Menu Zavřít

Rusko přichází o mladé a vzdělané pracovníky. Jejich odliv zbrzdí ekonomiku a zhorší životní podmínky, varují odborníci

4. 9. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Rusko čelí masovému odchodu vysoce kvalifikovaných pracovníků, což by dle některých ekonomů mohlo pro zemi znamenat velký problém
  • Ztráta odborníků může zpomalit hospodářský růst země a tamním obyvatelům zhoršit kvalitu života
  • Už během prvního roku invaze opustil zemi zhruba milion obyvatel, v důsledku čehož Rusko přišlo o téměř 42 miliard dolarů

Rusko se aktuálně potýká s problémem, který údajně převyšuje dopady sankcí nebo ztráty na energetickém trhu. Největší výzvou země má být dle některých odborníků masový odchod vysoce kvalifikovaných pracovníků, kteří prchají z Ruska kvůli tři roky trvajícímu a zatím neustávajícímu konfliktu na Ukrajině.

Jedním z těch, kteří na problematiku upozorňují, je Richard Portes, ekonom z London Business School. Ten ve válce uvězněnému národu předpovídá „pochmurnou budoucnost“ s tím, že pokud se konflikt nedočká konce, budou následující roky výrazně ovlivněny právě masivním odlivem obyvatel.

Ruská ekonomika se nezvládne vyhýbat krizi donekonečna, tvrdí analytik. Záležet však bude hlavně na Číně
Přečtěte si také:

Ruská ekonomika se nezvládne vyhýbat krizi donekonečna, tvrdí analytik. Záležet však bude hlavně na Číně

K tomu ostatně již zčásti došlo. Jen během prvního roku po zahájení invaze na Ukrajinu opustil zemi přibližně jeden milion Rusů. Podle analýzy Francouzského institutu pro mezinárodní vztahy bylo 86 procent z nich mladších 45 let, přičemž čtyři z pěti těchto lidí mělo vysokoškolské vzdělání. Mnozí z odchozích navíc patřili k bohatším vrstvám ruské společnosti a vzhledem k tomu, že si s sebou vzali i své úspory, přišlo Rusko v roce 2022 o téměř 42 miliard dolarů. Ty byly následně převedeny do zahraničí.

Portes upozorňuje, že emigrace obyvatelstva ještě více zhorší další problémy země, včetně rostoucí inflace. „Ať už válka skončí jakkoli, za pět let bude Rusko vyčerpané, vyjma sektoru obrany bude jeho fyzický kapitál opotřebovaný. Ztratí navíc obrovské množství znalostí a lidského kapitálu,“ uvádí Portes pro Business Insider.

Čerstvý absolvent software nevyvine

Nahradit vysoce vzdělané nebo kvalifikované pracovníky je dle Portese obtížné, zejména proto, že ztráta těchto lidí znamená, že není nikdo, kdo by své znalosti předával další generaci. Proto předpokládá, že důsledky odlivu mozků budou dlouhodobé a že země brzy pocítí zpomalení růstu. Zároveň dodává, že k výraznému zhoršení „výkonu“ by mohlo dojít už během následujícího desetiletí. „V moderní ekonomice závisíme především na dobře vyškolených lidech, a to téměř ve všech sektorech,“ podotýká.

Outstream Placeholder

„Vezměte si někoho, kdo je 10 nebo 15 let po absolvování vysoké školy a pracuje na vynálezu nebo vývoji softwaru. Takového člověka nemůžete nahradit čerstvým absolventem,“ upozorňuje Portes s tím, že počet kvalifikovaných a vzdělaných pracovníků bude těžké zvýšit i s ohledem na ztráty na bojišti a dlouhodobý pokles populace.

V roce 2023 chybělo Rusku dle informací Reuters přibližně pět milionů pracovníků, přičemž největší nedostatky byly znatelné v odvětvích, jako je výroba, stavebnictví a doprava. Produktivita práce v Rusku se v loňském roce podle údajů CEIC snížila o více než tři procenta.

EBF24

Co bude dál? Asi deindustrializace

V následující dekádě by se Rusko mohlo stát závislé převážně na přírodních zdrojích, které by vystřídaly inovativní odvětví, spekuluje Portes. A není v tom sám. Podobné předpovědi uvádějí i další ekonomové, přičemž někteří z nich varují, že by se ruské hospodářství mohlo stát deindustrializovaným, protože zdroje budou spotřebovány válkou. Zároveň obyvatele pravděpodobně čeká horší kvalita života, což bude důsledkem jak nižší úrovně vzdělávání, tak zdravotní péče a veřejných služeb.

Pryč s „toxickým“ dolarem. Rusko a pár dalších zemí pracují na vlastní platformě pro mezinárodní obchod, ve hře je i digitální měna
Přečtěte si také:

Pryč s „toxickým“ dolarem. Rusko a pár dalších zemí pracují na vlastní platformě pro mezinárodní obchod, ve hře je i digitální měna

O ekonomické situaci Ruska hovořili i další odborníci. Například Renaud Foucart, docent ekonomie na Lancaster University, v článku pro The Conversation poukázal na to, že země si momentálně nemůže dovolit válku vyhrát ani prohrát. Další z expertů, profesor z UC Berkeley Yuriy Gorodnichenko, varoval před tím, že se Rusko pravděpodobně blíží k hluboké recesi, která by mohla přijít už ke konci tohoto roku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).