Menu Zavřít

Ruská odpověď v kauze Skripal: Moskva vypoví diplomaty a zavře konzulát USA

29. 3. 2018
Autor: čtk

Rusko v reakci na postup Británie a jejích spojenců v případě otravy bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery vypoví stejný počet diplomatů, kolik jich dané státy vyhostily zpět do Ruska. Moskva také uzavře americký konzulát v Petrohradě a předvolává si amerického velvyslance v Moskvě. Mezitím se Julie Skripalová překvapivě probrala z bezvědomí a může mluvit.

„Opatření budou reciproční. Zahrnují vyhoštění stejného počtu diplomatů a odvolání našeho souhlasu s činností generálního konzulátu Spojených států v Petrohradě,“ citovala agentura Reuters ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova.

Z šedesáti amerických diplomatů, které Rusko označilo za nežádoucí osoby, jich je podle Interfaxu 58 z velvyslanectví v Moskvě a zbývající dva z generálního konzulátu v Jekatěrinburgu. Na odchod ze země mají čas do 5. dubna, uvedly ruské agentury. Ty také informovaly, že konzulát v Petrohradě by měl ukončit provoz do dvou dní.

Spojené státy kvůli útoku v Británii vyhostily 60 ruských diplomatů a nařídily uzavření ruského konzulátu v Seattlu. Česko vypovědělo tři ruské diplomaty. Celkem bylo z téměř tří desítek zemí vypovězeno přes 150 ruských diplomatů.

Uzavření amerického konzulátu v Petrohradě se předpokládalo, protože tento krok ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi ministerstvo zahraničí doporučilo. O odvetných krocích nicméně rozhoduje výhradně prezident.


Další obvinění z Moskvy: novičok má „významné místo“ v českém výzkumu, tvrdí Rusové

 Vyšetřování smrti agenta Skripala


Zdravotní stav Julie Skripalové se výrazně zlepšil a podle lékařů už není v přímém ohrožení života. Informace o zlepšení jejího stavu je překvapivá. Dosud se hovořilo o tom, že oba mají jen minimální šanci na přežití. Informaci přinesl web BBC.

Podle britské vlády byli Skripalová a její otec otráveni nervovou látkou novičok, kterou vyvinuli v 80. letech minulého století v bývalém Sovětském svazu. Na jejím vývoji se podílel chemik Vil Mirzajanov, který z Ruska v 90. letech emigroval a žije v USA. I on tento měsíc uvedl, že po otravě touto látkou je jen minimální šance na uzdravení.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Velezrada? STAN zvažuje žalobu na Zemana kvůli prověřování novičoku

NATO zmenší počet členů ruské mise. Sedmi odebere akreditaci, třem ji neudělí

USA a další země vyhostí přes stovku Rusů

Evropská unie odvolala velvyslance v Rusku ke konzultacím

Komentář: Carstvuj na strach vragam, Vladimir Vladmirovič!

Stojí za otravou agenta Skripala Rusko? Je to vysoce pravděpodobné, tvrdí Mayová

Znepokojení v Rusku: přijde symetrická reakce? Rozhodne Putin

Odpor k Rusku sílí. Bojkotujme šampionát, zní z Anglie i Německa

 Putinův šampionát. Ruský prezident si chce fotbalovým mistrovstvím světa udělat reklamu, ve světě sílí hlasy volající po jeho bojkotu.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).