toscana 600 Kč
Mason – Pinot Nero/Manincor, Alto Adige 890 Kč Parrina Reserva – Sangiovese-Cabernet-Merlot/La Parrina, Toscana 1080 Kč Morellino di Scansano ROVENTE – Sangiovese/Col di Bacche, Toscana 1100 Kč
Barolo Castellero 01 – Nebbiolo/Brezza, Piemonte 1390 Kč
Barolo Reserva 00 – Nebbiolo/Fontanafredda, Piemonte 3990 Kč

  • Našli jste v článku chybu?