Menu Zavřít

Ruský opoziční předák znovu pod zámkem. Policie opět zadržela Navalného

25. 8. 2018
Autor: čtk

Policie v Moskvě dnes zadržela ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Na twitteru to oznámila Navalného mluvčí Kira Jarmyšová s tím, že důvodem je očividně lednová demonstrace proti prezidentovi Vladimiru Putinovi. Podle Jarmyšové zůstane Navalnyj ve vazbě zřejmě do pondělí, na kdy je plánováno soudní jednání.

Zadržení Navalného potvrdila i jeho advokátka Olga Michajlovová, která ho podle rozhlasové stanice Echo Moskvy dosud nemohla navštívit.

Jarmyšová na twitteru napsala, že opoziční politik byl zadržen před svým domem a že si pro něj přišlo pět členů zásahových sil OMON. Uvedla také, že byl s podezřením na zlomeninu malíčku levé ruky převezen na ošetření.

Během výše zmíněné demonstrace 28. ledna, kdy Navalnyj pořádal v desítkách měst celostátní protest na podporu bojkotu březnových prezidentských voleb, policie opozičníka rovněž zadržela, brzy ho ale opět propustila.

Důvodem penzijní reforma?

Jarmyšová rovněž poznamenala, že dnešní zadržení je krokem, jak Navalného umlčet v souvislosti s demonstrací proti penzijní reformě, kterou plánuje uspořádat v Moskvě 9. září. Navalnyj zároveň vyzval k uskutečnění protestů také v dalších městech. V tento den se v Rusku konají regionální volby, například Moskva si bude vybírat nového starostu. Moskevské úřady o povolení demonstrace na 9. září zatím nerozhodly, napsal opoziční list Novaja gazeta.

MMF24

Navalnyj byl vnímán jako nejvážnější vyzyvatel prezidenta Vladimira Putina, ale z březnových prezidentských voleb jej úřady vyřadily pod záminkou pravomocného odsouzení k podmíněnému trestu za údajné krádeže. Opozičník ale všechny své procesy považuje za vykonstruované a za snahu Kremlu jej umlčet.

Čtěte také:

V Rusku se protestuje proti Putinovi. Policie zadržela 1600 lidí, mezi nimi Navalného

Putinovo Rusko, epizoda čtvrtá

Dva byty, tři auta a 14 milionů rublů na účtech. Putin odevzdal majetkové přiznání


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).