Menu Zavřít

Rusko odložilo staré spory. Je připraveno spolupracovat s američany v Sýrii

29. 4. 2017
Autor: čtk

Moskva je připravena spolupracovat se Spojenými státy na řešení syrské krize. Podle ruských tiskových agentur to uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Rusko před časem odsoudilo Washington za ostřelování syrské letecké základny Šajrát, které označilo za akt agrese.

Ruské úřady opakovaně uvádějí, že jsou ochotny znovu navázat spolupráci se Spojenými státy v otázce řešení šest let trvajícího konfliktu v této blízkovýchodní zemi. Moskva stojí na straně autoritářského režimu syrského prezidenta Bašára Asada, zatímco Washington podporuje protivládní povstalce.

Špatné vztahy mezi oběma členy Rady bezpečnosti OSN se tento měsíc ještě zhoršily, když americký prezident Donald Trump v reakci na chemický útok v severosyrském městě Chán Šajchún nařídil ostřelovat leteckou základnu damašského režimu nedaleko Homsu. Rusko to tehdy stejně jako Írán a Sýrie označilo za „akt agrese, který hrubě porušuje mezinárodní právo a chartu OSN“.


Přečtěte si esej o možné budoucnosti Sýrie:

Isláme, stát!

 Islámský stát - kresba


Za chemický útok je podle Washingtonu zodpovědný Asad. Rusko i Sýrie ale tvrdí, že plyn, který u Chán Šajchúnu zabil kolem 80 lidí, unikl po bombardování ze skladu zbraní povstalců.

Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov dnes uvedl, že doufá, že se syrská opozice zúčastní nadcházejících mírových jednání. Ta by se měla uskutečnit 3. a 4. května v kazašské Astaně.

MMF24

O vývoji kolem Sýrie čtěte:

Další údery proti Sýrii jsou nepřípustné, slyšel Tillerson v Moskvě

Rusko nese odpovědnost za smrt civilistů v Sýrii, tvrdí britský ministr obrany

Cíl v Sýrii zasáhlo 58 z 59 tomahawků, tvrdí Američané. Útok byl slabý, oponuje Rusko

 Spojené státy zaútočily nad ránem 7. dubna 2017 na syrskou leteckou základnu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).