Menu Zavřít

Ruská mise: dodávky pro kolchoz i plán na Českou vesnici

18. 6. 2013
Autor: Reuters/Profit

V Leningradské oblasti má vyrůst jako turistická atrakce Česká vesnice. Češi také pomohou kolchozu Baltika vystavět komplex na chov ryb a postaví v Rusku nový závod na drcení kamene nebo lisovnu oceli. To vše patří k zakázkám za téměř devět miliard korun, které čeští podnikatelé uzavřeli v minulých dnech během velké mise do Ruska.

Rusko, Rusko, Rusko. Tuhle jednoduchou mantru opakují čeští exportéři v poslední době pořád. Strategií českého průmyslu je nahradit pokles poptávky v Evropské unii exportem na východ. A na východě je nejčastější destinací právě staronový klíčový trh jménem Ruská federace.

To na konci května podtrhla velká mise zhruba 80 českých byznysmenů, která navštívila čtyři v současnosti nejdůležitější ekonomická centra Ruské federace: největší města Moskvu a Sankt Petěrburg, průmyslové středisko uralské oblasti Jekatěrinburg a budoucí dějiště zimní olympiády Soči.

Turbíny potvrzeny, vagonka musí počkat

Obchodníci se činili. Během cesty uzavřeli obchody celkem za zhruba 340 milionů eur, tedy asi 8,8 miliardy korun. Které jsou ty nejzajímavější kontrakty? Většina spadá tradičně do oblasti strojírenství. Například firma TES Vsetín podepsala v Sankt Petěrburgu smlouvu na dodávku 56 generátorů pro malé vodní elektrárny. Stroje mají být dodány postupně do roku 2020, hodnota kontraktu je půl miliardy korun.

Společnost Alta, která byla na ruském trhu úspěšná už dříve, podepsala memorandum o spolupráci na projektu naleziště stavebního kamene. Součástí kontraktu v hodnotě 25 milionů eur je výstavba drtičky a třídicího závodu na výrobu štěrku. Alta uzavřela také smlouvu s firmou Kucněcko mechaničeskij závod na výstavbu komplexu na kování a lisování speciálních ocelí v hodnotě 50 milionů eur.

Zajímavou zakázku získala česká firma MB International. Ta podepsala s představiteli kolchozu Baltika kontrakt v hodnotě půl miliardy korun na vybudování výrobního komplexu na chov ryb. Bude se podílet také na modernizaci komunální infrastruktury v Leningradské oblasti.

V této oblasti, která přiléhá k tradičně jednomu z nejvyspělejších měst Ruska Sankt Petěrburgu, má vzniknout i jeden originální projekt. Čeští a ruští partneři tady chtějí vystavět v budoucnosti takzvanou Českou vesnici. Ta by měla být jak kulturním, tak i turistickým lákadlem pro ruské zákazníky.

Původně se spekulovalo o tom, že by měla být během mise uzavřena také další dohoda mezi Škodou Transportation a Kirovským závodem. Obě strany už zhruba před měsícem podepsaly dohodu o založení společného podniku na výrobu vagonů metra, tramvají a předměstských jednotek.

Plánované tržby společného podniku by měly za dva roky dosáhnout čtyř miliard rublů, tedy přes dvě a půl miliardy korun. Další jednání o projektu ale bylo zatím o několik týdnů odloženo.

Dohoda s plynaři a ropnými giganty

Češi během mise posílili spolupráci také s rozvětveným ruským těžebním průmyslem, který je v Ruské federaci jednoznačně nejbohatším odvětvím. Firma Skex a CEE Investment Holding podepsaly s ruskou společností Energetika smlouvu, která se týká dodávky plynové regulační stanice.

Stabilním dodavatelem pro ruskou těžební mašinerii je společnost MSA. Ta navázala na předchozí dodávky armatur v hodnotě 14 milionů eur a uzavřela nový kontrakt v objemu dalších pěti milionů eur. Tyto dodávky se týkají oblasti plynárenství a ropy s plněním do konce letošního roku. Mezi největší odběratele od MSA patří těžební giganti Gazprom, Rosněfť a Transněfť.

Na spolupráci ve využívání stlačeného přírodního plynu jako alternativního druhu paliva se ve Sverdlovské oblasti dohodla společnost Vítkovice Machinery a její ruský protějšek EDT Tatarstan-Ural.

Hanák: Zrušte víza pro ruské podnikatele

Obchodní mise byla i příležitostí, aby obě strany otevřely palčivá témata, která vzájemný obchod komplikují. Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák se například přimluvil za vlídný postoj vůči ruským byznysmenům. Vyzval politiky, aby zvážili zrušení vízové povinnosti pro ruské podnikatele. „To by výraznou měrou přispělo k rozvoji obchodní a investiční spolupráce,“ řekl Jaroslav Hanák na Podnikatelském fóru v Jekatěrinburgu.

Požadavek na zrušení vízové povinnosti pro ruské podnikatele podporuje i vlivná Konfederace evropského podnikání Businesseurope, která zastřešuje zájmy 41 evropských zaměstnavatelských svazů včetně Svazu průmyslu a dopravy ČR.

MMF24

Na přetřes přišlo pochopitelně téma dostavby české jaderné elektrárny Temelín, zakázky, o kterou ruská strana soupeří s americkou a francouzskou konkurencí. Česká delegace v té souvislosti navštívila Leningradskou jadernou elektrárnu, kde si prohlédla i průběh stavby nových bloků.

„Pro rozhodování o nejlepší nabídce není jediným kritériem pouze cena. Jsou to také záruky včasného dokončení za vysoutěžených podmínek, účast českých firem, a to nejen při dostavbě chystaných bloků v Temelíně, ale i v dalších projektech ve třetích zemích. Musím ocenit, že tento projekt, který jsem mohl vidět, je realizován v termínech bez zpoždění,“ prohlásil při návštěvě leningradské elektrárny český ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).