Menu Zavřít

RUKU V RUCE?

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

I P B     a     R a d i m     M a s n ý

Na páteční valné hromadě Chemapol Group, kde se poprvé projevilo nové rozložení sil, hlasovali noví vlastníci jako jeden muž. Zasedání, které svolali kvůli změně stanov a výměně členů dozorčí rady, trvalo přesně čtyřicet minut.

Z dozorčí rady byl odvolán zástupce České spořitelny, která se koncem minulého roku zbavila akcií Chemapol Group i rizikových úvěrů vůči této firmě. Přestože akcie prodala i Komerční banka, její zástupce (Roman Čulík) v rozhodovacím orgánu Chemapol Group zůstal. Nově byli jmenováni jeden zástupce za IPB (Michal Habart) a Radim Masný za skupinu podnikatelů, kteří kontrolují 47 procent akcií.

Pozici posílila především IPB. Přestože je její majetkový podíl v porovnání se skupinou Radima Masného zhruba vyrovnaný, v dozorčí radě, která podle stanov rozhoduje i o představenstvu, má banka větší váhu. Zastupují ji František Hruška a Michal Habart, skupinu podnikatelů naopak jen Radim Masný.

Pokud se dostanou do sporu, může být rozhodující člen dosavadního vedení Chemapol Group a (stejně jako prezident firmy Václav Junek) jeden z majitelů firmy Proventa Petr Himl. Šestým členem je předseda představenstva akciové společnosti Léčiva Jiří Michal.

První spory mezi dvěma nejsilnějšími vlastníky lze přitom očekávat už v příštích dnech. V úterý 26. ledna má dozorčí rada zvolit svého předsedu, zasedat však bude také kvůli hospodaření firmy a hrozícímu konkursu. Přestože obě skupiny souhlasí s nastoupeným ozdravným programem a spojí se i k odvrácení bankrotu, v detailech se jejich názory liší. Zatímco Václav Junek, podporovaný IPB, například stále trvá na zařazení Spolany do AliaChemu, Radim Masný to nepovažuje za šťastné řešení.

CIF24

Mnohem rušnější bude další zasedání dozorčí rady. Už začátkem února se na něm má rozhodnout o dalším osudu Václava Junka a o obsazení nejvyšších řídících postů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).