Menu Zavřít

Ruské kolo na Smíchově zůstane na papíře. Investor nedodal povolení

1. 11. 2017
Autor: ČTK

Plán vyhlídkového kola na Hořejším nábřeží dnešním dnem padá. Investor včas nedodal Praze 5 potřebná povolení, takže smlouva s městskou částí o nájmu pozemku končí. Radnice nyní chce zahájit diskusi s veřejností o další budoucnosti smíchovské náplavky.

„Podklady nedodali, takže z našeho pohledu dnes končí smlouva a vyzveme je, aby nám předali pozemek zpátky,“ uvedl starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09). Firma Timsbury Capital měla do dneška městské části dodat povolení od památkářů a dalších institucí, které by musely 60 metrů vysokou atrakci u Vltavy schválit. V průběhu dneška na úřad nic nedorazilo, firma má čas do půlnoci.

Radnice pozemek společnosti loni pronajala za vedení předchozího starosty Radka Klímy (TOP 09). Pražští památkáři už před podpisem smlouvy upozorňovali, že podobně vysoké kolo v dané lokalitě nepovolí. Proti stavbě vznikla i petice, proti jeho instalaci se vyjádřila také primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Prohlédněte si vizualizaci záměru:

Podle starosty Richtera plán padá, radnice nicméně i nadále počítá s proměnou a lepším využitím smíchovské náplavky. Úřad už má v ruce studii rozvoje Smíchova z dílny studia Atelier 8000, která obsahuje i změny kolem řeky. Nyní chce městská část podle Richtera zahájit sérii workshopů a setkání, kde se bude moci k budoucnosti nábřeží vyjádřit veřejnost. Tento proces podle něj nějakou dobu potrvá, takže v blízké budoucnosti zřejmě k výraznějším úpravám nedojde.

EBF24

Původně chystané vyhlídkové kolo mělo stát na části dnešního dětského hřiště. Autoři projektu argumentovali tím, že podobná kola jsou i v jiných evropských metropolích a jsou jde o turisticky velmi vyhledávané atrakce.

O projektu ruského kola čtěte více:

Památkáři 60 metrů vysoké ruské kolo u Vltavy neposvětí

TI: Za ruským kolem stojí lidé napojení na Janouška a Rittiga


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).