Menu Zavřít

Rusko skupuje západní politiky

4. 8. 2006
Autor: Euro.cz

TNK-BP

PRAHA (mtc, ČTK) - Někdejší generální tajemník Severoatlantické aliance George Robertson se od října stane místopředsedou správní rady ruského ropného gigantu TNK-BP. Vyplývá to z internetových stránek
společnosti BP. Podle TNK-BP zná někdejší britský ministr obrany Rusko velmi dobře a bude prospěšný při řešení strategických otázek. George Robertson tak jde ve stopách jiného vysloužilého západního politika, bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera. Ten se loni stal předsedou dozorčí rady právě budovaného Severoevropského plynovodu z Ruska do Německa. Společnost TNK-BP vznikla v roce 2003 spojením ruských aktivit britské BP a ruské skupiny Alfa miliardáře Michaila Fridmana. Společnost TNK-BP loni produkovala v průměru 1,58 milionů barelů ropy denně.
Podle ruského deníku Izvestija je angažmá šedesátiletého Robertsona svázáno se snahami skupiny Alfa rozšířit své působení v zemích jako Ukrajina či Gruzie, které nyní usilují o vstup do NATO. List předpokládá, že finanční skupina Alfa v podobných zemích lobuje nejen za zájmy své, ale i za „zájmy Západu“. „To, že někdejší hlavní představitel NATO bude odpovídat za strategii jedné z největších ruských společností zabývajících se přírodními zdroji, skupinu Alfa zřejmě netíží. Příchod významného expředstavitele aliance do TNK-BP je svým způsobem příznak. Ne nadarmo se říká, že někdejší pracovníci tajných služeb nikdy neodcházejí do důchodu,“ komentuje deník Robertsonovu novou práci.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).