Menu Zavřít

Roztřesená Munich Re

30. 9. 2003
Autor: Euro.cz

Dokáže největší světová zajišťovna zabránit ztrátám?

Veselice při příležitosti pravidelného setkání manažerů pojišťovacích institucí, která se každoročně koná koncem léta v Monte Carlu, nebyla pro účastníky z největší světové zajišťovny Munich Re tentokrát spojena s bujarým veselím. Jen pár dní předtím, než přiletěli do luxusního letoviska, aby se věnovali společenské zábavě a drbům z branže, oznámila firma investorům, že v první polovině letošního roku vykázala ztrátu 680 milionů dolarů. Loni přitom zisky dosahovaly 1,2 miliardy.
Náladu nepozvedlo ani to, že 27. srpna agentura Standard & Poor’s snížila zajišťovně Munich Re o stupeň úvěrový rating z AA- na A+. Důvodem byly nízké zisky, snížená kapitálová základna a také skutečnost, že v celkovém investičním portfoliu ve výši 187 miliard dolarů jsou rizikové investice v ostatních pokulhávajících finančních kolosech, jako je pojišťovna Allianz či skupina HVB. „V tomto období by měly být výsledky lepší,“ uvádí Nigel Bond, analytik S&P v Londýně.
To všechno znamená prudký obrat pro společnost, která se ještě loni v prosinci honosila záviděníhodným ratingem AAA. Tím spíše to platí v uzavřeném světě zajišťovnictví, kde jen pár špičkových firem garantuje miliardy dolarů firemního a soukromého pojistného krytí. I ten nejmenší posun v úvěrové bonitě je velkou ránou, neboť nastolí otázku o schopnosti zajišťovatele platit v případě neštěstí pojistné plnění. Nikdo samozřejmě netvrdí, že společnost, která má stále silný rating Aa3 od Moody‘s Investors Service, by měla potíže s plněním případných závazků. „Skupina Munich Re má z hlediska kvality, zkušeností, celosvětové struktury a kontaktů mezi mezinárodními poskytovateli finančních služeb zcela jedinečné místo,“ tvrdí generální ředitel Hans-Jürgen Schinzler. Trvá na tom, že skupina stojí na pevných základech.

ZAČAROVANÝ KRUH? Munich Re má ve skutečnosti nejnižší rating ze všech významných evropských zajišťovatelů. A nižší rating znamená, že je společnost méně atraktivním partnerem než lépe hodnocení konkurenti, což by mohlo mít vliv na její schopnost získat nové obchody. Uplynulé roky nebyly pro zajišťovací instituce nikterak snadné. Společnosti byly nuceny uhradit obrovské pojistné škody v souvislosti s teroristickými útoky z 11. září v Americe a celou řadou přírodních katastrof v Evropě včetně loňských záplav. Jestliže však manažerům Munich Re při balení kufrů do Monte Carla něco opravdu dělalo starosti, byl to strach z budoucího snížení příjmu z pojistného, jenž loni dosáhl 45 miliard dolarů, tedy o deset procent více než předloni.
Letošní vlna špatných zpráv pro Munich Re, která je vlastníkem American Re Corp. se sídlem v Princetonu ve státě New Jersey stejně jako druhé největší primární pojišťovny v Německu Ergo, přichází v době, kdy se většina světových zajišťoven zotavuje. Munich Re si také vede poněkud lépe, ale podle názoru Bonda z S&P a ostatních analytiků mají negativní vliv na její hospodaření špatné investice do některých podniků a křížová držba akcií s pojišťovnou Allianz, jež je zároveň největším zákazníkem. Munich Re vlastní dvacet procent Allianz, má šestadvacetiprocentní podíl v HVB a desetiprocentní účast v Commerzbank. Ti všichni mají žalostné výsledky. A co je ještě horší: německé firmy ,jako je Munich Re, nemají možnost odepsat ztráty hodnoty majetku z daní. Propad portfolia proměnil provozní zisk druhého čtvrtletí ve výši 847 milionů dolarů v palčivou čistou ztrátu.
Snížení kreditní bonity nemohlo přijít v horší chvíli. Může totiž prodloužit sérii ztrát tím, že Munich Re donutí jít dolů s pojistným, aby si vůbec udržela klienty. „Objevily se obavy z toho, že snížení ratingu může odstartovat bludný kruh,“ prohlásil jistý londýnský pojišťovací makléř. „V jeho důsledku se zajišťovně podnikání prodraží, čímž klesne zisk, a agentura znovu sníží rating.“ Není proto překvapením, že Munich Re má na krok S&P velmi kritický názor. „Systém, jakými S&P hodnotí zajišťovny, evidentně nebere v úvahu silné stránky Munich Re,“ zlobí se generální ředitel Hans-Jürgen Schinzler.
V usedlém zajišťovacím byznysu to jsou bojovná slova. Špatné zprávy si již možná vyžádaly svou oběť – samotného Schinzlera. Dvaašedesátiletý generální ředitel v dubnu oznámil, že až v prosinci vyprší platnost jeho současné smlouvy, odejde do důchodu. Ačkoli Munich Re trvá na tom, že odchod je dobrovolný, oznámení bylo stejně nečekané jako jméno jeho záhadného nástupce – šestačtyřicetiletého bavorského aristokrata jménem Nikolaus von Bomhard. „I my jsme byli překvapeni volbou nástupce, a to příjemně,“ svěřil se Chris Hitchings, analytik z londýnské Commerzbank Securities.

