Menu Zavřít

Ruský mýtus

13. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Největší hotelové společnosti vlastní Češi

Mýtus praví: Karlovy Vary jsou již tři století oblíbeným místem smetánky z Rakouska, Německa, Polska a hlavně Ruska. Korpulentní Rusky a Rusové, oblečeni do luxusních kožichů a beranic, se procházejí po kolonádě a občas se zastaví u některého z pramenů. Na tom se po několik desítek let nic nemění. Změna je jen v to, že v lázních už neodpočívají ruští šlechtici a umělci - které později vystřídali partajní funkcionáři, úderníci, kolchozníci, dojičky a vůbec hrdinové socialistické práce v nezaměnitelných tmavomodrých oblecích - ale podnikatelé, členové vládní garnitury, a jak tvrdí některé zdroje, i mafiánští bossové. Za peníze z podivných obchodů skupují prý bohatí Rusové hotely a jiné nemovitosti.

Rusů stále méně.
Statistiky ovšem uvádějí, že realita je ale jiná. Lázeňskými ulicemi sice hojně zní ruština a téměř každý nápis je vyveden nejen v češtině, ale i v azbuce, vliv Rusů i ruského kapitálu v Karlových Varech je ve skutečnosti daleko menší, než se na první pohled zdá. Nevlastní nejvýznamnější lázeňské hotelové domy a sanatoria. Ruská klientela přijíždějící na léčení do Karlových Varů je sice druhá nejsilnější hned po německé, nicméně její počet rok od roku klesá. V roce 1997 přijelo do Karlových Varů bezmála devatenáct tisíc Rusů, o tři roky později necelých třináct tisíc. Nejznámější české lázně se již deset let „honosí“ nálepkou pračka ruských peněz. „Jste-li jedním z nových ruských zbohatlíků, pak v čele seznamu toho, co musíte mít, není ani dům na francouzské Riviéře, ani vila u italských jezer, ani venkovské sídlo v Toskánsku. Je to hotel v Karlových Varech,“ napsal britský list The Independent. V podobném duchu vidí Karlovy Vary belgický týdeník Le Soir Magazine: „Karlovy Vary jsou skutečným přístavem klidu a míru, péřového luxusu v zemi, jejíž ekonomické zdraví je jinak křehké. Právě zde podle mnoha zdrojů investují ruští mafiáni peníze, které získávají z nejrůznějších nekalých obchodů a z prostituce. Je ostatně s podivem, odkud pocházejí majetky těchto ruských turistů, kteří v Karlových Varech rozhazují bez počítání.“

Ruský klient je v oblibě.
I když Rusům patří řada menších hotelů a penzionů, novinové titulky upozorňující na to, že Rusové ovládají šedesát procent karlovarských nemovitostí, jsou značně nadnesené. „Objektivně vyplývá, že ruský kapitál dnes rozhodně nemá v Karlových Varech většinu, pokud ji ovšem vůbec někdy měl. Je v lázních standardně začleněn jako jakýkoliv jiný, a to je samozřejmě dobře. Vytvořil se mýtus ruského kapitálu, pravda ale je někde jinde,“ říká Jan Motlík, obchodní ředitel společnosti Eden Group.
Stejně vidí situaci i generální ředitel Grandhotelu Pupp Roman Vacho: „Necítím dvacetiprocentní podíl ruského kapitálu v Karlových Varech jako podstatný. Jsou to novinářské hry, které nemají realistické jádro. Říkám, jsou to mýty.“
Hoteliéři se netají tím, že ruský klient rovná se dobrý klient. Některé hotely jsou přímo specializované na ruské turisty. „Ruští hosté platí největší peníze. V tomto smyslu mohou mít některé hotely ruskou image. Stane se, že tam nechtějí kvůli Rusům jezdit Němci. Já jako obchodník nebudu klienty vyhánět na základě národnosti či státní příslušnosti,“ říká Jan Motlík z Eden Group.
„Ve Varech je deset tisíc bytů a Rusové jich vlastní dvě nebo tři stovky. Jezdí se tam léčit, protože to je obrovská tradice, která má už staletou historii. Do domů, které jim patří, jezdí celý svět. Nejen ruští klienti,“ tvrdí majitel jedné z karlovarských realitních kanceláří. „Dělali jsme průzkum pro německý časopis Der Spiegel, jaký majetek město prodalo Rusům. Nešlo ani o jeden z obytných domů, prodán byl pouze jeden pozemek, a to Rusovi, který má trvalý pobyt v Česku,“ říká Stanislav Hubka, vedoucí majetkoprávního a hospodářského odboru karlovarského magistrátu. Poukazuje i na to, že Rusové okamžitě po koupi nemovitosti ji začnou rekonstruovat. „Nikam si ty domy ani hotely neodnesou. Když někdo porovná Karlovy Vary z roku 1990 se současným stavem, musí uznat, že po stránce stavebně-technické šlo město nahoru,“ dodává. Přesná statistika, ze které by se dalo vyčíst, kolik peněz do Karlových Varů z Ruska přiteklo, sice neexistuje. Odhady však uvádějí, že investice již přesáhly miliardu korun.

