Menu Zavřít

Ruský petrochemický gigant Sibur chystá vstup na burzu. Hodnota IPO dosáhne až 65 miliard

25. 7. 2018
Autor: Profimedia.cz

Ruská petrochemická společnost Sibur připravuje vstup na akciovou burzu. Hodnota primární veřejné nabídky (IPO) akcií by se mohla pohybovat v rozmezí dvou až tří miliard dolarů (43,8 miliardy až 65,7 miliardy korun). Uskutečnit by se mohla ještě do konce letošního roku, a to na burzách v Moskvě a Londýně.

Jako manažeři emise podle agentury Reuters připadají v úvahu americká banka JP Morgan a ruská Gazprombank. Sibur na dotaz Reuters ohledně primární veřejné nabídky odpověděl, že zvažuje různé strategické možnosti, jak financovat svůj růst.

Sibur je největší petrochemickou společností v Rusku. Podíl 48,5 procenta akcií drží ruský podnikatel Leonid Michelson, jeho obchodní partner Gennadij Timčenko má 17 procent, po deseti procentech mají čínské firmy Sinopec a Silk Fund.


Plynová kapitulace. Evropská komise čelí kvůli kompromisu s Gazpromem kritice

 Gazprom - ilustrační foto


Část svého podílu by podle zdrojů Reuters mohl prodat Michelson. Timčenko a další velký akcionář Kirill Šamalov patří k oligarchům, na které uvalily sankce Spojené státy, své podíly si tak zřejmě ponechají. Společnost se prý zatím nerozhodla, zda IPO se bude týkat pouze současných akcií, nebo vydá i nové.

WT100

Společnost nyní staví petrochemický komplex ZapSibNěftěchim v západní Sibiři, který bude jedním z pěti největších petrochemických závodů na světě. Na Dálném východě firma hodlá také vybudovat výrobní komplex Amur, náklady na jeho výstavbu odhaduje až na osm miliard dolarů. Podnik doufá, že se mu podaří najít v Asii vhodného partnera, o což se snaží už delší dobu.

Přečtěte si také:

Avast se stal hitem pražské burzy. Válcuje domácí obry i zahraniční tituly

Největší úpis v dějinách kryptoměn: na burzu míří prodejce těžebního nářadí

Spotify vstoupila na burzu. Její hodnota byla vyčíslena na 600 miliard


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).