Menu Zavřít

Ruský šéfekonom EBRD riskuje, kritizuje Moskvu

19. 5. 2016
Autor: Redakce

Ruský ekonom Sergej Gurjev se má v září stát novým šéfekonomem Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). Minulý týden mluvil o vyhlídkách své vlasti a nebral si servítky. Nakolik tím riskoval i svoje vlastní vyhlídky do budoucna, není jisté.

Gurjev se nechal slyšet, že ruské reformy, nutné k oživení tamní ekonomiky, jsou naprosto nedostatečné, a že pokud vůbec ruské hospodářství napřesrok poroste, bude to růst jen „velmi, velmi slabý“.

„Měli jsme reformní agendu, kterou pan Putin vyhlásil dekretem ze sedmého května 2012,“ řekl čtyřiačtyřicetiletý Gurjev serveru bne IntelliNews v Londýně. „Existuje široká shoda, že reforem je zapotřebí, pan Putin to sám mnohokrát zopakoval. Jenže už uplynuly čtyři roky a na reformy z nějakého důvodu nedošlo.“

Gurjev má nahradit Erika Berglofa, experta na země ve fázi přechodu od plánované k tržní ekonomice jenž byl v čele EBRD od roku 2006 poté, co vedl Institute of Transition Economics ve Stockholmu.

Gurjevovo angažmá může být podstatně dramatičtější: jeho tón vůči Rusku zvedá obočí. Kritika prezidenta Putina je v Rusku nevítaná (a při ostřejší formulaci dokonce nezákonná). Na otázky novinářů Gurjev řekl s úsměvem, že bude od září do Ruska v rámci svých nových povinností cestovat bez obav o svoji bezpečnost. „Pan Putin veřejně řekl, že jsem dobrý ekonom, že jsem v Rusku vítán a že on se mnou nemá žádný problém,“ citoval jej server bne IntelliNews. „Řekl bych, že nic lepšího už neuslyším.“

Putin sám se nechal loni v říjnu slyšet, že proti Gurjevovi nebude vedeno trestní stíhání. Nic z toho však není úplně jisté. Před třemi lety byl Gurjev (mimo jiné) rektorem moskevské Nové ekonomické školy a členem dozorčí rady Sberbank. Třicátého dubna 2013 chvatně složil školní funkce a ještě týž den odletěl do Paříže, odkud se již nevrátil. Důvod byl prostý: do jeho kanceláře v NES vtrhli vyšetřovatelé, zabavili mu emaily za posledních pět let a podrobili Gurjeva výslechu, jejž později popsal jako „děsivý a ponižující“. Šlo o to, že Gurjev byl součástí panelu, který měl zhodnotit pozici ruského státu vůči Jukosu, ropné firmě kdysi náležící Michailu Chodorkovskému. Gurjev si tehdy nebral servítky a zastával názor, že Rusko by mělo někdejším akcionářům Jukosu zaplatit. To mu vyneslo nevítanou pozornost nejvyšších míst.

Putin dnes říká, že je Gurjev Rusku bezpečný. Už před třemi lety ovšem ruský prezident tvrdil, že je vyloučeno, že by Gurjevův náhlý odchod do zahraničí souvisel s Jukosem. Věřte tomu.


Čtěte dále:

Putin lepí rozpočet. Uvolnil cestu k prodeji gigantu Bašněfť

ebf - tip - debata

Trapas: Generál před Putinem utrhl kliku z předváděného vozu

Ruští potravinářští magnáti díky sankcím větří zisky

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).