CIF24

Ve Varech je bezpečno.
Valná většina zpráv spojuje ruský kapitál s kriminálními činy a s mafií. Britský The Independent napsal, že se o lázeňské město zajímají nejen bohatí ruští obchodníci nebo VIP osoby, ale také špioni. V podobném duchu hovoří i Der Spiegel: „Superbohatí z východu si zde pořizují hotely, střední vrstva si užívá lázeňských pobytů a tajné služby budují své základny.“ Jaká je ale skutečnost? „Rusové jezdí do Karlových Varů odpočívat. I když mezi nimi mohou být mafiánští bosové, ve městě je klid. Můžete se v noci procházet městem a nic se vám nestane,“ říká majitel významné realitní kanceláře v Karlových Varech. „Myslím si, že se skutečně role Rusů někdy příliš démonizuje. Nemám žádné informace ani signály o tom, že by chtěli prorůstat někam do politických struktur města tak, jak jsem si mohl mnohokrát přečíst. Chovají se standardně jako všichni podnikatelé v Karlových Varech,“ řekl v rozhovor pro ČT bývalý primátor Karlových Varů Josef Pavel.
Rovnítko mezi podnikatelskými aktivitami Rusů v Karlových Varech a kriminalitou se nelíbí ani Stanislavu Hubkovi. „Pokud páchají nějakou trestnou činnost, máme od toho orgány činné v trestním řízení. Nezastávám se ani ruského kapitálu, ani nejsem proti němu. Nikde není psáno, že třeba i jiné peníze nemohou pocházet z trestné činnosti. Tomu se ale nevěnuje taková pozornost jako tomu, že je tady ruský kapitál,“ konstatuje Hubka. Dodává, že ví o různých kolujících fámách o ruských investicích. „Když má někdo více peněz, tak se o něm mluví,“ uzavírá Hubka.

