Menu Zavřít

Rozvařené mrazírny

13. 11. 2009
Autor: Euro.cz

Slovenská Radoma upadá, Nowaco větří nové příležitosti

Středoevropský mrazírenský trh rozhodně není u ledu. Je to čtvrt roku, co tuzemskou jedničku v distribuci a ve výrobě mraženého a chlazeného zboží Nowaco koupila přední africká firma Bidvest. Obchod za zhruba 6,5 miliardy korun se řadí mezi letošní největší akvizice v regionu. Další majetková změna v mrazírenské branži se chystá na Slovensku. Nový vlastník by měl spasit společnost Radoma, stále ještě nikoli nevýznamného potravinářského hráče na sousedním trhu, který však dojíždí na finanční potíže. Z Česka, kde zásoboval některé obchodní řetězce a v Brně měl pobočku, už postupně vycouval. Uvolněné místo ochotně obsadila zdejší konkurence. Číhá také na každou příležitost, kdy Radoma vyklidí pozice na slovenském trhu.

CIF24

Vítaný finanční investor Do Radomy už mělo našlápnuto Nowaco, které má na Slovensku pobočku. Ještě nedávno uvažovalo o tom, že od slovenského distributora a producenta mražených ryb, zeleniny, polotovarů a zmrzlin odkoupí jeho výrobní zázemí. Nejdřív se ale Nowaku příliš nezdála vysoká cena. Do obchodu nakonec nešlo ani poté, co se požadovaná cena výrazně smrskla. Nyní je dle informací týdeníku EURO žhavým zájemcem o Radomu Bancroft Private Equity. Tento britský finanční investor donedávna vlastnil dvacetiprocentní podíl v českém Nowacu. Na Slovensku je od loňského roku, kdy převzal výrobce zmrzlin Frost se zhruba desetiprocentním podílem na trhu. Vstupem do Radomy by Bancroft nejspíše oba zmrzlinářské producenty spojil, a zaujal tak druhou příčku po Unileveru. Třetí pozice by zůstala na Nowaco, které tento sortiment prodává pod značkou Prima.
„Pro banky by bylo dobré řešení, pokud do Radomy přijde finanční investor a přinese kapitál,“ kývl by na obchod zástupce jedné ze čtyř úvěrujících bank. Těmi jsou ČSOB, UniCredit Bank, Tatra banka a VÚB banka. S chřadnoucí firmou už totiž finanční ústavy ztratily trpělivost a daly majitelům nůž na krk. Devět spoluvlastníků Radomy se ale údajně nemůže dohodnout na tom, jak vybřednout z finanční oprátky. I ředitel tuzemského Nowaka Bohumil Volf míní, že příchod finančního investora je pro slovenského konkurenta jedinou možností. „Nový vlastník by zájmy firmy hájil lépe než současný. Radoma je silná značka a rádi se s ní budeme střetávat dál,“ říká Volf.

Zhoubná setrvačnost Co stojí za problémy velké mrazírenské společnosti? Jestli před dvěma lety nevadilo, když výrobci platili se zpožděním svým dodavatelům, dnes už to netolerují. „Kdo dluží, tomu nic nedodají. Přitom obchodníci nejsou schopni hradit platby za zboží včas,“ poukazují potravináři obecně na jeden z projevů ekonomické krize. „Vše se nedá svádět na krizi. Ta zasáhla každý sektor. Selhal management, který měl už dávno provést vnitřní očistu. S tím, jak klesal obrat, měl osekat náklady,“ pojmenoval slabinu kdysi nejsilnějšího slovenského hráče bankéř, který má přehled o situaci v Radomě. Ročně přivážela do republiky kolem 600 kamionů mraženého zboží z Jižní Ameriky, Číny či Vietnamu, tvrdil loni v září její ředitel a spolumajitel Marián Drobný. Před čtyřmi měsíci musel ředitelské křeslo v potápějící se firmě opustit.
Majitelé Radomy, která dle lidí z branže dojíždí na setrvačnost, dlouho těžili z přátelských vazeb z minulosti. Firma měla tu čest být celá léta jediným dodavatelem mraženého zboží pro lídra potravinářského retailového řetězce COOP. Závislost na jednom partnerovi v celém sortimentu je výjimečná. A COOP, který nedával šanci jiným mrazírenským firmám, se teď může potýkat s výpadky dodávek.
Pročišťování mrazírenského trhu pokračuje v tomto roce také v tuzemsku. Zeleninu z letošní úrody už nezpracovala olomoucká mrazírna Frol, která dle šéfa Petra Šilhavého podlehla cenovému diktátu obchodníků. Ze středních Čech do Rakouska se odstěhovala výroba tradiční mochovské zeleniny. Rozhodl tak belgický majitel Ardo, který loni v prosinci převzal od firmy Frenzel mrazírnu Austria Frost nedaleko Vídně. „Klasika z Mochova“ se nadále pyšní národní značkou Klasa, která má nakupující Čechy navést na domácí výrobky se zaručenou kvalitou. Omyl! Hrášek s mrkví nebo Mochovská směs jsou z Rakouska.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).