Menu Zavřít

RUČNÍK V RINGU

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Lauda Air

WT100

VÍDEŇ (APA) – Rakouská letecká společnost Lauda Air sice nepřichází o zvučné jméno, ale ztrácí jeho nositele. Trojnásobný mistr světa Fomule 1 Nikki Lauda odstoupil minulý týden z čela představenstva firmy, kterou založil. Na jeho rozhodnutí se podepsaly jak dohady o vysokých ztrátách, tak i neshody se spoluvlastníkem podniku, Austrian Airlines. „Ponechávám otevřené, zda je kritika oprávněná, nakolik je podložená a zda se mě může týkat, reagoval Lauda na zjištění auditorské společnosti KPMG, která upozornila na nesrovnalosti při obchodování v cizích měnách.
Tisk nicméně upozorňuje, že hlavním důvodem Laudova kroku jsou spory s Austrian Airlines, které drží třicet šest procent v Lauda Air. Laudův soupeř se pokusil upevnit svou pozici převzetím dalšího pětinového podílu, který má v Lauda Air německá Lufthansa, a vyšachovat tak bývalého automobilového šampiona ze hry. Své počínání odůvodnily Austrian Airlines údajnými ztrátami Lauda Air v minulém obchodním roce ve výši 1,1 miliardy šilinků (157 milionů marek).
Konkurenční boj mezi Austrian Airlines a Lauda Air začal v okamžiku vzniku závodníkovy firmy v roce 1979. Zprvu jen se dvěma letouny „pro případ poptávky , v posledních letech už s flotilou na pravidelných a charterových linkách tlačil Lauda soka silně ke zdi. Lauda Air, jejíž šéf pravidelně usedal do kokpitu, nyní vlastní šestadvacet strojů. Loni přepravila 1,7 milionu pasažérů do 38 cílových míst. S osmnácti sty zaměstnanci vykázala firma v uplynulém obchodním období obrat 5,5 miliardy (785 milionů marek), ale vůbec poprvé ztrátu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).