Přijel i car.
Karlovy Vary již odnepaměti přitahovaly významné osobnosti ruských dějin. Dovolenou v nich trávil Petr Veliký, Gogol, Tolstoj, Turgeněv nebo Čajkovskij. I dnes přijíždí za léčivými prameny do zony otdycha - jak Rusové Karlovy Vary nazývají - horních deset tisíc ze všech postsovětských republik.
Prezident ruského autonomního Tatarstánu Mintimir Šajmijev si lázně oblíbil při svém léčebném pobytu. Ruský týdeník Novaja gazeta napsal, že si Šajmijev zamiloval krajinu, architekturu i vřídla a své vládě pak nařídil, aby investovala do místní lázeňské infrastruktury. Šajmijevova kancelář dnes vlastní 96 procent lázeňského domu Ulrika. Také vedení ruské metropole má v Karlových Varech své útočiště, kterým se stal rekonstruovaný objekt s honosným názvem Moskevský dvůr. V něm má rezervováno několik místností i bývalý moskevský starosta Jurij Lužkov. Diplomatický post vyměnil za hotelový byznys také někdejší konzul Ruské federace v Karlových Varech Oleg Tulinov. Nejvýznamnějším karlovarským hoteliérem s ruskými kořeny je bezpochyby kameraman Mosfilmu Boris Vladimirovič Kočerov. Spolu s rodinou vlastní společnost Bristol Group, která disponuje téměř šesti sty lůžky. Do skupiny spadají luxusní lázeňská sanatoria Bristol Palace, Královská vila, Livia, Pavlov a hotel Kolonáda (EURO 43/2000). Vedou Češi.
Vlastníky největších karlovarských hotelových řetězců jsou ale překvapivě Češi. Smazali handicap z prvních porevolučních let, kdy málokterý český podnikatel měl dostatek peněz na pořízení a rekonstrukci objektu, ve kterém by mohl provozovat hotel. Poté, co se společnost Imperial Karlovy Vary spojila s Lázeňským sanatoriem Švýcarský dvůr, vzniklo druhé největší lázeňské seskupení v zemi, které spravuje více než 1100 lůžek. Majoritními vlastníky společnosti, v jejímž portfoliu je například sanatorium Imperial, Sanssouci nebo Švýcarský dvůr, jsou Jiří Milský, Bohumil Procházka a Alexandr Rebjonok. Minoritní podíl patří 1. IN – Restitučnímu fondu. Kvůli osobě Alexandra Rebjonka bývá Imperial Group spojována s ruským kapitálem. Nicméně Rebjonok se do Čech přiženil ještě za minulého režimu. Ani další významné hotelové skupiny nemají z ruskými penězi nic společného. Majitelem hotelu a sanatoria Thermal je prostřednictvím Fondu národního majetku stát, sanatoria Kriváň a Slovan i hotely Jessenius a Astra jsou také v českých rukou. Majoritním akcionářem Grandhotelu Pupp je společnost Cevitrum, což je švýcarská filiálka Karlovarského porcelánu, menšinovým vlastníkem je NET 2000. Devadesát procent karlovarských hotelů řídí český management. Výjimkou je například hotel Dvořák, který spravuje rakouský vlastník. Více peněz ze západu. Pokud jde o budoucí rozdělení kapitálu, Roman Vacho tvrdí, že se bude zvyšovat příliv investic ze západu. „Mé stanovisko vyplývá ze zveřejněných prognóz cestovního ruchu a hotelového průmyslu, kdy v období do roku 2020 vzroste zájem o cestovní ruch o více než dvacet procent,“ říká. Podobný názor zastává i Jan Motlík ze společnosti Eden Group. Sám byl svědkem jedné obrazné výměny stráží. Významnou hotelovou skupinu Eden Hotels odkoupila od ruských vlastníků švýcarská investiční společnost Partner Marketing. Touto transakcí získala do svého portfolia čtyřhvězdičkové hotely Ester, Eliška a Eboli i bývalé sanatorium Florencie, ze kterého po rekonstrukci vznikne první pětihvězdičkový lázeňský hotel v České republice.