ZMĚNY VE VEDENÍ
Očekává se, že von Bomhard, jenž přišel do Munich Re v roce 1985, udělá některé změny. Možná již začal. V červnu firma oznámila, že osmačtyřicetiletý ředitel oddělení řízení rizik, strategického plánování a investorských vztahů Clement Booth koncem září odstoupí „z osobních důvodů“. (Mezitím si zajistil post generálního ředitele v Aon Re International, dceřiné firmě mezinárodní pojišťovací společnosti Aon.) Někteří investoři spekulují o tom, že Booth a von Bomhard se dostali do sporu o tom, zda navýšit kapitál pomocí rights issue (právo akcionářů koupit nové akcie za nižší cenu - pozn. překl.). Analytici tvrdí, že Munich Re tento krok naléhavě potřebuje, ale von Bomhard v něm spatřuje znamení slabosti, jež by mohlo akcie poškodit.
Podle analytiků se von Bomhard zřejmě zbaví některých částí majetku nabytého za Schinzlera – včetně Erga a jeho investic do bankovnictví – a Munich Re zřetelněji přesměruje na klíčové zajišťovací aktivity. Michael Bittner z londýnské J. P. Morgan Chase & Co., který sleduje vývoj společnosti, se domnívá, že „pravděpodobně bude chtít přesměrovat centrum pozornosti - podobně jako to v posledních letech učinila Swiss Re“. Tento hlavní konkurent mnichovské firmy se sídlem v Curychu dnes – k nelibosti Munich Re - vykazuje stabilní zisky.
První krok k nápravě už byl učiněn: Munich Re se domluvila s Allianz, vlastnící v mnichovské zajišťovně dvacetiprocentní podíl, na snížení křížového vlastnictví akcií na patnáct procent. Až stoupnou akcie HVB a Commerzbank na solidnější úroveň, bude možné odprodat i další podíly.
Při vší reorganizaci firemního portfolia by nejvyšší prioritou von Bomharda mělo být znovuzískání přízně ratingových agentur. „Problém nespočívá tolik ve výši kapitálu Munich Re, nýbrž v jeho kvalitě,“ připomíná Bond z agentury S&P. „Rizikové majetkové propojení s Allianz a bankami je opravdu znepokojující.“ V Monte Carlu zaznělo, že pokud von Bomhard neočistí firmu odprodejem ztrátových investic, Munich Re v dohledné době pozlacený rating AAA jen tak nezíská.

ebf - tip - debata

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Zuzana Strejčková, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).