Menu Zavřít

ROZPOČET JE

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

P o s l a n e c k á     s n ě m o v n a

Poslanecká sněmovna v pátek po dramatických kuloárových jednáních schválila plán státních financí na letošní rok. O přijetí rozpočtu s příjmy ve výši 574 miliard korun a výdaji 605 miliard, tedy s jedenatřicetimiliardovým schodkem, rozhodly společné hlasy poslanců ČSSD, KSČM a KDU-ČSL. Pro hlasovalo 114 ze 198 přítomných poslanců, proti bylo 83 zákonodárců.

Na přesvědčení komunistů, kteří svou podporu rozpočtu podmiňovali snížením výdajů na obranu, nakonec stačilo pět miliard korun, účelově vyčleněných na výrobu letounů L-159. Nádavkem pak je vyčlenění 250 milionů korun na tvorbu nových pracovních příležitostí v utlumované části OKD. Právě tyto návrhy prošly díky lidovcům, a právě dohoda KDU-ČSL s KSČM podráždila poslance Unie svobody natolik, že začínají mluvit o blížícím se konci politického spojenectví čtyřkoalice, uzavřeném před senátními volbami. „Myslím si, že může dojít k určitému ochlazení spolupráce. Sám za sebe říkám, že si prostě nedovedu další spolupráci představit,“ tvrdí místopředseda US Václav Krása.

ebf - tip - debata

Podle lidovců jsou ovšem podobná prohlášení scestná: „Vázanost prostředků na L-159 pouze potvrzuje současný stav. Parlament jen stvrzuje, že souhlasí, aby peníze, která dá vláda na letoun, opravdu nemá dát na nic jiného. Proto je naprosto šílené kvůli tomu uvažovat o narušení spolupráce koalice,“ soudí ekonomický lídr KDU-ČSL Miroslav Kalousek.Ještě ve čtvrtek křesťanští demokraté tvrdili, že v žádném případě nehodlají s komunisty vyjednávat. „Jednat s komunisty je věc, do které se nechceme pouštět, a pokud si někdo chce zajistit jejich podporu rozpočtu, je to věc jiných politických stran,“ řekl s narážkou na sociální demokraty místopředseda rozpočtového výboru Pavel Šafařík (KDU-ČSL). Nyní lidovci naopak tvrdí, že uzavření paktu bylo nutné, protože stoprocentně věděli, že bude-li to nutné, odejde při hlasování z jednacího sálu čtrnáct poslanců ODS, takže rozpočet by stejně prošel.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).