Švýcarský investor uzavřel manažerskou smlouvu se společností Eden Group, která bude zařízení provozovat. „Uvítali jsme změnu vlastníka. Je to mimo jiné důležité i z hlediska image. Lidé na nás úplně jinak reagují, ať už to jsou řadoví občané, zaměstnanci, partneři nebo politici. Jakmile si přečetli v novinách, že hotely odkoupila švýcarská společnost, dívají se na nás úplně jinak,“ tvrdí Jan Motlík. Německá lítost. Kde se tedy vzala fáma, že Karlovy Vary patří Rusům? Zdá se, že ze západu. Stanislav Hubka tvrdí, že na to na to, že město ovládají Rusové a ruský kapitál, poukazují nejčastěji Němci. Jejich zklamání a lítost jsou pochopitelné. Historicky, ale i geografickou polohou, mají ke Karlovým Varům nejblíže. I když němečtí klienti tvoří nejpočetnější skupinu lázeňských hostů, v prvních porevolučních letech investoři západně od našich hranic zaspali. Ani jeden z velkých hotelových řetězců v Karlových Varech nepatří totiž čistě německému kapitálu. Příčin je hned několik. „Stále trpí představou - a je jedno, zda jde o potenciálního investora nebo klienta, že v Česku jsou hotely, ale i ostatní služby špatné a laciné. Stále nás berou jako východ. To cítíte z většiny obchodních jednání. Jde skutečně o výjimky, když řeknou: ano, my jedeme do Varů, protože je to špičkové lázeňské město, jsou tam kvalitní služby a my za ně zaplatíme cenu, kterou bychom zaplatili kdekoliv jinde. Takhle uvažuje jeden ze sta,“ tvrdí Jan Motlík.
Tento přístup samozřejmě poznamenal i zájem německých investorů. Měli dojem, že v Česku pořídí za málo peněz poměrně značný majetek. „Byli překvapeni, že nikoliv. Díky zájmu z Ruska a z různých jiných míst, nestály domy tři čtyři miliony, ale například čtyřicet milionů,“ dodává Motlík.
Němce ale nelákalo ani riziko, které bylo s investicí v rodící se tržní ekonomice spojeno. „Neprůhlednost pohybu investic nemohla výrazněji oslovit německý řád a pořádek,“ říká Roman Vacho, generální ředitel Grandhotelu Pupp. To jen dokresluje německou opatrnost. Každá, byť jen malá nejistota způsobila, že Němci do obchodu nešli. Rusové jsou pravý opak. Množství malých hotýlků a penzionů, které patří občanům bývalého Sovětského svazu, je důkazem, že nějaká míra nejistoty jim vůbec nevadí. Ve srovnání se situací v Rusku je Česko rájem právního státu. Je možné, že silnější příliv německých investic hned po revoluci by přinesl určitou kulturu podnikání a Karlovy Vary by svou image měly více zaměřenou na západní Evropu. Nicméně Karlovy Vary nejsou městem byznysu jako Praha nebo Brno, takže nejsou pro investory výjimečně zajímavé. „Těžko by se mimo Rakouska, Německa či Ruska našel v zahraničí investor, který by si řekl, že půjde do Karlových Varů. Na druhé straně, když dnes půjdete po Varech, tak zjistíte, že už téměř nic skutečně zajímavého není na prodej. Všechno už je rozebrané,“ říká Motlík. Tabulka: Statistika hostů s léčením v Karlových Varech (vybrané státy)
Země 1996 1997 1998 1999 2000
Arménie 0 0 4 162 1
Bělorusko 0 2 19 91 64
ČR 15 408 17 069 15 857 13 478 10 497
Egypt 148 292 333 369 416
Gruzie 1 2 3 45 17
Nizozemsko 14 37 71 335 159
Izrael 475 698 1132 1509 3062
Kanada 125 89 128 96 125
Kazachstán 11 7 324 379 343
Německo 9624 7976 12 288 11 744 18 935
Rakousko 609 727 677 469 449
Rusko 17 865 18 997 17 712 13 407 12 745
SAE 80 67 64 72 115
Slovensko 50 78 61 65 67
Tchaj-wan 0 0 1 1 435
Turecko 36 27 52 51 402
Ukrajina 79 1047 786 922 1294
USA 763 1316 1424 1278 3633
Celkem 46 227 49 493 53 035 46 532 54 913
Pramen: Městská informační kancelář KUR – INFO

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).