Menu Zavřít

Rozpočet skončil v lednu v přebytku 26,5 miliardy. Pomohly peníze z Bruselu

1. 2. 2018
Autor: archiv

Hospodaření státního rozpočtu skončilo letos v lednu v přebytku 26,5 miliardy korun. Loni v lednu byl přebytek 9,1 miliardy korun. Meziročně vyšší přebytek výrazně ovlivnily peníze z EU, které byly vyšší o 17 miliard korun. Hospodaření rozpočtu očištěné o evropské peníze by skončilo přebytkem pět miliard korun.

Celkové výdaje rozpočtu stouply o 8,9 procenta na 105,7 miliardy korun. Relativně vysoký meziroční růst podle ministerstva ovlivnily hlavně transfery obcím a krajům podle zákona o sociálních službách, které byly vyšší o 3,3 miliardy korun. Dále šlo o dotace na přímé náklady základních a středních škol a také transfery Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu (SZIF). Celkové příjmy se zvýšily o 24,5 procenta na 132,1 miliardy korun.

Inkaso DPH meziročně stouplo o osm procent na 31,5 miliardy korun. „Negativně se do výběru DPH projeví v roce 2018 celoroční dopad přesunu novin a časopisů do druhé snížené sazby, který způsobí snížení inkasa o 0,5 miliardy korun na úrovni veřejných rozpočtů. Negativní vliv bude mít také změna režimu DPH u provozovatelů rozhlasového a televizního vysílání, kterým nově vznikl nárok na odpočet,“ uvedlo ministerstvo.

Na spotřební dani stát vybral v lednu meziročně o 7,1 procenta více, celkem 13,4 miliardy korun. Příjmy z pojistného na sociální zabezpečení stouply o 8,8 procenta na 39,9 miliardy korun. Inkaso spotřební daně z tabákových výrobků stouplo o pětinu na pět miliard korun.


Rok varu. Ekonomika se loni dostala na vrchol hospodářského cyklu

 Nakrmená kasa. Ještě není jasné, s jakým saldem skončí letošní hospodaření státního rozpočtu, je však zcela zřejmé, že to bude velmi dobré.


Nejvíce peněz v rámci běžných výdajů je každoročně vynakládáno na sociální dávky. Ke konci ledna bylo na sociálních dávkách vyčerpáno 45,8 miliardy korun, což je meziroční růst o 3,5 procenta. Na tom se podílely zejména výdaje na důchody s růstem o 4,8 procenta.

Schválený státní rozpočet na loňský rok počítal s deficitem 60 miliard korun, skutečný schodek činil 6,2 miliardy korun. Pro letošek je rozpočet schválen se schodkem 50 miliard korun.

Hospodaření státu v miliardách korun
Rok Saldo státního rozpočtu
2013 - 81,3
2014 - 77,8
2015 - 62,8
2016 + 61,8
2017 - 6,2

Zdroj: MF

Analytik Komerční banky Marek Dřímal se domnívá, že letošní rozpočet kvůli růstu výdajů dosáhne schodku 40 miliard korun. Na vyšší výdaje budou tlačit i veřejné investice. „Ty sice nejsou rozpočtovány v nijak závratné výši, my ale očekáváme jejich výrazný růst. Stát totiž musí dočerpat část evropských peněz, jinak o ně může přijít, a zároveň s rozjezdem projektů může utratit výdaje 'ušetřené' v minulých letech,“ uvedl.

ebf - tip - debata

„Ačkoli nebyly dosud schváleny žádné mimořádné výdaje proti schválenému rozpočtu, očekáváme, že se v průběhu roku zvýší tlak na plnění finančního závazku spojeného s členstvím v NATO. Dále také bude pokračovat tlak na vyšší růst mezd některých státních zaměstnanců,“ dodal František Táborský z Raiffeisenbank.

Přečtěte si také:

Inovátorské hvězdy snižují emise a spotřebu energie za peníze z EU

Trhliny v krásném světě. Co může v roce 2018 zastavit růst?

Evropa roste, Česko brzdí. Došly pracovní síly


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).