Menu Zavřít

Ruský velvyslanec v Turecku byl zastřelen. Útočníkem byl policista

19. 12. 2016
Autor: čtk

Turecký policista zastřelil dnes v metropoli Ankaře ruského velvyslance Andreje Karlova. Podle očitých svědků dal muž, který nebyl právě ve službě, po útoku najevo, že jde o pomstu za severosyrské město Halab (Aleppo), které bylo v minulých týdnech terčem bombardování především ruského letectva. Policie podle zpráv médií nakonec muže krátce po útoku zabila.

Atentát se odehrál v galerii moderního umění, kde ruské velvyslanectví zahajovalo výstavu fotografií pod názvem Rusko tureckýma očima. Pachatel v černém obleku zaútočil na diplomata během jeho projevu. Událost snímala televize a ze záběrů je patrné, že vrah nejprve stál za velvyslancem, tvářil se, jako by se staral o jeho bezpečnost, a pak ho střelil do zad.

„Nezapomínejte na Halab, nezapomínejte na Sýrii, Bůh je veliký,“ zvolal pachatel, který na jednom ze záběrů stál se zdviženou rukou a ukazováčkem. Podle jiných svědectví údajně také volal: „Necháme vás zaplatit za Halab“, „Umíráme v Halabu, vy umíráte tady“ a „Jen smrt mě odsud dostane“.

Podle tvrzení tureckých médií po vraždě mimo jiné zazpíval v arabštině hymnu syrské organizace Fronta dobytí Sýrie, která se hlásí k teroristické síti Al-Káida. Podle jiných zdrojů pachatel svým vztyčeným ukazováčkem, když provolával heslo Bůh je veliký, dával znamení jiné extremistické organizace - Islámského státu. Na sítích islámských radikálů se začaly šířit oslavné reakce.

 Útočník, který zastřelil ruského velvyslance v Turecku Andreje Karlova Ruského velvyslance zastřelil policista v civilu Mevlüt Mert Altintaş Zdroj: čtk

Čtvrt hodiny po útoku, který si vyžádal ještě tři lehce zraněné, zasáhla proti útočníkovi policie. Při následující přestřelce byl pachatel podle sdělovacích protředků smrtelně zraněn. Fotky jeho mrtvého těla provrtaného střelami se objevily na internetu. Muž byl označen jako 22letý Mevlüt Mert Altintaş, který byl přijat k policii v roce 2014. Úřady zadržely v západním Turecku jeho sestru a matku.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová záhy po útoku potvrdila velvyslancovu smrt a řekla, že Moskva incident považuje za teroristický čin. „Terorismus neprojde. Budeme odhodlaně proti němu bojovat. V našich srdcích navždy zůstane památka na vynikajícího ruského diplomata Andreje Karlova,“ sdělila. Ruský prezident Vladimir Putin o záležitosti hovořil telefonicky se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Atentát odsoudily Spojené státy, Evropská unie, OSN i Sýrie, která je spojencem Moskvy. Čin jako „teroristický útok“ odsoudilo i turecké ministerstvo zahraničí, přičemž zdůraznilo, že nedovolí, aby zastínil rusko-turecké vztahy.

Podle předsedy zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Leonida Sluckého by se nehledě na tragédii měly v úterý v Moskvě konat plánované rozhovory mezi šéfy ruské, turecké a íránské diplomacie o situaci v Sýrii.


Dále čtěte:

CIF24

Další útok v Turecku: výbuch v autobusu usmrtil 13 vojáků

Erdogan: Čistek bylo málo. V ozbrojených složkách a justici jsou nutné další


  • Našli jste v článku chybu?