Menu Zavřít

Rozpočet s deficitem 50 miliard je hotov. Předloží ho ještě Babiš

19. 5. 2017
Autor: čtk

Návrh státního rozpočtu na příští rok je hotov, předpokládá deficit 50 miliard korun a předloží ho ministr financí Andrej Babiš (ANO). V posledních dnech se přitom hovořilo o tom, že návrh státního rozpočtu bude muset připravit Babišův nástupce. Tím by se mohl stát poslanec Ivan Pilný (ANO), návrh na jeho jmenování je na Hradě.

„Rozpočet předložím já, je hotov. Já ho dám samozřejmě do eKLEPu příští týden. Předpokládá deficit 50 miliard podle plánu,“ řekl šéf hnutí ANO v Televizi Barrandov. Knihovna eKLEP je určena pro meziresortní připomínkové řízení a pro jednání vlády. Babiš počítá s tím, že vláda bude o návrhu diskutovat do září.

Rozpočet podle něj počítá mimo jiné s navýšením důchodů o 501 Kč, to je asi 23 miliard korun, navýšením platů, navýšením rozpočtu obrany i pro sport. Blíže Babiš jednotlivé kapitoly nekomentoval.

Rozpočet na letošní rok, jak ho schválila Sněmovna v prosinci, počítá se schodkem 60 miliard korun. Babiš tehdy ale vyjádřil přesvědčení, že výsledek bude lepší. Celkové příjmy schváleného rozpočtu představují 1249,3 miliardy korun a výdaje 1309,3 miliardy korun. Loňský rozpočet počítal s deficitem 70 miliard korun, nakonec skončil v přebytku 61,8 miliardy korun.

Kalousek: Babiš lže, s žádným návrhem nepřijde
Andrej Babiš podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska lže, když tvrdí, že příští týden předloží návrh státního rozpočtu na rok 2018.

„Já především protestuji proti tomu, aby byla matena veřejnost tím, že bude předložen státní rozpočet. Kdo to říká, tak buď mystifikuje, nebo se dopouští totální neznalosti,“ uvedl Kalousek. Rozpočtová pravidla podle něj jasně mluví o tom, že ministr financí do konce května předloží vládě návrh příjmů a výdajů, což může za návrh rozpočtu označit jen „totálně nekvalifikovaný člověk“.

Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Poslanecké sněmovny do konce září. Zpravidla o rozpočtu začíná jednat během června, do konce května by totiž ministerstvo financí mělo zpracovat návrh příjmů a výdajů jednotlivých kapitol. Během léta pak ministři jednají s ministrem financí o rozpočtech svých resortů a do konce srpna musí MF návrh poslat vládě.

Kalousek uvedl, že v posledních 27 letech vždy došlo od květnového návrhu do konce rozpočtového procesu k výrazným změnám. „Nevidím důvod, proč by se to letos nedělo, jde o pracovní návrh, o kterém se vedou diskuse,“ uvedl. Odmítá, že by Babiš ještě před svým odvoláním, ke kterému by mělo dojít příští týden, předložil návrh rozpočtu. „To není žádný návrh státního rozpočtu. Že lže pan ministr financí, je běžné, vy prosím nelžete svým divákům a posluchačům,“ apeloval na novináře.

Babiš počítá s deficitem 50 miliard korun, což je další věc, kterou Kalousek kritizuje. „Po čtyřech letech hospodářského růstu je smutné, že není schopna vláda předložit vyrovnaný rozpočet,“ uvedl Kalousek. Vláda podle něj nedokázala změnit zákony, které by jí umožnily sestavit lepší návrh.

Přečtěte si komentář Miroslava Zámečníka o vývoji rozpočtu:

EBF24

Jízda na vlně rozpočtového triumfalismu skončila

Peníze - ilustrační foto

O rozpočtu dále čtěte:

Přebytek rozpočtu meziročně klesl téměř pětinásobně na 6,3 miliardy

Přebytek rozpočtu v březnu stoupl o miliardu. Meziročně však výrazně poklesl

Výdaje rozpočtu a fondů navrhuje ministstervo na příští rok na 1,4 bilionu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).