Menu Zavřít

Roztržka kvůli Sessionsovi. Jste stranou Ku Klux Klanu, vzkázal demokratům Cruz

9. 2. 2017
Autor: čtk/AP

Stranické pnutí na americké politické scéně se znovu vyhrotilo. Zapříčinil to schvalovací proces kandidáta na ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse v Senátu, který se demokraté snažili co nejvíce natahovat. Jejich senátorku Elizabeth Warrenovou dokonce republikánští senátoři předčasně umlčeli. Senátor a neúspěšný prezidentský kandidát Ted Cruz se pak do Demokratické strany ostře opřel. Mimo jiné ji označil za stranu Ku Klux Klanu.

Schvalovací proces Jeffa Sessionse byl dosud ten vůbec nejdramatičtější. Nešlo přitom o samotné hlasování. Kandidát, kterého vybral nový americký prezident Donald Trump, prošel poměrem hlasů 52 ku 47, přičemž pro něj hlasovali všichni republikáni (například ministryni školství Betsy DeVosovou musel po vyrovnaném hlasování 50:50 protlačit viceprezident Mike Pence). Mnohem dramatičtější bylo to, co se dělo před samotným rozhodováním.

Demokratičtí senátoři se totiž celý proces rozhodli natahovat a maximálně využívat svých časových možností tak, aby se debata co nejvíc prodloužila. Už tak napjatá situace se vyhrotila během projevu Elizabeth Warrenové, která četla přes třicet let starý dopis vdovy po černošském aktivistovi Martinu Lutheru Kingovi, v němž se píše o údajném Sessionsově rasismu a jeho snaze zamezit afroameričanům volit.

 Demokratická senátorka Elizabeth Warrenová hovoří s médii poté, co ji umlčela republikánská většina Demokratická senátorka Elizabeth Warrenová hovoří s médii poté, co ji umlčela republikánská většina (Zdroj: čtk)

V té chvíli zasáhli republikáni, kteří na výzvu svého šéfa v Senátu Mitche McConnella odebrali Warrenové slovo, protože podle nich porušila pravidlo zakazující obviňovat nebo slovně útočit na jiného senátora. Takový zásah nebyl v Senátu k vidění už dlouhé roky a spustil vlnu pobouření a vzájemných urážek. „Mohou mě umlčet, ale pravdu nezmění,“ zareagovala na zásah republikánů velká Trumpova kritička Warrenová. Postavili se za ni i její kolegové, kteří začali zveřejňovat celé znění dopisu na sociálních sítích a na twitteru používali hashtag #LetLizSpeak (nechte Liz mluvit).

Silnější slova ale padala z druhé strany. Obstrukce demokratů naštvaly hlavně dlouhodobého Sessionsova zastánce Teda Cruze. Neúspěšný prezidentský kandidát, který prohrál s Trumpem v republikánských primárkách, už v lednu tvrdil, že Sessionsovým odpůrcům vadí hlavně jeho odhodlání prosazovat zákon. Během dramatického schvalovacího procesu ale zaútočil s ještě větší intenzitou.

„Když levici docházejí argumenty, tak začne všechny obviňovat z rasismu. Je to odporná součást moderní Demokratické strany,“ řekl Cruz televizi CNN. Podle něj je přitom rasismus mnohem víc zakořeněný u nich. „Demokraté jsou stranou Ku Klux Klanu. Podívejte se na dixiekraty, ty největší rasisty. Byli to demokraté, kteří prosazovali segregaci a zákony Jima Crowa, zakladatele Ku Klux Klanu. Ten klan byl demokraty založen.“

Podle Cruze demonstrují činy demokratických senátorů zoufalství a zlobu, která stranu ovládla po prohraných prezidentských volbách a není namířena na republikány, ale na americké voliče, kteří o výsledku rozhodli. „Prakticky mají pěnu u pusy,“ přisadil si texaský senátor, podle kterého je Sessions „čestný a slušný člověk“ a všechna obvinění proti němu jsou prý neopodstatněná.

EBF24

O Trumpově vládě dále čtěte:

Vláda miliardářů. Majetek Trumpových ministrů překoná HDP 100 zemí

Tillerson bude šéfem americké diplomacie. Jeho nominaci potvrdil Senát

Trumpovým ministrem financí bude investor, který financoval Avatara

Stavitel Trumpovy zdi: tvrdý generál s lidským přístupem

 Donald Trump a John Kelly


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).