Menu Zavřít

Rusko provokuje. Vyslalo bombardéry nad západní Evropu

10. 2. 2017
Autor: Andrej Belenko, Flickr.com (CC BY 2.0)

Velká Británie, Francie i Španělsko. Stíhačky všech tří zemí ve čtvrtek postupně startovaly k dvojici ruských strategických bombardérů Tu-160, které se rychle blížily k jejich vzdušnému prostoru.

„Můžeme potvrdit, že naše letouny Eurofighter Typhoon ze základen Lossiemouth a Coningsby musely vzletět zkontrolovat dva bombardéry Blackjack (kód NATO pro Tu-160, pozn. red.),“ sdělilo ve čtvrtek velení britského královského letectva RAF v oficiálním vyjádření. Radary zachytily dvojici ruských letounů u skotského souostroví Shetlandy.

Když se bombardéry, schopné nést jaderné pumy, přiblížily k francouzské Bretani, Paříž k nim vyslala dvě stíhačky Rafale a dvě Mirage 2000-5. Průlet Tu-160 u francouzského pobřeží sledoval i tankovací stroj C-135 a monitorovací speciál NATO E-3F Awacs.


Přečtěte si o mocném stroji Ruské federace:

Putinova letadlová loď pobavila Západ. Ve své třídě však nemá konkurenci

Ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov proplouvá kanálem La Manche.


Tím ale čtvrteční výlet ruských letců neskončil. Nad Biskajským zálivem k nim muselo svou stíhačku F-18 poslat i Španělsko. Až pak se dvojice Tu-160 obrátila a odletěla kolem Norska zpátky nad ruské území. Bombardéry sice nenarušily vzdušný prostor ani jedné ze zemí, například k Francii se ovšem přiblížily na méně než sto kilometrů.

„V některých fázích letu doprovázely Tu-160 zahraniční letouny, včetně pilotů RAF, pro něž je eskortování ruských letadel a námořních plavidel z nějakých důvodů nevšední a hlavní událostí dne,“ komentovalo svou provokativní operaci ruské ministerstvo obrany. „Všechny naše lety vykonáváme striktně podle mezinárodních pravidel a bez narušení hranic jiných zemí,“ zlehčovali moskevští úředníci situaci.

Nicméně průlety u hranic jiných států patří k zavedené ruské strategii, jak Severoatlantické alianci ukazovat svaly. Zatímco v oblasti Pobaltí jde téměř o každodenní realitu, u západní Evropy se letouny s rudými hvězdami na křídlech zase tak často nevidí. Podle dostupných informací se ruští letci k Biskajskému zálivu vydali naposledy loni v září.


Blíží se nové pořádky. Přečtěte si analýzu:

Konec americké dominance. Do roku 2030 svět ovládne několik supervelmocí

Indické rakety na podovzku Tatra

ebf - tip - debata


Není bez zajímavosti, že Tu-160 provedly svou akci v okamžiku, kdy se opět stupňují boje na východě Ukrajiny a krátce po bruselském jednání Komise NATO-Ukrajina. Ve Francii navíc v dubnu proběhnou prezidentské volby, ve kterých chce uspět nacionalistka Marine Le Penová, velká obdivovatelka Vladimira Putina. Favoritem se ovšem zdá být nezávislý politik Emmanuel Macron, na nějž v posledních dnech začala některá ruská média útočit.

Dále čtěte:

Sankční sabotáž? Rusové přes Kypr pašovali palivo letounům v Sýrii

Proti americkým vrtulníkům nad Českem protestují proruské spolky


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).