Menu Zavřít

Rušno kolem transportérů

23. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Další miliardovou vojenskou zakázku začal prošetřovat antimonopolní úřad

Dubnový termín podpisu smlouvy s rakouskou firmou Steyr na 234 obrněných transportérů pro českou armádu se zdá být ohrožen. Tendr za více než 23 miliard korun totiž začal prověřovat antimonopolní úřad: na návrh v soutěži poražené finské zbrojovky Patria zahájil „správní řízení o přezkoumání úkonů zadavatele“. Zdroje týdeníku EURO uvádějí., že Finové navíc chtějí dosáhnout vydání předběžného opatření, které by nynější kontraktační jednání mezi vítězným rakouským Steyrem a ministerstvem obrany de facto zmrazilo. A po volbách už může být všechno úplně jinak…

EBF24

Odevzdejte dokumenty!

Co přesně se teď bude kolem transportérů dít? Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ve svém usnesení, které má týdeník EURO k dispozici, říká jasně: ministerstvo obrany mu má jako zadavatel zakázky do pondělí 27. března předat veškerou dokumentaci k tendru. Ke stejnému dni si antimonopolní úřad vyžádal i stanovisko všech zainteresovaných, tedy kromě ministerstva i poražené finské Patrie a vítězného rakouského Steyru.
ÚOHS poté začne získané dokumenty zkoumat. Je možné, že podpis smlouvy bude muset být odložen až na dobu po volbách. A nová vláda může celý tendr zrušit a vypsat nový.
Ministerstvo obrany se zatím ke „komplikacím“ s antimonopolním úřadem nechce vyjadřovat. „Rozhodnutí o správním řízení jsme dosud neobdrželi, proto vám k tomu nemůžu vůbec nic říct,“ sdělil mluvčí ministra obrany Andrej Čírtek. Je tedy možné, že vojáci budou v mezidobí dál vyjednávat se Steyrem o konečném znění kupní smlouvy. Kontrakt měl být na základě původně stanoveného harmonogramu podepsán zhruba v polovině dubna.
Klid zachovává, alespoň navenek, i Steyr. „Zatím se nic neděje, prostě normálně pokračujeme v kontraktačním vyjednávání,“ řekl týdeníku EURO mediální zástupce rakouské zbrojovky Jan Piskáček.
Finská zbrojovka Patria ale nyní útočí na všech frontách, její tlak se stupňuje. Již v polovině února podala u ministerstva obrany další stížnost, takzvaný rozklad výběrového řízení. Zástupce Patrie Jiří Mareš, mimochodem, bývalý tlumočník exministra obrany Jaroslava Tvrdíka, zdůvodnil tento krok tak, že jeho firma považuje nabídku Steyru za „nereálnou“ a „nevěří hlavně výši slibovaných přímých offsetů“. Obrana má na vyřešení rozkladu dva měsíce, termín vyprší v polovině dubna.
Patria přitvrdila i ve své mediální strategii, dosud nepříliš průrazné. Před třemi týdny si najala pražskou PR agenturu Previa, která začala novináře okamžitě zásobovat informacemi ve prospěch Finů. Například jim rozdala článek ze „soukromě vydávaného zpravodaje pro předplatitele“ Defence Analysis, který vydává britský novinář Francis Tusa. Ten tvrdí, že vítězná nabídka Steyru je pro českou armádu předražená. Tvrzení včetně tabulky s neověřenými údaji o jiných evropských tendrech na transportéry převzal nejprve časopis Týden, posléze dokonce i Česká tisková kancelář.

Nenechat se vyprovokovat.

Před dvěma týdny se na internetu objevila anonymní internetová stránka www.obrnenytransporter.cz. Sympatie jejího autora k Patrii jsou více než očividné. Finský transportér AMV je prý „jediným sériově vyráběným obrněným vozidlem 4. generace. Počáteční úpravy a modifikace vozidla již proběhly, vozidlo je v regulérní sériové výrobě a absolvovalo ověřovací terénní zkoušky, takže může být použito v misi jakéhokoli druhu“.
Kritika Steyru a vychvalování Patrie je místy až komické: „(Finské) AMV mají díky zavěšení kol mnohem lepší ergonomické parametry a poskytují osádce i výsadku mnohem vyšší jízdní komfort… I po přesunu na dlouhou vzdálenost si osádka a výsadek zachovávají vynikající bojeschopnost“. Oproti tomu Pandur prý „neposkytuje příliš jízdního komfortu… Při jízdě v náročném terénu nebyli přepravovaní vojáci bojeschopní!“ píše se na www.obrnenytransporter.cz. Jak by takoví „nebojeschopní vojáci“ vlastně vypadali, už autor stránek neuvádí.
„Uvažovali jsme o podání trestního oznámení pro pomluvu,“ sdělil týdeníku EURO informovaný zdroj blízký vedení Steyru. „Ale nakonec jsme se rozhodli to neudělat. Podpis smlouvy se blíží a my jsme rozhodnuti nenechat se vyprovokovat. Naší strategií je zachovat klid… Pro nás je důležité, jak na takové útoky reaguje ministerstvo obrany. Jeho zástupci nám zatím vždycky řekli, že těm útokům nevěří,“ uvedl zdroj.
Patria i její agentura Previa odmítají, že by s obrnenymtransporterem.cz měli cokoli společného. „Ne, naše práce to opravdu není. Doufám, že to brzy zmizí,“ řekl týdeníku EURO zástupce Previe Petros Michopulos.
Patrii pak také pomohlo nedávné vystoupení vlivného sociálnědemokratického poslance Stanislava Titze. Ten bez nějakého zjevného impulsu nebo motivace veřejně přirovnal pořízení Pandurů ke koupi „zajíce v pytli“. „Kdyby bylo rok do voleb, bylo by dost času a já neřeknu ani slovo. Takhle bychom to měli zanechat příští vládě,“ dodal člen sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Titz. Právě jeho výbor byl přitom o nákupu připravovaném „jeho“ levicovou vládou průběžně informován.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).