Menu Zavřít

Rusko platí hotově

24. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Josef Hušek

Průmyslová a finanční skupina Inekon Group vznikla v roce 1990 jako společnost s ručením omezeným se základním kapitálem sto tisíc korun. Dnes má 202 zaměstnanců a loni dosáhla obratu 1,6 miliardy korun a čistého zisku asi 53 milionů korun. Majitelem a ředitelem Inekonu je Josef Hušek, manažer se dlouholetými zkušenostmi ze zahraničí. V letech 1975 až 1980 působil v Bangladéši, v letech 1982 až 1988 v Nigérii. Týdeník EURO s ním hovořil o podnikatelských aktivitách Inekonu, nové české vládě a české obchodní politice.

EURO: V roce 1990 jste začínali jako malá firma. Jak se vám podařilo vybudovat firmu rozsahu Inekonu? HUŠEK: Inekon je od svého vzniku založen na dvou principech - věnujeme se operacím zajišťujícím rychlou obrátku peněz a obchodům souvisejícím s tradičními obory nejdříve československého, a pak českého hospodářství. Základními pilíři našeho podnikání jsou chemie a dopravní technika. V oblasti chemické produkce jsme spolupracovali se slovenskými Chemickými závody Nováky a českou Spolchemií. Jako druzí po Chemapolu jsme začali dovážet ropu z Ruska do Slovnaftu a do Litvína. Získané prostředky jsme investovali do výroby tramvají a lokomotiv. V roce 1991 jsme založili společný podnik s ČKD Lokomotivka a zajistili kontrakt na dodávku 200 lokomotiv do bývalého Sovětského svazu za 200 milionů dolarů. Později přibyla i řada jiných kontraktů na modernizaci a dodávky tramvají a tramvajových dep.

EURO: Podíleli jste se i na deblokaci ruských pohledávek. Jak úspěšní jste byli? HUŠEK: Vedli jsme skupinu podnikatelů nakupující nejrůznější suroviny a chemikálie, které jsme exportovali, a výnos z těchto operací šel do československého a následně českého státního rozpočtu. Výnosnost prvních operací dosahovala až 74 procent z nominální hodnoty pohledávek. Je to velmi vysoké procento - například Falcon dosahoval výnosu jen kolem 22 procent. Musím ale přiznat, že Falcon řešil miliardové pohledávky jedním kontraktem, zatímco my jsme řešili dluhy za desítky milionů dolarů.

EURO: Aktivity Inekonu jsou různorodé. Je mezi nimi nějaká součinnost? HUŠEK: Pojítkem mezi všemi skupinami jsou samozřejmě finanční prostředky, které můžeme mezi jednotlivými obory efektivně přelévat. Konkrétním příkladem je vývoj nových tramvají. Financování takového vývoje se pohybuje v řádech stamilionů korun a málokterá banka vám na něj půjčí. Přitom uzavření prvního kontraktu může trvat třeba i pět let a k návratnosti naší investice je třeba prodat přinejmenším 25 tramvají. Na financování je potom možné použít jenom zisky z ostatních divizí.

EURO: Hodně obchodujete se státy bývalého Sovětského svazu. Zlepšuje se pověstná nedobrá platební morálka tamních podniků? HUŠEK: My máme s dodávkami do bývalého Sovětského svazu a s platební morálkou svých partnerů nejlepší zkušenosti. Loni v prosinci jsme podepsali kontrakt na modernizaci cementárny v Tádžikistánu za 70 milionů dolarů a letos v únoru jsme podepsali kontrakt na obilnou mlýnici na Ukrajině, pracujeme na kontraktech na modernizaci tramvají v Moskvě. Mimo investiční celky jsou všechny menší kontrakty placeny při dodání.

EURO: Změnila se i struktura českého zahraničního obchodu. Do rozvojových zemí jsme tradičně vyváželi investiční celky, nyní se nám to nedaří. Je zde ještě po takovém zboží poptávka? HUŠEK: Poptávka určitě je. Spíše chybí dostatečné místní vazby, které by českým firmám umožnily takovéto kontrakty získat a navíc zanikla řada výrob, a tak je často velmi obtížné vůbec dát takovýto investiční celek dohromady. Což je velká škoda – právě investiční celky byl motorem našeho zahraničního obchodu s těmito zeměmi.

EBF24

EURO: Jaké kroky čekáte od nové vlády? HUŠEK: V první řadě by neměla komplikovat zahraniční vztahy a také by měla aktivně podporovat zahraniční obchod. Export je totiž pro českou ekonomiku nesmírně důležitý, proto je třeba vyvarovat se nicotných problémů zejména s velkými zeměmi, například s Čínou. Zde jsme často papežštější než papež. Příkladem vlivu politiky na ekonomiku je elektrárna v Šen tou. Dosažená cena kontraktu je odrazem právě politického nesouznění s Čínou. Ale věřím, že bude lépe. Pokud se sliby nové vlády vyslovené ústy premiéra Grosse promění v konkrétní kroky.

EURO: Mezi její členy patří i dlouholetý úspěšný šéf CzechInvestu Martin Jahn. Myslíte, že může posunout českou vládu směrem k reformám? HUŠEK: Vždy jde v prvé řadě o osobnost , ale nejen o ni. Zda něco bude moci ovlivnit, bude záviset také na rozdělení kompetencí mezi jeho úřad, úřad ministra financí a ministra průmyslu a obchodu. Navíc osud lidí pokoušejících se o reformu může být komplikovaný - příkladem je pan Mertlík, který musel z vlády odejít.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).