Menu Zavřít

Ruský hacker do USA zatím vydán nebude. Soud jednání odročil

11. 5. 2017
Autor: whitehathacker.info

Pražský městský soud dnes odročil jednání o přípustnosti vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA či Ruska na 30. května. Mladíkův obhájce tvrdí, že od soudu nedostal příslušný návrh na vydání do USA.

Soud zasedal z bezpečnostních důvodů přímo v pankrácké věznici, kde je Nikulin ve vazbě. Předseda senátu odtamtud nedokázal ověřit, zda Nikulinovi obhájci potřebné dokumenty obdrželi do datových schránek, či nikoliv.

Devětadvacetiletého Nikulina dnes přišli podpořit rodiče, zasedání se zúčastnil také ruský konzul. Subtilního mladíka v džínách a mikině s kapucí přivedla do jednací síně eskorta, při jednání řekl jediné slovo -„da“ jako potvrzení toho, že bere na vědomí odročení.

Právník Martin Sadílek řekl zástupcům médií, že jeho klient se necítí ničím vinen a českou vazbu velmi špatně snáší, především kvůli zostřeným bezpečnostním opatřením. Vydán prý nechce být ani do jedné ze zemí, nicméně upřednostňuje Rusko - mimo jiné proto, že tam má malou dceru. Advokát kategoricky popřel tvrzení, že je Nikulin hackerem. Je podle něj automechanikem a s počítači nemá nic společného.

 Advokát údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina Martin Sadílek (vpravo), vzadu Nikulinovi rodiče Advokát údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina Martin Sadílek (vpravo), vzadu Nikulinovi rodiče.

Státní zástupkyně Renáta Rychnovská v kroku obhájce nevidí obstrukci. Na vznesenou námitku má podle ní obhajoba právo.

Spojené státy viní Nikulina z útoku na profesní sociální síť Linkedin. Rusko na Nikulina vydalo zatykač kvůli údajné internetové krádeži v řádu desítek tisíc korun. O vydání mladíka, kterého česká policie zadržela loni v říjnu v jednom z pražských hotelů, požádaly oba státy ve stejný den.

CIF24

Státní zastupitelství a obhajoba se neshodují v názoru na to, na kolik let by Nikulin mohl jít v USA do vězení. V návrhu na vydání Rychnovská píše, že za dané trestné činy hrozí ve Spojených státech maximálně desetileté vězení, právník ale namítá, že se tyto tresty dají sčítat, a klientovi by tak reálně hrozilo přes 50 let za mřížemi. V Rusku by Nikulin mohl podle Sadílka dostat maximálně osmiletý trest.

Dále čtěte:

Syn ruského poslance dostal v USA 27 let. Byl unesen, stěžují si Rusové

Přijde kybernetický megaútok: internet vyřadí na celý den a trhy se zhroutí

Hackeři napojení na Moskvu prý útočili na Macronův tým


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).