Menu Zavřít

Rumunské tažení

2. 7. 2004
Autor: Euro.cz

ČEZ

EBF24

PRAHA (foj) - Elektrárenská společnost ČEZ zůstává ve hře o koupi dvou rumunských distributorů elektrické energie, společností Electrica Oltenia a Electrica Moldova. Český dominantní producent elektřiny zaslal koncem týdne rumunské vládě dopis, ve kterém potvrzuje svůj zájem o účast v dalším kole privatizačního tendru. Stalo se tak krátce poté, co rumunské ministerstvo hospodářství v úterý 29. června oznámilo, že ČEZ do dalšího kola tendru pustí. Elektrárenská firma nyní může provést due diligence, tedy hloubkovou kontrolu obou prodávaných společností. Termíny, do kdy musí zájemci předložit závazné nabídky včetně ceny, Rumunsko neuvedlo.
Bukurešť zahájila privatizaci letos v dubnu. Electrica Moldova má 1,31 milionu zákazníků a Electrica Oltenia 1,36 milionu. Akciový kapitál každé z nich přesahuje 120 milionů dolarů, tedy zhruba tři miliardy korun. Rumunské ministerstvo hospodářství v každém z obou distributorů nabízí 24,62 procenta a strategický investor musí vložením kapitálu svůj podíl navýšit na 51 procent.
Vedle ČEZ prošli do dalšího kola čtyři zájemci, americká energetická společnost AES, německý E. ON, řecká Public Power Corporation a španělská Union Fenosa International.
Zpoždění několik týdnů nabírá další privatizace, které se ČEZ účastní, prodej společnosti Slovenské elektrárne. Posouvá se totiž termín, do kterého měli uchazeči předložit své závazné nabídky, z původního 18. června na 21. července. Vedle elektrárenské společnosti ČEZ se o koupi uchází i několik dalších zahraničních investorů. Ekonomové však za nejvážnějšího konkurenta v boji o devětačtyřiceti procentnípodíl považují ruskou firmu RAO, neboť jenom ona a ČEZ jsou ochotny koupit také jaderné elektrárny Mochovce a Jaslovské Bohunice. Ostatní uchazeči mají zájem pouze o uhelné a vodní elektrárny patřící do majetku slovenské společnosti.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).